Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Moderálni nem öröm, de muszáj

Szeged - Ki a fórumok leggyűlöltebb tagja? Hát persze: a moderátor. Ő a szabad gondolkodás, a párbeszéd, hovatovább a sajtószabadság legnagyobb ellensége. Legalábbis sokan ezt gondolják róla. Gyűlöljük, de mi lenne velünk nélküle?
Aki néha-néha benéz egy fórumra, láthatja, hogy a moderálatlan párbeszédek mivé válnak. Adok-kapok, anyázás, élvezhetetlen zaj képződik az oldalon, ahol a releváns, témába vágó, esetleg hasznos hozzászólások elvesznek a személyeskedések, offtopik tengerében. Egy moderált fórum azonban egy-egy témában sokat segíthet az érdeklődőnek, és szórakoztató is lehet. A szolgáltatók többsége, ezt talán nyugodtan kijelenthetjük, leszokott már arról, hogy a kommenteket szűretlenül engedje be az oldalára. Egy arctalan, névtelen moderátor szinte minden fórum felett őrködik. Mit lehet tenni, ezt a munkát is el kell végeznie valakinek.

Megkerestük azt az embert, aki többek között a delmagyar.hu kommentelői után „takarít", ám moderátorunk csak nagyon szűkszavúan nyilatkozott. Mint mondta: nem szeretné kitenni magát a támadásoknak, amelyekkel az olvasók részéről számolhat. Nem ez az első állása moderátorként. Korábban a szon.hu, boon.hu, haon.hu és mon.hu oldalain tartott rendet, a delmagyar.hu-n fél éve lát el moderátori feladatokat. Ismeretlen munkatársunk munkanapjain minden hozzászólást elolvas, és azokat a jelentéseket is átnézi, amelyeket az olvasók küldenek neki. Csak e-mailben több mint 38 ezer jelentés érkezett hozzá hat hónap alatt. Annyit még elárult, hogy általában a kommentek 10–15 százalékát tünteti el, de ez attól is függ, hogy milyen témáról van szó egy-egy cikkben.

Amikor a főnök takarít

Hogy a moderálás lélektanát kicsit jobban megismerjük, olyan oldalak gazdáihoz fordultunk, amelyek, bár nem tartoznak a hagyományos értelemben vett sajtóhoz, mégis hasonló szerepet játszanak az interneten. A legnépszerűbb magyar blogokon egy jobb napon legalább annyian megfordulnak, mint a kisebb portálokon. A különbség annyi, hogy a bloggerek többsége kénytelen maga szűrni a hozzászólásokat, hiszen pénzt egy eleve nullás vállalkozásba, amilyen a blogírás is, kár beletölteni. Egy moderátort egyetlen blogger sem fizetne, így maguknak kell eltakarítani a „szemetet".

Moderálj és éld túl a hülyéket.

Az autózz! blog szerzője, SilentSound szerint a moderálás elkerülhetetlen, mert hülyék mindenütt vannak. A blogger azt mondja, nála többnyire figyelmeztetés előzi meg a törlést és a tiltást is. Amiért viszont „harap", az a politikai, vallási, etnikai csoportok elleni uszítás, a személyeskedés és persze a spam. SilentSound az autózz! blogban a kicsit erősebb anyázásokat még bent hagyja, persze, ha nem egymással vannak elfoglalva a kommentezők, azt mondja, az még belefér a laza légkörbe, de nem hagyja hogy eluralkodjanak az indulatok.

– Nagyon sokat hozzá tesznek a tartalomhoz a kommentek, annak ellenére, hogy átlagosan az olvasók 0,5–1 százaléka fűz csak hozzá valamit az adott poszthoz. A jó komment nem egymondatos, de nem is novella, a témához kapcsolódik, lényegre törő, valamint vagy a posztra, vagy egy hozzá kötődő kommentre reagál, értelmesen, vállalható helyesírással – ecseteli a hozzászólások jelentőségét a blogger, aki hozzáteszi, hogy ha egy-egy autós történetnek, ami a blogjára kerül, van cigány szereplője, akkor előre tudja, hogy sok moderálnivalója lesz.

Zoli vagyok és moderálok

Az idei Goldenblog verseny énblog kategóriájának győztese Zoli, aki a zolivagyok blog boldog tulajdonosa, és moderálásban nem ismer tréfát. A kemény moderálásnak meg is van az eredménye, hiszen a visszaeső szabálytalankodók megszokták, hogy ha túllőnek a célon, úgysem jelenik meg a hozzászólásuk, így egyre kevesebb a munka a kommentekkel – mondta el kérdéseinkre Zoli.

