Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Modern kutatólaboratóriumot hozott létre

A magyar kultúra napján Szatmári Sándor lézerfizikus Szent-Györgyi Albert-díjat vett át az oktatási minisztertől. A szegedi egyetemen a professzor olyan szellemi műhelyt alakított ki, melynek munkáját nemzetközileg is elismerik.
Szatmári Sándor kiváló szellemi műhelyt hozott létre. Fotó: Gyenes Kálmán
Szatmári Sándor lézerfizikus 1980-ban kitüntetéses oklevéllel végzett a JATE fizikus szakán. Pályafutásának első tíz évében egy németországi kutatóintézetben tevékenykedett. Itt a kedvező lehetőségek folytán gyorsan tudott előre haladni kutatási területén, a nagyintenzitású ultraibolya lézerek vizsgálatában. – Kinti kutatásaim során Fritz Peter Schäfer professzorral, a festéklézerek felfedezőjével dolgoztam együtt.

Tőle nem csupán szakmai iránymutatást kaptam, de egy olyan hozzáállást is, hogy a tudományt szerényen, magáért a tudományért kell művelni – mondta Szatmári professzor, aki már a kint tartózkodása alatt nagydoktori fokozatot ért el. Máig arra a legbüszkébb, hogy a magas tudományos rangot ilyen fiatalon, 34 évesen már magáénak tudhatta.
Hazatérve a Kísérleti Fizika Tanszék címzetes egyetemi tanárává, 1994-től tanszékvezetőjévé nevezték ki. – Érdekes volt diákként kikerülni a szegedi egyetemről és tanszékvezetőként visszakerülni ide, ahol korábbi tanáraim munkatársaimmá váltak.

Németországi tapasztalatait felhasználva kezdte el felépíteni a Kísérleti Fizikai Tanszék új, modern laboratóriumát. A göttingeni labor sokat segített az eszközpark megalapozásában, sok forráshoz pedig pályázati úton jutottak hozzá. Szatmári professzor mindig arra törekedett, hogy a laboratórium működése önfenntartó legyen. Ezért az alapkutatási eredményeket a gyakorlatba áthelyezve olyan lézeres berendezéseket fejlesztenek itt ki, amelyeket „termékként" tudnak értékesíteni. Szatmári Sándor a kutatáshoz elengedhetetlen infrastruktúra megteremtése mellett speciális, nemzetközileg elfogadott tudományos témájában Szegeden iskolát teremtett.

– Nagyon örülök, ha a társadalom, a külvilág az én őszinte lelkesedéssel végzett tevékenységemre ily módon reagál – mondta a Szatmári Sándor a Szent-Györgyi Albert-díjjal kapcsolatban. – Ez a kitüntetés arra sarkall, hogy még odaadóbban végezzem a munkámat.

A professzor hobbijainak egy része is a technikához kötődik: szabadidejében saját szerelőműhelyében motorokat tuningol, de ha teheti, evezős vagy motorcsónakjával szívesen nekivág a Tiszának is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom