Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Mivé lettek mára a gyermeki álmok?

Szeged - Minden gyerek elképzeli, mit tesz, ha felnőtt lesz végre. Amikor majd híres énekesnő lesz, hős katona, legyőzhetetlen sportoló – és maga döntheti el, mikor mihez van kedve. A hírességekkel sem volt ez másként. Ördög Nóra királylánynak készült, Bangó Margit a cirkusz porondjára vágyott, Vajda Attila az olimpiát nézve döntötte el: kijut, és nyerni fog. És mindhárman irigyelték a felnőttek önállóságát.
Gyakran érezzük gyerekként: oktalan szabályokat sóznak ránk, míg a nagyok azt teszik, amihez épp kedvük van. „A felnőtt azt csinál, amit akar, a gyereknek pedig azt kell csinálnia, amit a felnőtt akar" – foglalta össze Janikovszky Éva, a 2003-ban elhunyt népszerű írónő a „Ha én felnőtt volnék" című könyvében az életérzést.

– Hogy mit irigyeltem a felnőtt létben? Az önállóságot. Házi feladat helyett szívesebben találkoztam volna a barátnőkkel – vágta rá kérdésükre a mórahalmi születésű Ördög Nóra, az RTL Klub szerkesztő-műsorvezetője. Akkoriban királykisasszonynak készült, a cél érdekében komoly ruhakészletet halmozott fel a barátnőjével. – Fodros, földig érő szoknyákban flangáltunk az udvaron, rendszeresen felhúztam az édesanyám, a nagyim magas sarkú cipőit. Az volt az igazi, ha kopogott a sarok. Anya menyasszonyi ruháját is felpróbáltam titokban, nem is egyszer – emlékezett a műsorvezető. Futott még a tanári pálya, tanárnő édesanyja nyomán.

Királynői jelenség Ördög Nóra az elegáns estélyiben. Fotó: DM/DV
Királynői jelenség Ördög Nóra az elegáns estélyiben.
Fotó: DM/DV

Valójában még gimnazistaként sem tudta, mi szeretne lenni, amíg bele nem kóstolt a televíziózásba. Bár a királylányi ambíció már a múlté, maradt a vonzalom a szép ruhák iránt. A mai napig szívesen bújik „királykisasszonyos" öltözékbe, mint a Szombat esti lázban és A Királynő című műsorban viselt földig érő, elegáns estélyik.

„Tűzoltó leszek, katona, vadakat terelő juhász" – egy újabb találó verssor, ezúttal József Attila Altatójából. Slágerszakma a kisfiúknál a rendőr is – sőt van ismerős, aki rendőrkutyának készült –, de jó helyen áll az élsportoló is mint karrierlehetőség. Vajda Attila olimpiai bajnok kenus azonban nem készült világbajnoknak, egészen az 1996-os olimpiáig.

– 1992-ben kezdtem kenuzni, nagyon jó társaságba kerültem. Az olimpiát nézve döntöttem el: egyszer én is szeretnék részt venni, és nyerni – idézte fel a 26 éves élsportoló. – Egyvalamit irigyeltem a felnőttekben: hogy nem kell iskolába járniuk. Most a gyerekeket irigylem – mesélte az olimpikon, pedig maga is tanul a fogorvos-tudományi karon. De már tudja: gyerekfejjel másképp gondolkodik az ember, nem látja, mennyi munka, teljesítmény van a felnőtt életben. Úgy véli, nem a felnőttség a lényeg, hanem az oda vezető út. Sok mindent megélt, megtanulta értékelni a dolgokat, mire teljesítette a kamaszkori célkitűzést: tudatos, pozitív gondolkodással.

Bangó Margit artistának állt volna

Bangó Margit – bár kicsi korától fogva folyamatosan énekelt, „házi koncerteket" szervezett a környékbelieknek – artistanőnek készült. – Nagyon hajlékony voltam, lovagoltam, szertornáztam, háromtusáztam. Amint cirkusz érkezett a városba, rögtön ott termettem, és bemutattam, mit tudok – idézte fel. 10 éves lehetett, amikor egy cirkuszigazgató magával akarta vinni, ám édesanyja nem engedte, mondván, nyolc gyerek van a háznál, de egy sem eladó. Bánatában, gyerekes játékból bevett öt szem erős altatót – a porond helyett gyomormosáson kötött ki a cigánydalok királynője, akire 16 éves korában figyeltek fel egy rádiós tehetségkutatón. Irigyelte gyerekként a felnőtteket, hogy szép, új ruhában, cipőben járhatnak, 18 éves korára ez a vágya is valóra vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálugrás a Tiszába - Szegeden a Belvárosi hídról ugrottak

Szeged - Saját videójuk miatt kerülhetnek bajba a fiatalok. 13 méter magasból ugrottak a folyóba. Tovább olvasom