Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Módosul az állatvédelmi törvény: jön az ebadó?

Szeged - Nem maradhat következmények nélkül az állatok bántalmazása, és erősíteni kell a felelős állattartási kultúrát Magyarországon – olvasható az állatvédelmi törvény módosítására tett javaslatban. Ha egy kutya emberre támad, veszélyessé nyilvánítanák.
Az állatvédelmi törvény módosítására tett előterjesztést a Vidékfejlesztési Minisztérium. A társadalmi vita május végéig tart. Az önkormányzatoknak a javaslat szerint évente kellene ebszámlálást tartaniuk: ma csak becslések vannak a hazánkban élő 2–2,5 millió kutyáról. Közülük 100 ezer kóbor. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke elmondta: most az állatorvosok visszajelzései alapján lehet kalkulálni, a beadott veszettség elleni oltásokból. Úgy becsülnek, Csongrád megyében több 10 ezer kutya van, ám sok gazda még a kötelező oltásra sem viszi el kedvencét.

A koncepció rögzíti: egyre gyakoribbak a kutyák által okozott súlyos testi sérülések, amelyek olykor halálos kimenetelűek. Ezért az ilyen ebeket veszélyessé kell nyilvánítani, tartásukat pedig szigorítani szükséges. A probléma a felelőtlen ebtartónál gyökerezik – hangoztatják már évek óta a különböző állatmenhelyek vezetői is –, ezért olyan rendszert alakítanának ki, amelynek hosszú távú fenntartásához az ebtartó is hozzájárul anyagilag. Megjelölteti chippel a kutyáját, ivartalaníttatja – máskülönben ebadót fizet. Utóbbi mértéke még nem ismert, de aki elvégezteti a beavatkozásokat, mentesül a fizetés alól. A tervezet szerint azoknak sem kell fizetniük, akiknek a háztartásában csak egy kutya van.

Módosul az állatvédelmi törvény. Fotó: Schmidt Andrea
Módosul az állatvédelmi törvény.
Fotó: Schmidt Andrea

Tiltanák az ebek fülkorrekcióját. Szalay János, a szegedi Kisállatambulancia orvosa elmondta: klinikájukon az utóbbi években jelentősen visszaesett a fülszépészeti műtétet kérő gazdák száma, és maguk is próbálják lebeszélni a gazdákat erről a lépésről, ami az ember önös érdekében történik. Különösen a dobermannoknál és a boxereknél népszerű a beavatkozás. A szegedi Krekk-Bodyguard boxerkennel vezetője, Csík Bertalanné szerint sokkal szebb fülvágottan egy boxer. Egészségügyi indokot is említ: „nem tisztul úgy a fülük, mint a vágottaké. Persze megértem a törvénytervezet készítőit, hiszen nyugaton már jó ideje nem lehet vágni a füleket. Ennek ellenére egy Nyugat-Európában tartott boxerkiállításon mindig vágott fülű kutya nyer."

Magyarországon egyelőre az ebek 5–10 százalékát ivartalanították – ugyanennyi kapott úgynevezett transzpondert. Megírtuk: tavaly július 1-jétől minden tulajdonosváltásnál kötelező chippel jelölni a kutyákat. Az állatorvos szerint a törzskönyvvel nem rendelkező ebek – a törzskönyvezés feltétele a chipezés – gazdái közül ezzel a mai napig sokan nincsenek tisztában.

Seres Zoltán szerint óriási előrelépés lenne a tervezet elfogadása, hiszen mindenképp azonosíthatóvá kell tenni a kutyákat és a gazdákat. – A legjobb mégis az lenne, ha egy állat vásárlása előtt a gazda alkalmassági vizsgát tenne, állatorvos előtt. Sokan nincsenek tisztában a fajtára jellemző tulajdonságokkal – mondta az elnök.