– Nem tűröm az egymondatos, indok nélküli fikázást (pl. „én ilyen szar bejegyzést még sosem olvastam"), a személyeskedést. Nem fogok azért működtetni egy felületet, hogy azon a nekem szánt sértéseket fogadjam. A direkt pártpolitikai reklám mindig moderálás alá esik a blogon. Kitiltás a rosszhiszeműeknek jár – azoknak, akik ismerik a szabályokat, de mégis bele akartak rondítani a blogba. Van egyébként egy egyszerű tesztem: ha az adott szöveget valaki élőszóban adná nekem elő, és válaszul betörném az orrát, akkor nyilvánvalóan nem a blogra való – avat be az alapelveibe a blogger.

Nem tűröm az egymondatos, indok nélküli fikázást.

– Nem csak szórakoztatnak, de orientálnak is a hozzászólások, én a blogot legalább annyira az olvasóknak, mint saját magamnak írom. Alapvetően meghatározza a tartalmat, ugyanis ez egy beszélgetés, ahol elmondom, hogy mit gondolok, mi történt velem, a többiek meg hozzáteszik a magukét. Azt nem tudom, hogy milyen nagyságrendű „tömeg" gyűlöl, de ezzel csak egyet lehet tenni: ignorálni. Kitörölni a kommentet, letiltani a kommentelőt, olvasatlanul kitörölni, eleve a kukába irányítani a leveleit. Neki az a legrosszabb, ha „nincs", ha nem is létezik számomra. A beszólások skálája széles, leggyakrabban azt kérik számon, hogy miféle diktatúra az, ahol nem engedem meg, hogy az olvasóim előtt küldjenek el az anyámba. Akkor sérülne a szólásszabadság, ha nem lenne lehetősége saját blogot indítani – de e tekintetben teljes a fegyverzetegyenlőség, ugyanúgy, ugyanolyan felülethez juthat, mint az enyém. Ott írja le, amit mondani akar. Ha én mondjuk holnap írnék a HVG-nek, hogy maguk mind gusztustalanul túrják az orrukat, és döglött macskából főznek pörköltet, akkor vajon azt kötelesek lennének leközölni az olvasói levelek között? Nem hiszem.

Olvasóink írták

153 hozzászólás
 • 153. moderator 2010. február 01. 09:00
  „147. hozzászólás Mathiasking 2010.01.29. 17:26

  Talán nem kellene off-olnia vele.”
 • 152. CID 2010. január 31. 11:17
  „Flexi : Ha neked, örömöt okoznak a csekkek, átküldöm a SZETÁV-tól kapottakat az elkövetkezendő 12 hónapban :)
  Csak add meg a címed ;)”
 • 151. flexsnake 2010. január 29. 19:10
  „mindenesetre megnyugtat hogy a google tudomásul vette, más nickneveket is hozzám hajtson, hálás köszönet a klónjaimnak, ma már egy 12ezres csekk várt általatok. Dolgozzatok csak csöppségeim :D Ja és küldjetek sűrűn moderálásra ;) Megígérem hogy egyszer megírom a titkot :D Nem ma:P”
 • 150. flexsnake 2010. január 29. 19:07
  „Valamikor még a hősidőkben írtam egy chatprogit ahol nem volt szükséges moderátor. Semmi mást nem raktam bele csak egy robotot aki az ismert csúnya szavakat átírta, így a legtrágárabb hozzászólások olyan szépen csengtek hogy azt hitték bók. Aztán kiderült az emberek igénylik hogy másokat csesztessenek és élvezik ha néha jól seggbe rúgják őket.”
 • 149. GAgyi 2010. január 29. 17:44
  „nahh 148-at most moderálom... :)”
 • 148. GAgyi 2010. január 29. 17:43
  „Na ezt a moderálásraküldömlehetőséget kipróbálom.”
 • 147. Mathiasking 2010. január 29. 17:26
  „http://www.mommo.hu/media/Ket_duhongo

  Nézzétek meg!

  Ismerős a szituáció?

  Ezt a beírásom törli folyamatosan a moderátor!”
 • 146. aranka2 2010. január 29. 16:39
  „"Még jó hogy törvényünk nincs ilyen, ami felmentést ad a durvaságra, ha az fontos érzelmileg vagy tartalmilag.
  Hamar kiürülnének a börtönök." - az ilyen demagóg szöveget nem kellene moderálni?”
 • 145. Mathiasking 2010. január 29. 16:38
  „Csak annyit a dologhoz, hogy a 45-ös hsz.-ben említett videó közösségi portálon megtekinthető képeket nem tudja moderálni!
  <moderálva>”
 • 144. kötekedő 2010. január 29. 08:16
  „Kik azok a "flexsnake"???? :-)))))”
 • 143. moderator 2010. január 29. 07:11
  „123. hozzászólás CID 2010.01.28. 21:36

  "Na de amikor valaki a 30. kommentre válaszol, amikor még csak a 20. nál tartunk ( a DM szerint ) az azért vérlázító."

