Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Mit jelent ez a tábla?

Szeged – Egyik kedves olvasónk hívta fel a figyelmünket erre a Tímár utcai táblára. Szeretnénk megtudni, hogy mit jelent. Kérjük a kedves kommenteklőket, magyarázzák el nekünk mit és milyen hatállyal jelent a képen látható tábla! Köszönjük!
Egy folyamatban lévő ügy kapcsán kaptuk a fenti érdekességet: kérték, hogy nézzük meg, mit jelent a tábla. A Tímár utca Római körút sarkán található táblát lefényképeztük, és közszemlére tesszük.

A Szent György tér sarkán is hasonló „különlegességet" figyeltünk meg. A bónusz kérdés, melyik tábla meddig tart, és mit jelent. Várjuk a hozzászólásokat, a jogszabályidézeteket és a többi felfedező, magyarázó értékű kommentet! Köszönjük!

A Tímár utca és a Szent György téri táblák. Várjuk a megfejtést. Fotó: Segesvári Csaba
A Tímár utcai és a Szent György téri táblák. Várjuk a megfejtéseket!
A szerző felvétele

Ha a fenti megállni tilos tábla mögött parkolást engedélyező tábla van, akkor meddig tart a megállni tilos tábla? Mi oldja fel a megállni tilost?

A Délmagyarország honlapján „Mit jelent ez a tábla?" címmel megjelent írásukra és az ehhez kapcsolódó kommentekre az alábbiakról kívánjuk tájékoztatni a Tisztelt Olvasókat.

A Szent György téren bemutatott két tábla közül az egyik a „megállni tilos", míg a másik a parkolási zóna határát (kék zóna) jelző tábla. Amint azt a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól is rögzíti, a „Megállni tilos" tábla azt jelzi, hogy - a forgalmi vagy műszaki okból szükséges megállást kivéve - megállni, valamint várakozni tilos. Sajnos a honlapon megjelenő fotót olyan szemszögből készítették, ahol nem látható, hogy a táblával egy vonalban, az úttest másik oldalán „Stop" tábla került kihelyezésre, amivel egyidőben a jogszabályban meghatározott kötelező megállás helyét jelző vonal és hét méter hosszú, az úttest közepén lévő záróvonal lett felfestve, amely nem teszi lehetővé az útest tér felőli oldalán a megállást. A „Megállni tilos" és a parkolási zóna határát jelző tábla között – ami a fényképről szintén nem kivehető –tíz méter távolság van, így ott a megállási tilalom már hatályát veszti.

A Tímár utcában (a Tímár utca és Római körút sarkán) készült fotón a „Korlátozott várakozási övezet" tábla – mely fizető parkolási zónát jelző táblával egészül ki - azt jelzi, hogy az úton a „Korlátozott várakozási övezet vége" tábláig a várakozás a tájékoztató táblán feltüntetett időtartamig, illetőleg feltételekkel engedélyezett. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a jelzett útszakaszon várakozni csak a fizető parkolási zónában hatályos parkolási rendeleteknek megfelelően lehet.

Amennyiben a parkolási rendszerre, táblázásra vonatkozóan kérdésük, észrevételük van, ügyfélszolgálatunkon dolgozó munkatársaink szívesen állnak rendelkezésükre.

Forrai Gábor
Forgalmi és parkolási üzletág igazgató
Szegedi Közlekedési Kft.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. Sportplusz 2010. május 29. 23:24
  „azt jelenti , hogy mielőtt elviszik, parkolo jegyet is kell váltani . mert a területet koptattad.( botka + ujhelyi páros nagyobb évvégi jutalékot kapjon) )”
 • 97. hofjani 2010. május 27. 16:42
  „Én aránylag jól értettem, amíg Forrai meg nem magyarázta. A magyarázat annyira kusza, hogy nem tudok vele mit kezdeni.”
 • 96. pubi 2010. május 27. 10:56
  „Na és azt ki teszi meg? Talán a Szepark? Mert neki kell(ene) a közút kezelőjének hozzájárulása alapján!”
 • 95. tintasbarns 2010. május 27. 10:45
  „Nem szerencsés a szegénységi bizonyítványt védeni. Ami kivan téve tábla az úgy rossz ahogy van. EL KELL TÁVOLÍTANI.”
 • 94. pubi 2010. május 27. 10:40
  „92. burgikukac 2010.05.27. 10:16
  mondjuk valaki megnezhetne a parkolasrol szolo helyi rendeletet is, gondolom, ott megtalalhatoak ezek a tablak. ha nem, akkor lehet ervenytelensegrol beszelni.