A kutyakínzás ellen

Az állatvédelmi bírság kiszabható összegének drasztikus emelésére van szükség – hangsúlyozzák a tervezet készítői. Amíg ma Magyarországon állatkínzásért maximum 550 euró (mintegy 150 ezer forint) szabható ki, addig például Szlovéniában 60 ezer euró is lehet a büntetés. Az állatvédők többsége a bírság emelése mellett szívesen látná a javaslatban az állatkínzás végrehajtandó szabadságvesztéssel történő büntetését. Állatot elhagyni és kitenni jelenleg is akár szabadságvesztéssel büntethető cselekmény, ám az elmúlt évek tapasztalatai szerint ezért a legritkább esetben került valaki bíróság elé. A legnagyobb közösségi oldalon ezért is hívták életre az 500 ezren a kutyakínzás ellen nevű eseményt – az országban jelenleg 336 ezer tagja van.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. Mjuriele 2011. május 30. 20:01
  „Szerintem nem kell bizonygatni, hogy a lakásban tartott kutyák többnyire boldogabbak, mint kertben tartott társaik, hiszen sokkal közelebb vannak szeretett gazdájukhoz, változatosabb az életük, többet sétálnak, sokkal ápoltabbak.”
 • 67. Mjuriele 2011. május 30. 19:49
  „64. CID 2011.05.27. 21:30

  Mjuriele : 2,5 kg ? Neked is Yorkid van ? :)

  Jjajajajaja:)”
 • 66. CID 2011. május 28. 14:50
  „bambina : Mi, nem kertesházban tartunk kutyát, és nálam is mindig van zacsi. Én is utálom a kutyaszart, pláne amikor belelépek, miközben a blökim, ürülékét szedem össze. És nem, én nem tartom helyesnek ha a kölköket a fűre vizeltetik, pláne annak fényében, hogy sokszor a fertőzésveszélyre hivatkoznak a kutyautálók. Egy ember vizeletétől több betegséget el lehet kapni, mint egy ebétől. Gondolok én arra, hogy a legtöbb betegség fajspecifikus.
  Elméletileg vannak törvények, rendeletek, melyek arra lennének hívatottak, hogy betartassák a nagyérdeművel a kultúrált kutyatartás szabályait ( melyet normális ember szabályozás nélkül is természetesnek tart ) Egy két tarhonya itt panelozik, miközben nálunk nap mint nap látom, hogy a téglás gettóból erre jövő parasztok, <moderálva> felszedni a kutyaszart. Teljesen felesleges új törvényeket, szabályozásokat, rendeleteket kitalálni, pusztán a már meglévőket kellene betartatni de nagyon szigorúan.
  Kutyám van, de én is utálom a felesleges kutyaugatást, és a gazdák ordibálását, hogy XY gyere ide. Miért kell ordibálnia a gazdának , hogy gyere ide, mikor el sem engedhetné a kutyáját egy lakótelepen.
  Érdekes dolgokkal találkozhatnának az illetékesek, ha ellátogatnának 18-19 óra környékén a SZETÁV Vág utcai irodájának környékére......”
 • 65. bambinaXX 2011. május 27. 22:07
  „CID, sztem az rendben van, ha kisgyerek pisil - de az gusztustalan, ha felnőtt, pedig mennyi ilyen van!..

  A kutyaszarra énis haragszom, nálunk szerencsére kertben van a kutya, iskolába, sétához visszük a zacsit.
  És bár állatbarát vagyok, de megértem akit zavar, ha más ebe sokat ugat.. laktam társasban, ahol egy szingli nő egy tucat macskát odaszoktatott, kajáltatott és persze nem oltatott, ivartalanított..Én vele is fizettetnék!
  a macskapisi az igazán büdös, nem a kutyáé! és a förtelmes nyávogás, amit bagzáskor levágnak idegesítő.”
 • 64. CID 2011. május 27. 21:30
  „Mjuriele : 2,5 kg ? Neked is Yorkid van ? :)”
 • 63. Mjuriele 2011. május 27. 11:17
  „55. CID 2011.05.26. 21:32

  .......Ezzel a panelozással meg fel lehetne már hagyni. Nem mindegy a nagyérdeműnek, hogy az a nyamvadt 55 négyzetméteres lakás betonból vagy téglából épült...

