Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Mit tudhat a balástyai sorozatgyilkos?

Az elmúlt hetekben többször kihallgatták az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt balástyai sorozatgyilkost. A szegedi Csillag börtönben raboskodó Szabó Zoltánnak súlyos bűncselekmények elkövetőiről lehetnek információi. A megyei főügyészség január elejére ígért tájékoztatást.
A tényleges életfogytiglanira ítélt Szabó Zoltán más bűncselekményekről is vallhat Fotó: Frank Yvette
- Egyelőre semmit nem tudok mondani. Talán január elején – válaszolta a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettese arra a kérdésre: igazak lehetnek-e azok az információk, amelyek szerint Szabó Zoltánt, a balástyai sorozatgyilkosság tettesét az elmúlt hetekben többször kihallgatták tanúként. Törő Sándor türelmet kért. Még attól a kérdéstől is elzárkózott, hogy valóban szó van-e arról, hogy Szabó különlegesen védett tanú (lesz). A főügyészhelyettes néhány napja is csak annyit volt hajlandó ismét megerősíteni, hogy a balástyai sorozatgyilkosság tettese, Szabó Zoltán „valami miatt" ismét szóba került.

Úgy tudjuk, a balástyai sorozatgyilkos súlyos bűncselekmények nyomozásában segít hasznos információkkal a rendőrségnek. Cserébe annyit kért, nyilvánítsák védett, sőt különlegesen védett tanúnak.

Szabó ügyei

A balástyai rémként emlegetett Szabó Zoltánt 2004. szeptember 10-én ítélte jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre a Szegedi Ítélőtábla. A férfi hat nő megölését ismerte be, egy holttestet azonban a hetekig tartó kutatás ellenére sem találtak meg a rendőrök. Mivel a hatodik holttest nem került elő, az ügyészség öt nő megölésével vádolta meg a férfit. A bíróság végül „csak" négy nő meggyilkolását látta bizonyítottnak, Szabó Zoltánt négy balástyai lány és asszony megölése miatt ítélték el. A sorozatgyilkos jelenleg a szegedi Csillag börtön legszigorúbban őrzött, a közelmúltban átadott speciális részében, másoktól elzárva tölti büntetését.  
Egyelőre senki nem erősítette meg azokat az információinkat, de nem is cáfolta, amelyek szerint a balástyai rém egy régóta megoldatlan gyilkosság tetteseinek felkutatásában működne együtt a rendőrséggel. Szabó Zoltánnal kapcsolatban két ilyen, rendkívül súlyos bűncselekményt is emlegetnek. Az egyik az egy éve történt horgosi gyilkosság, amikor is a tettesek kiirtottak egy hattagú családot, a másik pedig egy 5 vagy 6 fős román család eltűnése Balástya környékéről. Szabónak a két gyilkosság közül az egyikben lehetnek olyan információi, amelyek elmozdítanák a holtpontra jutott nyomozást. Természetesen nem lehet kizárni, hogy más, de ugyancsak nagyon súlyos ügyről van szó.

A különlegesen védett tanúkra rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. Valószínűleg ez lehet a magyarázata annak, hogy információinkat még nem hivatalosan sem akarta senki sem kommentálni. Egyébként ha Szabó Zoltánt különlegesen védett tanúnak nyilvánítanák, soha nem derülhetne ki, hogy milyen ügy nyomozásában segítette a rendőrséget. Még a majdani tárgyaláson sem kellene megjelennie, a bíróság külön teremben, mindenkitől elzárva hallgatná meg.

– Még a tényleges életfogytiglani szabadságvesztését töltő rab is kaphat olyan kedvezményeket a börtönben, ami miatt megérné neki segíteni egy súlyos bűnügy felderítését – mondta a konkrét esettől függetlenül egy, a büntetés-végrehajtás területén évtizedekig dolgozó informátorunk, de hogy mik ezek, arról ő sem volt hajlandó semmit sem mondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagolyraj a Kemes utcában

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött a szegedi Kemes utcába. Szokatlanul nagy számukat a… Tovább olvasom