Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Móra Imre sárvédőt egyengetett a döntőn

Az ügyes kezű Móra Imre a középiskolás karosszérialakatos-versenyen a második helyen végzett. A szegedi Csonka szakközépiskola tanulója megkapta a szakmunkás bizonyítványt és a továbbiakban nem kell iskolába járnia.
Mintegy húsz évvel ezelőtt a lakatos – kis túlzással – üthette-verhette a behorpadt személyautó karosszériáját, az egy milliméter vastagságú acéllemez nem sínylette meg. Ha a mai karosszériások ezzel a technikával dolgoznának, a fél milliméteres alumínium-műanyag ötvözetű lemez nem élné túl – világosított fel Móra Imre, a Csonka János Műszaki Szakközépiskola tanulója, aki a Szakma Kiváló Tanulója országos verseny döntőjében a második helyen végzett. A húszéves fiú a szakközépiskolai érettségi után határozta el, hogy ezt a szakmát választja. Az alma nem esett messze a fától, hiszen édesapja is karosszérialakatos.

– Apa nagyon hasznos trükköket mutatott a felkészülés során – jegyezte meg az ezzel az eredménnyel a szakmunkás bizonyítványt is megszerző fiatalember. Döntőbeli gyakorlati munkáján meglátszott, hogy nagyon ügyes keze van és rendkívül finoman használja a szerszámokat – magyarázták a felkészítő tanárok, Baráthné Gulácsi Klára, Makra Lajos és Tóth Csaba. Pedig nem egyszerű feladatokat kellett megoldani Győrben, az Audi-gyárban.

Sportos karosszériás

A Tisza Volánnál elhelyezkedő Móra Imre a tanulás mellett aktívan sportolt. Testépítéssel foglalkozik versenyszerűen. A tavalyi superbody országos versenyen korosztályában második lett. Fekve nyomásban a juniorok között súlycsoportjában pedig a harmadik helyen végzett 145 kiló teljesítésével.

– Egy Audi TT Coupe jobb hátsó sárvédőjét kellett kiegyengetni, majd egy ugyanilyen autó küszöbrészletét legyártani. Sőt egy Peugeot 206-os ajtósarkát is ki kellett foltozni – beszélt a feladatokról Imre, akinek ezzel a három munkával nem ért véget a versenynapja, hiszen karosszériadiagnosztikát is el kellett végezni egy összetört autón. Mindemellett a zsűri arra is kíváncsi volt, hogy milyen az elméleti felkészültsége a tanulóknak. Ebben a műfajban a csonkás diák volt a legjobb.

Imre azt sem felejti elmondani, hogy a döntőbe a legjobb eredménnyel iskolástársa, Pusztai Nándor jutott, aki végül a kilencedik helyen végzett.
– Annak köszönhető ez a hatalmas siker, hogy három éve javultak az iskola tárgyi feltételei. Pályázatokon több nagy értékű szerszámot, húzató padot, korszerű egyengető, hegesztő berendezést sikerült beszerezni. Körülbelül tízmillió forintot költöttünk korszerűsítésre – magyarázta a siker titkát Deme Mihály műszaki igazgatóhelyettes. Az iskola tanműhelye Imre és Nándor sikerével tovább korszerűsödött és bővült. A tanulók ugyanis nemcsak maguknak nyertek díjat, hanem az iskolának is. Az intézmény egy Audi TT Coupe karosszériát és hat Audi-motort kapott oktatási célra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos… Tovább olvasom