  Szinte a választ is megadtad a kérdésre. A vérlázító hozzászólások. Vannak akiknél csak így lehetett eredményt elérni. Példának "okádék": a felxhozzászólások jelentős része így járt.
  Elnézést ha ezzel problémát okoztam. De az se szebb látvány ha 2 oldalon keresztül <moderálva>.
  Ha értelmét veszti a hozzászólás, azzal, hogy belemoderáltam, akkor is törlődik. Ha nyilvánvaló a tématerelés, vagy csak a másik piszkálásra a cél, szintúgy.
  Érdemes egyébként "eltünt" hozzászólás esetén belenézni a postaládába.
  Már ha él még az a cím amire regisztrált az illető.”
 • 142. moderator 2010. január 29. 06:46
  „132. hozzászólás aranka2 2010.01.29. 00:53

  "Bármelyik szónak lehet stiláris jelentősége, esetleges durvasága, meghökkentő használata jelentést hordozhat, fontos érzelmi, tartalmi fontossága lehet"

  Még jó hogy törvényünk nincs ilyen, ami felmentést ad a durvaságra, ha az fontos érzelmileg vagy tartalmilag.
  Hamar kiürülnének a börtönök.

  Én az egyszerűbb képlet híve vagyok: kulturáltan a témához szólni.
  És ezt vállalta is mindenki a regisztrációnál.”
 • 141. moderator 2010. január 29. 06:29
  „131. hozzászólás Mignon 2010.01.29. 00:42

  "En, azt szeretnem, ha a Hozzaszolo (miutan mar leirta es megjelent), sajatmagat is törölhetne, moderalhatna !!!!"

  Ez eddig is így volt. Ha valaki a saját üzenetét küldi moderálásra, akkor az felülbírálat nélkül törlődik.


  130. hozzászólás maradando 2010.01.29. 00:35

  Nem törlődik csak azért, mert valakinek nem tetszik a hozzászólás.
  Vissza is írok sok esetben, hogy miért kéri a moderálást.
  Persze ha jogos, akkor egy órán belül. (ha nem hétvégén, éjfélkor küldi)”
 • 140. kis_fatusko 2010. január 29. 05:56
  „134,de most igazat irtal az utolso sorodban,én ezt fogom archiválni :)”
 • 139. egyszegedi 2010. január 29. 05:38
  „Bocsánat, utólag.”
 • 138. egyszegedi 2010. január 29. 05:37
  „A moderátor munkája addig helyes, amíg nem elfogulatlan. Amikor azonban jóval újólag, és csak azért "moderál", hogy eltüntesse egyes ismerőseinek kompromittáló bejegyzéseit, az már nem moderátori tevékenység. Csak arra is kellene gondolni, hogy az ilyen hozzászólások a moderálások előtt már megfelelő helyen archiválódnak.”
 • 137. maradando 2010. január 29. 03:06
  „134.Mignon
  Nem is vagy te elveszett ember ! Minden szavadat az utolsó betűig elhisszűk neked.<moderálva sértő> És ne tedd a szépet a moderátornál, mert ha férfi ,még könnyen félreérthető is leszel !
  Egy MODERÁTOR olyan :mint az ideális FŐNŐK ! Legyen mindig szigorú,legyen kemény:de mindig igazságtalan !
  És ne feledd ,minél öregebb a kakas annál szebben kukorékol . Tedd a szépet a nőknek abban van gyakorlatod .”
 • 136. Mignon 2010. január 29. 02:00
  „135.

  Aranka2!

  En, ezt a szolasmondast (bar lehet, igazad van), ugy ismerem hogy:

  "Effrayer les Citoyens !"

  Holott a Montmarte-n ö egy kurva volt, de szavahihetö 40-eve.....”
 • 135. aranka2 2010. január 29. 01:48
  „Kedves Mignon,
  nem tudok franciául, nyilván rosszul írom: pour l´epater de bourgeois - magyarul: a polgár megbotránkoztatására. Hazudunk is, meg nem is, szeretjük, ha ütőset írunk. Ne izélj már, bennem is több van, mint amennyivel írni szabad volna.”
 • 134. Mignon 2010. január 29. 01:23
  „Tudod kedves "maradando"!

  En soha nem füllentettem, vagy loditottam!
  En,
  mindeg hazudtam Nektek!

  Csak egy remenysegem van: a Moderator !

  Utoirat:

  Es, soha nem vallalom amit irtam!
  Jellemtelen vagyok...”
153 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizyné után Makrancos Katát játssza

Szeged - A Vígszínházból szerződött Szegedre Danis Lídia, akit az Édes Annában Vizyné szerepében… Tovább olvasom