  Nos, a rendeletben nincs tábla! Kerestem a Szepark honlapon is, de csak a hatályos rendelet van meg.”
 • 93. burgikukac 2010. május 27. 10:34
  „well, nem nyertem, a tablakat nem rajzoltak bele a rendeletbe. megegyszer megtekintve oket, a kresz alapjan ertelmezhetoek

  (a fizetesi kotelezettseg meg ugyis a rendeletben felsorolt utcakon keletkezik)”
 • 92. burgikukac 2010. május 27. 10:16
  „mondjuk valaki megnezhetne a parkolasrol szolo helyi rendeletet is, gondolom, ott megtalalhatoak ezek a tablak. ha nem, akkor lehet ervenytelensegrol beszelni.

  a 10m-rel meg csak annyit akart mondani a joember, hogy a masodik egyertelmuen az elso mogott van, ezert felulirhatja azt. mas kerdes, hogy a zonatabla mennyiben irja felul a megallni tilos ervenyesseget, bar egyertelmuen erezheto a tablakirakok ezen szandeka (ezert van a 2fele tabla)

  (amit mond: a 7 m zarovonal miatt lett kiteve a megallni tilos, mert ott nem lehetne kikerulni szabalyosan egy allo jarmuvet, es 10m-re van a zonas tabla)”
 • 91. pubi 2010. május 27. 09:45
  „ifj. Nagy Gábor 2010.05.27. 08:39
  Az "ellenkező értelmű" jelzőtáblát viszont nem részletezi a KRESZ.
  Nem kell részletezni, mert értelmezés. A "megállni tilos" ellenkező értelme a "parkoló" tábla. Szigorúan csak a parkoló tábla. (Négyszög alakú, kék, benne egy P). -a többit nem részletezem-
  Ha már Forrai úr hivatkozik a -már sokszor módosított- rendeletre, akkor azt is tudni illik, hogy olyan tábla nincs, amire a büntiket osztogatják. Még a módosításban sincs. A színre "kódolt" parkolótábla sem jelenik meg a szabályok között, tehát önállóan nem engedi a parkolást, így a fizetési kötelezettséget sem. A hiba meg még az is, hogy olyan helyeken is megtalálható az a "kódolt" tábla, ahol önmagában a rendelet tiltja vagy a megállást, vagy a várakozást. -Ugye erről már volt cikk régebben is, pl. Dudonics tér-Kárász u. kereszteződés gyalogátkelő hely. (Ez azóta korrigálódott.)”
 • 90. ifj. Nagy Gábor 2010. május 27. 08:39
  „86. mentelmi-jog 2010.05.27. 00:53
  " "A ,,Megállni tilos" és a parkolási zóna határát jelző tábla között - ami a fényképről szintén nem kivehető -tíz méter távolság van, így ott a megállási tilalom már hatályát veszti."

  Nem is tudtam, hogy a KRESZ szerint a megállni tilos táblát a szepark kft táblája feloldja..."

  Én meg azt nem, hogy a megállni tilos csak tíz méteren át érvényes. Ami gázabb Forrai válaszára nézve, hogy a KRESZ sem így tudja... Mert ő a tíz méterre hivatkozik, nem a Szepark táblájára.

  Az "ellenkező értelmű" jelzőtáblát viszont nem részletezi a KRESZ. A parkolási övezet táblát ennek tekinteni azért necces, mert az övezet jellegű tábla, tehát elvileg kirakod például a kiskörútnál az onnan befelé nyíló utcák torkolatában, és akkor a belváros egészére vonatkoznak, na de attól még a belvárosban akadhatnak olyan helyek, ahol meg kikerül egy megállni tilos vagy várakozni tilos és az a tábla már a rá vonatkozó szabályok szerint érvényes.”
 • 89. ifj. Nagy Gábor 2010. május 27. 08:35
  „35. Nyomozo 2010.05.26. 09:33
  " "ifj. Nagy Gábor" A helyhözi buszoknak ott nincs megálló, így ők nem tudják a "busz" sáv előnyeit élvezni."

