Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Mivel lőttek a rendőrök Pesten?

A gumilövedék általában felszíni sérülést, esetleg felületi zúzódást okoz. A golyót speciális sörétes vadászfegyverből lövik ki. A CSMRFK-nak vannak tömegoszlatásra alkalmas fegyverei, de vízágyú nincs.
Gergényi Péter vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya mutatta be tegnap, milyen eszközöket alkalmaztak a tömeg oszlatásánál október 23-án. Fotó: MTI/ Kovács Tamás
Magyarországon ritka, hogy a rendőrség vízágyúval, gumilövedékkel, könnygázzal tömeget oszlat. Ezekről az átlagember számára jobbára ismeretlen eszközökről a Szegedi Rendőrkapitányságon és a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál (Rebisz) érdeklődtünk.

– Gumilövedékből kétféle van. Az egyik 17, a másik 7 milliméter átmérőjű. Utóbbi valójában gumigranulátum a lőszerben. A lövedéket egy speciális sörétes vadászfegyverből lövik ki. A nagyobból egyszerre egyet, a kisebből többet – tudtuk meg Gálik Viktóriától. A Rebisz sajtóreferense elmondta: a fegyverrel lehetőleg ruhával védett testfelületre céloznak a rendőrök. A gumilövedék attól függően okoz sérülést, hogy milyen messziről, illetve hol talál célba. A lövés következménye jellemzően hámsérülés, időnként felületi zúzódás.

A vízágyú fellök

A vízágyú feladata a tömeg feltartóztatása. Mivel töltete víz, nem okoz sérülést, legfeljebb fellöki az embert. Október 23-án kékre vagy zöldre színezett vizet lőttek a demonstrálókra, hogy a „kemény magot" utólag is azonosítani tudják.

– A rendőrség által alkalmazható kényszerítő eszközökről, azok használatának feltételeiről a rendőrségi törvény rendelkezik – tájékoztatott Tuczakov Szilvána a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A jogszabály engedélyezi, hogy rendőrök a jogellenesen összegyűlt, illetve jogellenes magatartást tanúsító és a felszólításra nem oszló tömeggel szemben bevessék a vízágyút, pirotechnikai eszközöket, gumilövedéket, ingerlőgázt, elfogó hálót, lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást. Lőfegyvert nem használhatnak, és a helyszínen lévők egyéni felelősségét nem kell vizsgálniuk. A törvény szerint a rendőröknek legalább kétszer – lehetőleg hangosító eszközzel – fel kell szólítaniuk a tömeget, hogy hagyják el a helyszínt, és meg kell határozni azt is, hogy merre menjenek. Az elvonulásra elég időt kell biztosítani.

Tuczakov Szilvána cáfolta azt a feltételezést, hogy a füstbombát csak a földön gurítva lehet a tömegbe juttatni. Ennek technikája ugyanis nincs a törvény által szabályozva.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyébként a vízágyú kivételével rendelkezik tömegoszlatásra alkalmas fegyverekkel. A főkapitányság csapatszolgálati feladatokra beosztott állománya október 23-án Budapesten volt, és részt vett a rendezvények biztosításában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az érettségi

Az ország egyes városaiban már pénteken elkezdődtek az őszi érettségi vizsgák, Szegeden ma írják a… Tovább olvasom