Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Modernizálják a tiszaszigeti határállomást

Négyszázmillió forintból újítják fel a tiszaszigeti határátkelőt. A röszkei határállomás kicsinyített mása november közepére készül el. A beruházást pénteken kezdik. A határátkelőt csak augusztus végén zárják be.
A tiszaszigeti határátkelőre ráfér a felújítás. A munkát pénteken kezdik el Fotó: Frank Yvette
Pénteken kezdik el a tiszaszigeti határátkelő felújítását – tájékoztatta lapunkat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). A rendszerváltáskor Röszke „egérútjaként" megépített határállomáson jelenleg két bódé áll, az egyikben a határőrök, a másikban a vámosok dolgoznak. A két épületet tető védi az esőtől, s most egy-egy sávon léphetnek ki, illetve be az utazók. A forgalom egyébként csekély: naponta 50-100 utas lépi át ezen a helyen a magyar–szerb határt. A következő hónapok alatt teljesen megváltozik a tiszaszigeti határállomás: a röszkei határátkelő kicsinyített mása épül meg. Az utat kétszer kétsávosra bővítik, kőépületeket húznak fel, amelyekben szociális helyiségeket alakítanak ki. A Szerbia-Montenegró felől érkezőket egy földszintes kezelőépületben ellenőrzik majd.

A munkát két ütemben végzik: áprilistól augusztus végéig, a felújítás ideje alatt is zavartalan lesz a forgalom, nyár végén viszont lezárják az átkelőt a munkálatok befejezéséig. A tervek szerint a megújult tiszaszigeti határállomás november 14-ére készül el. A határátkelőhely továbbra is csak korlátozott nyitva tartással működik majd, ám nem csupán a szerbia-montenegrói és magyar állampolgárok vehetik igénybe, hanem az Európai Unió valamennyi állampolgára. A VPOP sajtóosztályától azt is megtudtuk, hogy – mivel nem várható forgalomnövekedés – nem növelik a határon szolgálatot teljesítők létszámát.

A beruházás az EU pénzügyi támogatásával, a Schengen Alapból valósul meg. A felújítás költsége mintegy 1,5 millió euró (körülbelül 400 millió forint).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még… Tovább olvasom