Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Molekuláris gyógyászati kiválósági központot alakítanak ki Szegeden

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ egyike annak tíz nyertes projektnek, amelyet az Európai Bizottság Teaming-programjában 27 ország 169 pályázata közül választottak ki.
A molekuláris gyógyászat  lehetőségeit az alapkutatásoktól a betegágyig vizsgáló kiválósági  központot hoznak létre uniós támogatással Szegeden, az intézmény  székhelye a lézerközpont melletti tudományos és innovációs parkban  lesz - tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kedden az  MTI-t.    

A közlemény szerint a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági  Központ (MMMKK) egyike annak tíz nyertes projektnek, amelyet az  Európai Bizottság Teaming-programjában 27 ország 169 pályázata  közül választottak ki. Az új kiválósági központ öt éven keresztül  uniós és hazai forrásokból mintegy 15,6 milliárd forintos  támogatáshoz jut. Az összeg jelentős beruházásokat tesz lehetővé,  emellett nemzetközileg is vonzó fizetéseket biztosít a kutatóknak.  

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Debreceni Egyetem, a  Semmelweis Egyetem (SE), illetve az MTA Szegedi Biológiai  Kutatóközpont (MTA SZBK) konzorciuma által létrehozott intézmény  tevékenysége az alapkutatástól a betegágyig, tehát a klinikai  alkalmazásig, a konkrét beteggyógyításig terjed. Az SZTE a fertőző  és a gyulladásos kórképekkel foglalkozik, az SE a szív- és  érrendszeri betegségeket, a debreceniek pedig az  anyagcsere-elváltozásokat vizsgálják majd. Az MTA SZBK-ban folyó  alapkutatások célja pedig az egyes betegségek genetikai hátterének  vizsgálata, illetve olyan megoldások kidolgozása, melyek lehetővé  teszik a kórképek gyors diagnózisát.  

A kiválósági központ irányításában fontos szerepe van a  Heidelbergben működő Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak,  amely részt vesz a döntéshozatalban, a szakemberek kiválasztásában,  a programok minősítésében, az elért eredménye értékelésében, ami  egyben minőségi garanciát is jelent az MTA szerint.  

Az összességében hétéves projekt célja egy hosszútávon  működőképes intézet létrehozása, amely fontos kutatási és  innovációs eredményeket - új eljárásokat és gyógyszereket -  produkál - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógép rászoruló gyerekeknek

Számítógépálom címmel támogatói program indul hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekeknek. Tovább olvasom