Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Molnár Miklós, a mozdonygyűjtő

Szeged - Molnár Miklós hároméves korában kapott karácsonyra egy villanyvasútpályát – mozdonygyűjtő lett belőle. Ma már a Big Boy névre keresztelt amerikai gyártmány mintájára készült modell az egyik kedvence. A világ leghosszabb mozdonyának mini mása is 195 ezer forintba kerül.
– Szinte minden kisfiúnak gyerekkori álma, hogy legyen villanyvasútja. Nekem ez hároméves koromban megadatott, az édesapám saját kezűleg készített egyet karácsonyra. Azóta nincs olyan nap, hogy ne foglalkoznék a vonatokkal. Emlékszem, nyolc-tíz éves koromban gyakran kijártam a szüleimmel különböző régiségvásárokba. A családomban mindenki szereti a különleges dolgokat – idézi fel emlékeit Molnár Miklós, aki mozdonyokat gyűjt és ad el. Otthonában – erre a célra kialakított hobbiszobájában – körülbelül ötven mozdonyt tart vitrinekben. Saját boltjában pedig száznál is több a vonat. Miklós elmondta: elsősorban a gőzmozdonyokért rajong, de azért van néhány villanyos jármű is a gyűjteményében.

Miklós kedvencét, az USA legutolsó és egyben a világ leghosszabb gőzösét, a Big Boyt a Wasatch-hegységen átvezető meredek, más mozdonyok számára igen gyötrelmes pályára tervezték. Fotó: Schmidt Andrea

– Minél csúnyábbnak tart egy hétköznapi ember egy makettet, nekem annál jobban tetszik. Az eredetit, a régit értékeli a gyűjtő. A Krokodil villanymozdony az egyik kedvencem. Zöld színéről és kissé ellapított hullámos formájáról kapta a nevét – magyarázta a mozdonyok között élő férfi. Elmondta, minden valódi vonatnak van beceneve. A Dorozsmánál tolatásra használt mozdonynak Bobó, a V43-as típusok egyik fajtája pedig a Papagáj Szili, amely elsősorban a főváros környéki elővárosi vonatokat, szolnoki ingavonatokat húzza, de egy példánya mostanában a szegedi gyorsok élén is rendszeresen feltűnik.

„Mesemozdony Németország."

A német vonatgyűjtőknél szokás, hogy alkalomszerűen gyerekek rajzainak mintájára dekorálják a mozdonyokat. Molnár Miklósnál láttunk egy ilyen mintadarabot, mely a Kinderlok nevet kapta. A kocsi oldalára festett képeken mindenféle nemzet gyermekei fogtak egy földgömböt, ezzel is jelképezve a vasút összetartó erejét.

Miklós boltjában csak azokat a mini hasonmásokat árulja, melyek működnek. Természetesen majdnem mindegyikből otthon is van egy példány. A Big Boy névre keresztelt amerikai gyártmányú gőzmozdony például szintén a kedvenc darabja. A negyven méter hosszú járműcsoda máig a világ leghosszabb lokomotívja. A modell változatának ára érzékelteti különlegességét: 195 ezer forint. A mai, legmodernebb, számítógép vezérelt, áramvonalas motorvonat mása 16 ezer 900 forintba kerül. Találtunk azért olcsóbb modellt is a boltban: hat-hét ezer forintért már szép mozdonyt lehet vásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az égőcsereszezon

Nemcsak a nagyvárosok, hanem a kisebbek is igyekeznek fényfüzérekkel és karácsonyi égőkkel ünnepi… Tovább olvasom