Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Moliére-rel fricskáznak: a képzelt fösvény beteggel nyit a kisszínház

Szeged - Moliére két közismert komédiájának ötvözete A képzelt fösvény beteg című produkció, amelynek ma este 7 órakor kezdődő premierjével indul az évad a kisszínházban. Bodolay Géza nemcsak rendezőként, társszerzőként is jegyzi az előadást.
Szórakoztató, izgalmas előadásnak ígérkezik a kisszínházban mától látható Moliére-átirat, A képzelt fösvény beteg, amely két népszerű darab összegyúrásával született. A drámai tagozat vezetője, Bodolay Géza nemcsak rendezőként, hanem társszerzőként is jegyzi a produkciót. Több különböző fordítást saját szövegeivel ötvözve hozott létre egy ismerősnek tűnő, mégis új darabot. – Moliére úgy ment neki a társadalomnak, ahogyan az a színháznak minden korban kötelessége. Ez a darab szórakoztatóan szól arról, hogy kik vesznek körbe bennünket – fogalmazott a főrendező.

– Önmagában már az érdekessé teszi ezt az előadást, hogy többféle írói nyelvet hallhatunk benne, hiszen Csokonai Vitéz Mihály és Illyés Gyula Moliére-fordításai felhasználásával Bodolay Géza írta a szöveget. A három szerző – három különböző stílus; ezek ütköztetése vagy elkülönülése izgalmas játék. Csokonai szövegei például többnyire az előadás játék a játékban részeiben jelennek meg, kicsit emelkedettebbek, jambikus verselésűek, míg a többi rész közelebb áll a mai, modern prózához – mondja Pataki Ferenc, aki A fösvényből ismert Cléante szerepét játssza a darabban. Harpagon – pontosabban Bodolay átiratában Hargapon – fia szerelmes Mariannba, szeretné feleségül venni, ehhez azonban előbb pénzt kell szereznie. A népszerű színművész miközben Cléante-ként közlekedik a színpadon, kicsit úgy tesz, mintha közben rendezné is az előadást.

Kárász Zénó Le Foch doktor és Ádám Tamás Hargapon szerepében a főpróbán. Fotó: Veréb Simon
Kárász Zénó Le Foch doktor és Ádám Tamás Hargapon szerepében a főpróbán.
Fotó: Veréb Simon

Sokan emlékeznek még ma is a rendszerváltás utáni első magyar szappanoperára, a Família Kft.-re, és abban a Szép apukát alakító Ádám Tamásra, valamint a nagyfiát játszó Kárász Zénóra. Korábban is volt már közös Moliére-előadásuk: Zénó Tartuffe-öt alakította színészkollégája rendezésében. – Remek karaktert játszom ebben az előadásban, sok megmaradt az eredeti figurából az összevonásban is. Moliére mindenkit fricskázott, kifigurázott, miközben 1660-as években is a király kegyeit kellett keresni, ha színházat akartak csinálni – hangsúlyozza a Szentesen született Kárász Zénó, aki Le Foch doktort kelti életre.

– Nagyszerűen sikerült A fösvény és A képzelt beteg ötvözése Bodolay Gézának, ami annak is köszönhető, hogy mindkettő ugyanolyan dramaturgia szerint épül fel, jól össze lehet illeszteni őket. Gazdagodott, érdekesebb így játszani – állítja a Szegeden most szabadúszóként vendégszereplő Ádám Tamás, aki a zsugori, pénzimádó Hargapont játssza. A további főbb szerepekben Borovics Tamást, Borsos Beátát, Gidró Katalint és Szilágyi Annamáriát láthatja a publikum.

Bodolay Géza átiratával, A képzelt fösvény beteggel nyit a kisszínház. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Debütáló új tagok


A drámai tagozat szezonnyitó premierjén további új tagok is debütálnak. A Mariannt játszó Jarábik Klára 2002-ben Gór Nagy Mária Színitanodájában végzett; eddig a kecskeméti színház tagja volt. Hargapon öccsét Kedvek Richárd alakítja, aki 2004-ben diplomázott a színművészetin, azóta fellépett Nyíregyházán, Tatabányán, a Vígszínházban, a Tháliában és Kecskeméten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyivé lett a szegedi kendergyár: mintha platánokat ültettek volna át

Az Első Magyar Kenderfonó Zrt. 2009-ben Szegedről Vásárhelyre vitte át a termelését, a telket ugyanis az ECE cégcsoportnak adták el. Tovább olvasom