  Maximálisan egyetértek.”
 • 62. Mjuriele 2011. május 27. 11:15
  „58. h65535 2011.05.26. 22:27

  Ugye ezt te sem gondolod komolyan?
  Nekem 2.5 kg-s kutyám van, rendes gazdik vagyunk, vigyázunk a lépcsőház tisztaságára is.
  Állítom a kutyám tisztább mint sok ember.
  Mért ne lehetne állat társasházban, joga van az embernek hozzá.
  Csak inkább az állattartás minőségével és "mennyiségével" van gond hazánkban.”
 • 61. h65535 2011. május 26. 23:25
  „60. THE 2011.05.26. 22:32
  Ott a pirospont nálad!”
 • 60. THE 2011. május 26. 22:32
  „59. halálbüntetés is volt, nem is volt ennyi erőszak.”
 • 59. h65535 2011. május 26. 22:29
  „8. Giga 2011.05.26. 08:40
  a rendszerváltás előtt falun volt ebadó!!!! csak ezt elfelejtették már!”
 • 58. h65535 2011. május 26. 22:27
  „pl. társasházban tilos legyen állatokat tartani!”
 • 57. THE 2011. május 26. 21:58
  „MACSKAADÓT IS KÖVETELEM!!! Van olyan szomszédom, aki 10-12 macskát is tart PANELBEN! De magánházaknál is tudok számtalan példát. Összejelölik az ajtófélfákat, ablakokat. Kihugyozzák a virágokat, stb.”
 • 56. CID 2011. május 26. 21:39
  „51. aquila0126 2011.05.26. 20:33

  Én, aki összeszedi a kutyaszart, azért fizessek, hogy legyen aki megbüntesse azt aki nem szedi össze ? Gondold már át......

  Oké, legyen ebadó. Én, ki fogom fizetni ( bár ha jól olvastam, egy kutya után nem kell fizetni ), de mit kap érte az ember ? Esetleg nem kellene a kutyaszaporítók, tenyésztők bevételeit megvizsgálni ? Szomszédban lakik egy ..... Nála szinte mindig más kutya van. És érdekes módon, mind szuka és vemhes. Az egy dolog, hogy állatkínzás kategóriát súrol amit művel ....., és még nem is adózik, erre itt ..... a nagyérdemű a kedvencnek tartott kutyák tulajdonosait.
  Ja, és kicsi rá az esély, hogy a PANELBAN tartott kutyák, nemkívánatos szaporulata kerül az utcára. <moderálva..>”
 • 55. CID 2011. május 26. 21:32
  „45. info 2011.05.26. 19:12
  Okoska ! Éppen ma láttam a Mars térnél, hogy az igen inteligens anyuci ( fehér ) apuci segédletével éppen a kölküket pisáltatják a fűre.......
  Ezzel a panelozással meg fel lehetne már hagyni. Nem mindegy a nagyérdeműnek, hogy az a nyamvadt 55 négyzetméteres lakás betonból vagy téglából épült.
  Egyébként, több bevétel lenne, ha bevezetnék a baromadót. Itt is kaszálna állambácsi :)”
 • 54. manstein 2011. május 26. 21:12
  „Ha csak 1 kutyától felfelé lesz, akkor elmegy. Nem mondom, hogy támogatom, de elmegy még.”
 • 53. Nórikám 2011. május 26. 20:57
  „Sajnos az a baj, hogy lehet itt hozni rendeletet, törvényt, ha nem tartják be az emberek! Már pedig sajnos nem tartják be! A galambokat nem lehet etetni, de az egész korzó teli van nagypapák, nagymamák az unokákkal etetik az édes kis galambokat, ugyanígy a Mars téren, sőt most már a lakótelepen is. Azután tessék csak elképzelni a panelban amikor 6-7 kutya ugat! Viszhangzik az egész ház! Persze előfordult már olyan is, hogy elpusztult valakinek a kutyája, attól kezdve ő üvöltött legjobban, hogy zavarja a kutya ugatás! Amig az övé is ugatott, csodálatos képpen nem zavarta! Tényleg jó lenne ha kicsit felelősség tudatosabban kellene bármi féle állatot!”
 • 52. Mizujs 2011. május 26. 20:33
  „Véleményem szerint a kertes házban tartott kutyák őrző-védő szerepet látnak el, így nem kellene utánuk adót kérni. DE!!! A gazdákat kötelezzék ezen kutyák megfelelő tartására. A kiszökő, láncon tartott ebek sokszor okoznak gondot. Itt egyértelműen felmerül a gazdák felelőssége. Ezért az ilyen (főleg a nagytestű, agresszivitásra hajlamos kutyákat el kellene vinni kutyaiskolába, de legalább az évenkénti kötelező oltásokra!)

