Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Miskolcon és Szombathelyen csörög a 107

Már nem helyben fogadják a rendőrségi segélyhívásokat: a 107 és a 112 Miskolcon vagy Szombathelyen csörög. Érdemes tehát pontosan megadni a helyszínt: az ország másik felében nem biztos, hogy tudják, hol áll egy szép diófa vagy melyik az emlegetett kocsma.
– Az ötvenötös út 15-ös kilométerszelvényénél baleset történt. Felhívtam a 107-et, hogy szerintem érdemes lenne a helyszínre menni, mert a járművek elállják az egyik sávot – mesélte olvasónk.

– Legnagyobb meglepetésemre azonban a diszpécser kérdezősködni kezdett: pontosan melyik útról is van szó és melyik szakaszáról. Bár egyértelműen megadtam az adatokat, még így is többször visszakérdezett, világosan kiderült, hogy semmiféle helyismerete nincs. Értetlenül álltam a dolog előtt, egyértelmű volt, hogy nem Csongrád megyében fogadták a hívásomat. Elgondolkoztam, vajon hogyan segítenének, ha egy a balesetben érintett, zavart ember hívja őket, aki csak azt tudja elmondani, hogy nagyjából melyik városhoz van közel, vagy netán még azt sem.

Érdeklődésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatánál elmondták: az uniós elvárásoknak és a kormányzati döntésnek megfelelően május 19-e óta két központban, Miskolcon és Szombathelyen fogadják valamennyi segélyhívást, ami a 107-re, illetve a 112-re érkezik. Eddig ezek a hívások a megyei központba, vagyis Szegedre futottak be.

„A rendőrségen 19 megyei és egy fővárosi centralizált tevékenység irányítási központ működik. A hívásfogadó központokból ezekbe a központokba már csak a beavatkozást igénylő segélykérések érkeznek, így a figyelem és a tevékenység hatékonyabb, koncentráltabb. Az irányítók számítógépes, térképészeti funkciók támogatásával az eseményhez legközelebb eső erőforrások riasztásával intézkednek azok bevetéséről. A központosított segélyhívás kezelés során több készenléti szerv egyszerre riasztható, indítható az adott helyszínre, így hatékonyabb, gyorsabb a segítségnyújtás. A mozgó egységek helyismerettel rendelkező, a városi rendőrkapitányságok állományába tartozó rendőrök, így a riasztást követő legrövidebb időn belül a helyszínre tudnak érkezni" – áll a rendőrség válaszában.

Hamarosan hasonló rendszer épül ki a mentőknél és a tűzoltóknál is, vagyis egyetlen segélyhívó számot sem helyben vesznek majd fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz a szegény ember kosara

A kis áremelés is jobban fáj annak, akinek nincs pénze. Tovább olvasom