Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mise a pártházban

Baks - Nincs saját papja, de még temploma sem Baksnak – utóbbi soha nem is volt. Hitélet viszont van, ezért templom épül a településen, ahol évek óta a régi pártházban tartanak misét, többnyire szombaton.
Bakson nincs templom, soha nem is volt. Hitélet viszont van, és misét is tartanak, igaz, általában nem vasárnap, hanem szombaton, mert a papjuk, Bánfi Sándor három település – Csanytelek, Baks és Tömörkény – plébániai teendőit látja el.

Szombaton 16 órára várták a híveket a misére, mi fél négykor még a helyszínt, a régi pártházat kerestük. A sors iróniája – fogalmazott Búza Zsolt polgármester –, hogy éppen ebből az épületből lett az átmeneti templom.

Az egyik kocsmában kértem útbaigazítást, egy vendég felajánlotta: elvisz a biciklijén, ő is oda tart. Inkább kocsival mentünk, és 10 perccel 4 óra előtt megálltunk az öreg pártház előtt. Bent alig győztünk elnézést kérni, hogy miattunk később kell kezdeniük, de Veres János megnyugtatott: egy templomba soha nem lehet rosszkor jönni. Veres János különben ezúttal helyettesítette Bánfi Sándort. Veres nem pap, hanem lelkipásztori kisegítő, ezért misét nem celebrálhat. Igeliturgiát tartott szentáldozással.

Bánfi Sándort tegnapelőtt Veres János helyettesítette a szószéken. Bakson szombatonként van mise.Fotó: Karnok Csaba
Bánfi Sándort tegnapelőtt Veres János helyettesítette a szószéken. Bakson szombatonként van mise. Fotó: Karnok Csaba

Ezért nincs templom

Baks 1947. augusztus 1-jén vált önállóvá, korábban Sövényházához tartozott. Akkor volt templom, de ez a különválással Ópusztaszerhez került, vagyis nem az önállóvá váló Baksnak jutott. Az épülő baksi templom alapkövét május 11-én tették le.

Szombat, pártház, a plébánost helyettesítik – adtam össze a zavarba ejtő körülményeket. A hívek kedvét azonban mindez nem vette el, nagyjából negyvenen gyűltek össze, ami – mondta Veres János – még a városi nagyobb templomok esetében is szép szám. Szerinte bár több csatorna nyílt a vallás gyakorlására – ott a televízió és a rádió –, azért a keresztények lelkük megnyugtatására és karbantartására hetente legalább egyszer el kell, hogy menjenek a templomba, mert a gyónás és az áldozás csak papi segítséggel végezhető.

– Kicsit beázik, kicsit düledezik, de ugyanazzal a tisztelettel és szeretettel járunk ide, mint egy templomba – mutatott körbe a helyiségben, és a hívek egyetértettek. A falakon a stáció állomásai, Baks zászlaja és a nemzeti lobogó. A megjelentek imapadoknál vagy székeken ültek, főleg középkorú vagy idősebb nők, de több gyereket is láttunk.

– Az új templomban biztosan többen lesznek –jósolta Balogh Lajosné, a település korábbi polgármestere. Templomot épít ugyanis az egyházmegye a faluban, a tervek szerint jövőre, a falunapon adják át. A költségekbe az önkormányzat is beszáll, és a hívek adományaira is számítanak.

Lassan hét hónapja épül a településen az Isten háza. Fotó: Karnok Csaba
Lassan hét hónapja épül a településen az Isten háza.
Fotó: Karnok Csaba

– Köszönjük Kiss-Rigó László püspök úrnak, hogy felépül a templom – üzent általunk Elekes Lajosné.

Kifelé jövet körbenéztünk a teremben – a kocsmában ajánlkozó biciklist sehol nem láttuk.

Olvasóink írták

 • 7. joy 2009. december 07. 18:36
  „Hitélet.
  Pártház-templom.
  Mi a külömbség?
  Semmi.
  Mindkettő lelki kábszerezés.”
 • 6. polgár 2009. december 07. 15:57
  „# 2. dodó

  "A fennmaradó legalább 90 %-ot pedig jó szokás szerint a többségükben ateista adófizetők állják."

  Az adófizetők többségükben NEM ateisták.”
 • 5. Tapasztalt 2009. december 07. 15:05
  „A lassan épülö uj templom külömben nagyon tetszik.”
 • 4. Tapasztalt 2009. december 07. 14:07
  „bocsánat, igeliturgiát szentáldozással.........a volt pártházban”
 • 3. Tapasztalt 2009. december 07. 14:04
  „nem semmi, a bukott polgármester, volt "lesöharcsás" még szentmisét is tart.......”
 • 2. dodó 2009. december 07. 11:02
  „"A költségekbe az önkormányzat is beszáll, és a hívek adományaira is számítanak."

  A fennmaradó legalább 90 %-ot pedig jó szokás szerint a többségükben ateista adófizetők állják.”
 • 1. csonakos 2009. december 07. 08:57
  „Nem az a lényeg hol tartják! Az a lényeg, hogy egyre több ember érezze a szükségességét. Kívánom, hogy mindig telve legyen az újonan fölépülő templom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar jellem, magyar sors – Juronics szemével

Egy ártatlan szerelem kibontakozásával kezdődött és a megváltó eljövetelének a víziójával végződött a Homo Hungaricus. Tovább olvasom