  Eddig nem volt, de a hírek szerint lesz.

  "Dorozsmai hol rakja le az utasait?"

  A Tavasz utcánál vagy a Mars téren.”
 • 88. franzvon 2010. május 27. 06:34
  „Mögáni tilosba rakták a parkolóikat?”
 • 87. ZúzÓ 2010. május 27. 05:48
  „Szerintem a megfejtés, fizess barom, úgyse kapsz érte semmit.”
 • 86. mentelmi-jog 2010. május 27. 00:53
  „"A ,,Megállni tilos" és a parkolási zóna határát jelző tábla között - ami a fényképről szintén nem kivehető -tíz méter távolság van, így ott a megállási tilalom már hatályát veszti."

  Nem is tudtam, hogy a KRESZ szerint a megállni tilos táblát a szepark kft táblája feloldja... Tábla (Kresz szerinti szabványos parkolótábla, kiegészítőtábla), vagy útburkolati jel okés, de az egyedi szepark fizetőparkolós tábla szerintem tuti nem. A meghatározott kötelező megállás helyét jelző vonal és hét méter hosszú, az úttest közepén lévő záróvonal sem oldja fel a megállni tilos táblát! Miért is annyira egyértelmű, hogy onnantól már a megállási tilalom már hatályát veszti???
  Előre is köszönöm a választ”
 • 85. anya.agnes 2010. május 26. 23:47
  „ott van a meg oldás csak apró betűvel van irva és nem látszik. 83-as hozzá szolónak üzenem nagyon is jóhogy ilyenekkel is foglalkozik a lap mert legalább meg tudunk sok mindent.”
 • 84. odysseus 2010. május 26. 23:39
  „a táblák azt jelentik, hogy a parkolási vállalat szemrebbenés nélkül lehúzza a polgárt korra, nemre és törvényességre való tekintet nélkül. Engem inkább az érdekelne, ha már így felkerült a kérdés, hogy az általuk besíbolt pénzmennyiség a város úthálózatának javítására mennyiben áll rendelkezésre? Például...”
 • 83. unhappysuncity 2010. május 26. 23:00
  „Kedves Délmagyaros szerkesztők!

  ha most ez a legfontosabb hír, téma Szegeden, akkor sok más érdekes táblát tudnék mutatni Szegeden, ami legalább ennyire fontos és érdekes!!!!
  Hogy tud egy 100 éves múlttal rendelkező újság idáig lesüllyedni, hogy ilyen banális témákkal foglalkozni.

  Majd legközelebb az lesz sztem cikken, hogy a Dóm tér csatorna-fedelén kitört az egyik képviselő-hölgy magassarkújának a sarka, és : "hogy történhet ez meg... :O "”
 • 82. tinsmith 2010. május 26. 22:44
  „Fogtündér úr!

  Egyik tábla a másik!”
 • 81. dodoko 2010. május 26. 21:54
  „"ébresztő" - inkább aludj!”
 • 80. deszkás 2010. május 26. 21:53
  „Fogtündér! Jól tetted. Első a kreszben tanult táblák a többi meg olyan amilyen.Csodálkoznák ha az illetékes elvtárs venné a fáradságot és egyértelműsitene!”
 • 79. ébresztő 2010. május 26. 21:46
  „Nem nagyon értem a problémát!
  A "megállni tilos" tábla vonalától nem lehet megállni. A tábla hatályát nem oldja fel útkereszteződés mint azt valaki írta, csak és kizárólag ellentétes értelmű jelzőtábla. Jelen esetben a "korlátozott várakozási övezet" jelzőtábla. Magyarán a megállni tilos tábla és a korlátozott várakozási övezet tábla között nem lehet megállni, utána viszont igen! 8 és 18 óra között pedig fizetni kell! Azt, hogy miért kell fizetni ne firtassuk, de a táblák egyértelműek”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopások, besurranások - veszélyben érzik magukat az algyőiek

Egy hete, egy éjszaka alatt öt helyen lopták meg az algyőieket. Ezért lakossági fórumot tartottak: erősebb faluőrséget és nagyobb odafigyelést ígértek nekik. Tovább olvasom