  Aki hobbiállatként tart kutyát társasházban, azok igenis fizessenek adót, és ne felejtsék el összeszedni a sétáltatáskor elpotyogtatott végterméket.”
 • 51. aquila0126 2011. május 26. 20:33
  „Előre tudtam, hogy a kutyaszarnál fogunk kikötni! Én olyan utcában lakom, ahol a házak előtt van egy kis zöld terület. A tisztelt ebsétáltatók rendszeresen megtisztelik a házak elejét. Szinte mindenkinél ott van a nylon zacsi, de csak akkor használják, ha látja valaki. Én azt gondolom ez nem megoldás. Ki kell jelölni egy pár kutyafuttató területet ahol érvényesülhet a hozok is viszek is elve. Nem kell zacsit sem vinni mert ugyan ki várja el, hogy mindenki kiválogassa a saját kupacát. Nehogy, már elviszek egy chivavát és egy mastif kupaccal térjek haza. Na tréfán kívül az ebadó régen is volt és ma is kell, hogy legyen. Ebből lehet fizetni azokat akik jól megbüntetik a közterületet összemocskolókat. Régen megkülönböztették a kertes házakban tartott u.n. házörző ebeket a lakásokban tartott u.n. luxus ebektől. Ez utóbbiakért jóval több adót kellett fizetni. Azért a gyereksírást a kutyaugatással nem keverném össze, és bár utálom a kutyaszart szagolgatni még nem vagyok állatgyűlölő. (se rasszista)”
 • 50. bambinaXX 2011. május 26. 19:54
  „info: egyetértek - a kutya nem zavarhat másokat (társasház), de hasonlóképp zavarhat egy sokat síró csecsemő, egy állandóan krákogó, erős dohányos szomszéd, aki ráadásul eldobálja a csikkeket, stb..

  A játszótéren sétáltatókat pedig ki nem állhatom!
  Engem is zavar a kutyaszar - ezért találták ki a gyüjtőzacsikat. az eldobott csikkek mellett a kutyaszart, egyéb szemetet is büntetni kellene.
  de azért ne légy igazságtalan: a pisit te hogy gyűjtenéd be??? ennyire nem lehetsz állatgyűlölő - a bolygón igen sokféle faj él, az ember csak 1 közülük..”
 • 49. bambinaXX 2011. május 26. 19:45
  „44! ha a tulajdonosok felelős állattartók lennének, nem kellene még több menhely!
  Én jó ötletnek tartom azt, hogy fizessen az, aki nem oltat, féregtelenít, chippeltet, ivartalanít - amennyiben nem tenyészállatról van szó. Szerintem épp itt az ideje, hogy aki kutyát tart, gondoskodjon is róla megfelelően. Az ivartalanítás azért jó, hogy megelőzzük a rengeteg utcára, kukába kerülő kiskutyát. Ugyanakkor szükség lenne állami rendelőre, ahol el is végzik, mert nem mindenki engedheti meg magának, hogy fizessen több 10.000Ft-ot - némelyik állatorvos szemtelenül drága..
  a kutya súlyától azért függ az ivartalan. ára, mert a súly határozza meg mennyi altatót kell kapjon.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az Acél utcai rendelő

Szeged - A 60-as években épült, mára újjászületett a szegedi körtöltésen túli Acél utcai… Tovább olvasom