Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Mobil: a második köldökzsinór

Egyre több aggódó szülő látja el mobiltelefonnal csemetéjét. A gyerekek az iskolába is magukkal hordják a pittyegő kütyüt, aminek azonban a tanárok nem nagyon örülnek. A mobilgyártó cégek annál inkább – gyermekeknek gyártott telefonokat dobnak piacra.
Az utóbbi időben megsokszorozódott a mobiltelefon használata a gyerekek körében. Egyes felmérések szerint a hét-tíz év közötti korosztály közel egyharmada rendelkezik mobiltelefonnal.
Bár a szülőket megnyugtatja, hogy csemetéjükkel bármikor beszélhetnek egy gombnyomásra, az iskolákban nem örülnek az apró kütyüknek.

Az iskolában tabu

– A tanítási nap alatt nem lehet a gyerekekkel a mobiltelefonjuk. Ki kell kapcsolniuk, amikor belépnek a kapun, és csak akkor kapcsolhatják vissza, amikor haza indulnak – mondta Feketéné Kőkuti Ildikó, az Alsóvárosi Általános Iskola igazgatóhelyettese. Megtudtuk, a legtöbb kisgyerek titkolja, hogy rendelkezik készülékkel, de a zsebében vagy a táskájában magával hordja. Ha valaki megkockáztatja, hogy a tanítási órán bekapcsolva hagyja, és az megszólal, a tanár elkobozza tőle, és csak óra végén adja vissza. – Nem szeretjük, ha a gyerekek telefonnal járnak iskolába, de a szülők ragaszkodnak hozzá. Nem tilthatjuk meg, hogy magukkal hozzák, de felelősséget sem vállalunk érte – hallottuk az igazgatóhelyettestől.

Mobiltelefon gyerekeknek

Az egyik amerikai mobilgyártó cég igyekezett a gyerekek kedvében járni, és egy direkt a kicsiknek szóló mobilt tervezett. Tizenkét csengőhangot, hét választható háttérszínt és öt animációt tárolt el a telefon memóriájában. Az előlapján mindössze öt gomb van, ezek közül kettő a szülők telefonszámának közvetlen tárcsázására szolgál. Egy PIN kód akadályozza meg, hogy a csemeték túl nagy költségekbe verjék szüleiket és korlátlanul telefonáljanak. A rendszer csupán huszonkét telefonszám hívását teszi lehetővé és ellenőrizhető, hogy a gyermek nem kívánatos személyt vagy telefonszámot még véletlenül se tudjon felhívni.
Nem elég egy


A negyedik osztályos Kis László hatéves kora óta mobiltulajdonos. Az első készüléket édesanyjától örökölte. Szüleit és ritkán kis barátait hívja rajta. Ahogyan ő fogalmazott: arra az alkalomra tartogatja, ha esetleg gond van, rögtön szólni tudjon a szüleinek. A kilencéves Kistorma Evelinnek két készüléke is van, így ha az egyik esetleg lemerülne, a másikon tudják hívni aggódó szülei. Engi Nikoletta a névnapjára kapta ezüst színű mobilját. Ő ragaszkodott az ajándékhoz, mivel osztályában már majdnem minden gyereknek volt.

Távol, s mégis közel

Kis Norbert az osztálykirándulás előtt lepte meg kilencéves kislányát egy mobillal. – Nem akartam úgy elengedni, hogy aztán napokig ne tudjak róla. Így mindennap beszélhettünk, és tudtam, hogy biztonságban van, jól érzi magát – magyarázta az apuka. A telefon azóta is hasznosnak bizonyul, hiszen amikor Norbert kislányáért megy az iskolába, egyszer megcsörgeti, ami azt jelenti: várja a suli előtt.

Harmat Andrásné is a mobilpárti szülők közé tartozik. Kisfiát nyolcadik születésnapján lepte meg egy középkategóriás készülékkel. – Sokat vagyok úton a munkám miatt, de így mégis naponta többször tudok beszélni Ádámmal. Ez őt is, és engem is megnyugtat. Szerintem a mobiltelefon olyan, mint egy második köldökzsinór – mondta az anyuka.


Extra igények

Egy mobilgyártó cég felmérése szerint az országban 6–8 éves korosztály tagjainak nyolc, 9–10 éves gyerekek harminchét, míg a 11–12 éves fiatalok hatvanhat százalékának van saját mobil készüléke. A 13–14 éves korosztálynál ez az arány már 89 százalék. A gyerekeknek azonban nemcsak az alapfunkciók fontosak, hanem a kiegészítő extrák is. Így például a 6–8 éveseknél a készülékek 24, míg a 13–14 éveseknél 52 százaléka rendelkezik beépített kamerával. A videók felvételére is alkalmas mobiltelefonok aránya az utóbbi korosztály tagjai körében 21 százalék. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűszezon – még két hétig

Szeged - Még legalább két hétig tart a parlagfűszezon. Rengeteg az allergén gyom, és már a legkisebb… Tovább olvasom