Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Mobilok a börtönben

Hetente 15-20 mobiltelefont foglalnak le a magyarországi börtönökben, a büntetés-végrehajtási intézet országos parancsnoka szerint legalább ugyanennyit nem találnak meg.
Néhány napja a Szegedi Fegyház és Börtönből eszméletlen állapotban szállítottak egy gyilkosság miatt elítélt 27 éves férfit a szegedi városi kórházba, az orvosok megmentették az életét.

A kezdeti feltételezések nem zárták ki, hogy a rab öngyilkosságot követett el, de ezt mára már számos körülmény megkérdőjelezi. A férfi ugyanis normális kapcsolatot tartott fenn családtagjaival, nem hagyott búcsúlevelet, és a Csillag börtönben sem voltak konfliktusai.

– Az elmúlt hetekben, hónapokban valóban jóval több elítélt követett el öngyilkosságot a magyarországi börtönökben, mint az év korábbi időszakában – nyilatkozta lapunknak Csere László (képünkön), a büntetés-végrehajtási intézet országos parancsnoka. A vezérőrnagy szerint ennek számos oka lehet, például a közeledő ünnepek és a családi körülményekben bekövetkezett változások együttesen is közrejátszhattak abban, hogy néhányan megpróbáltak önkezükkel véget vetni az életüknek. A parancsnok azt mondta, a Csillag börtönben raboskodó, jelenleg már a börtönkórházban kezelt elítélt egy egyelőre ismeretlen eszközzel valószínűleg gyógyszeroldatot juttatott vénásan a szervezetébe, ez okozta nála a súlyos eszméletvesztést. Azt csak az időközben megindított vizsgálat állapíthatja meg, hogyan juthatott hozzá ezekhez.

Csere László beszélt a fővárosi rabszökés után bevezetett szigorításokról is. Mint ismert, Tamás Imre Zoltán leütötte az őt a mellékhelyiségbe kísérő őrt, elvette a fegyverét, és 28 darab lőszerrel elmenekült. Később kiderült, a rablás miatt nyolcéves börtönbüntetését töltő férfi cellájában korábban lefoglaltak egy mobiltelefont, de nem derült ki, hogy azt ki használta.

A vezérőrnagy elmondta, a kihallgatásra vezetett rabokra a felügyelőkön kívül most már járőrök is vigyáznak, ők biztosítják az előállító-helyiségeket.

– Hetente 15-20 mobiltelefont foglalunk le a magyarországi börtönökben, és ugyanennyi lehet, amit nem találunk meg – árulta el a vezérőrnagy. Az országos parancsnok ezzel kapcsolatban megjegyezte, „ezer módja" van annak, hogy mobilokat becsempésszenek a rabokhoz. Az is nehezíti a dolgukat, hogy vannak olyan telefonok, amelyeket szétszedve nem mutatnak ki a különböző fémkeresők. Ráadásul nem zárhatják ki azt sem, hogy egyes bv-dolgozók összejátszanak az elítéltekkel, az ő segítségükkel is kerülhetnek mobilok az elítéltekhez.

Csere László végül megjegyezte: jelentősen megkönnyítené a helyzetüket, ha a börtönöket blokkolhatnák, azaz megakadályozhatnák a mobiltelefonok működését a bv-intézetekben, ám ezt a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé. Így nem marad más, mint a csomagok és a zárkák még fokozottabb ellenőrzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom