Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Mit ér a bölcsészoklevél?

Mire jó a bölcsészdiploma? Meg lehet köszönni a szülőknek, kitehető a falra, illetve tanári állást biztosít. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán jártunk, hogy megtudjuk, vajon milyen reményekre jogosítja föl a frissen végzett hallgatókat bölcsészdiplomájuk.
Van, aki szeretne tanítani a diploma után, másnak eszében sincs katedrára állni. Fotó: Karnok Csaba
Fekete-fehérbe öltöztek, körben guggolnak. Végzős egyetemisták. Egyikük most vizsgázott, a többiek faggatják. Van, aki már túl van a megmérettetésen, mégis ideges, más most következik, mégsem fél. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán jártunk, hogy megtudjuk, vajon milyen reményekre jogosítja föl a frissen végzett hallgatókat bölcsészdiplomájuk. Az államvizsga ezen a karon már nem vészes, a szakdolgozat védéséből, illetve tanárszakon a módszertani feladatokból áll. Váratlan tanári kérdésekre azért mindig számítani kell.

A nyelvészeti tanszéken Janurik Boglárkával találkozunk, aki magyar, angol, finnugor szakos, ezenkívül magyar nyelvtörténet, hungarológia és általános nyelvészet speciális képzésre járt. Phd-sként tartott az egyetemen finn- és észt órát, illetve kutatja az erza mordvin nyelvet.

– Ebben mi a jó? – fordulunk az államvizsgára várakozó lányhoz. Nyilván megszokta már a kérdést, mert nyugodtan magyarázza: „A nyelvrokonság bizonyítása logikai játék, a kisebbségi nyelvek rendkívül érdekesek, és a finnugor tanszék hangulata is remek." Hogy mi lesz vele, egyelőre nem tudja, talán magyar lektor lenne külföldön, vagy középiskolában tanítana, persze – hiába szereti – nem mordvint, hanem angolt. Tanítani akar csoporttársa, a zentai Dukai Virág is, ő pénteken már állásinterjúra megy egy szerbiai iskolába. Úgy tudják, Szegeden kevés a tanári állás, korábban végzett ismerőseik például könyvesboltban, kistelepülések iskoláiban, fordítóirodánál dolgoznak.

Körülbelül húszpercenként váltják egymást a bizottság előtt az angol szak vizsgázói. Elmesélik, hogy előző este kétségbeestek, attól féltek, semmire sem emlékeznek majd a tanultakból. Most egymást riogatják: a történelmi témájú szakdolgozat írójától a bizottság irodalmat kérdezett!

A vizsgát egyesek ablakpucolással és függönymosással pihenik ki, mások buliznak. Néhányan már tanítanak, számukra nem kérdés a további hivatás. Másoknak sem, csak épp ellenkező előjellel. Az amerikanisztikából államvizsgázó Fogas Katalinnak például esze ágában sincs középiskolai tanár néniként dolgozni. Már próbálta, rövid ideig helyettesített egy iskolában.
– Ez a generáció nem az én világom. Visszabeszéltek, semmibe vettek – emlékezik.
– Velem rendesek voltak a gimisek, csak nem tanultak – szól közbe csoporttársa.

Arra a kérdésre, hogy akkor mihez kezdenek a diplomájukkal, a következő válaszokat kapjuk: „Kirakjuk a falra!", „Megköszönjük a szüleinknek!", „Vagy kitöröljük vele..." – vázolt még egy lehetőséget egy harmadik lány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garden Party Újszegeden

A világhírű izlandi formáció, a Mezzoforte jövő héten érkezik Szegedre, pénteken este 9 órakor… Tovább olvasom