Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Móra múzeum: Belépés csak farmerben!

Szeged - A szegedi Móra Ferenc Múzeumban pénteken délután fél ötkor nyíló "Az örökéletű farmer" című vándorkiállítás szervezői arra kérik a látogatókat, hogy alkalomhoz illő viseletben - vagyis farmerben - jelenjenek meg a megnyitón.
A farmertörténeti tárlaton csaknem száz nadrágot, inget, cipőt és egyéb kiegészítőket láthatnak majd az érdeklődők, köztük azt a farmerkabát, amelyet Karácsony János, az LGT legendás gitárosa viselt. A kiállítást a téma szakértője, Hammer Ferenc, szociológus nyitja meg, aki jelenleg a farmerkultúráról ír könyvet.

A vándorkiállítás Magyarország első farmergyűjteményének egy részét mutatja be a szegedi Kultúrpalotában. A Móra-múzeum a pápai Kékfestő Múzeumból kapta kölcsön a tárlat anyagát. A pápaiak 2005-ben kezdték el gyűjteni a farmereket, illetve az azokhoz kapcsolódó tárgyakat. A még mindig alakulófélben lévő gyűjtemény mostanra több mint 300 darabból áll. A tárlat anyagát először Pápán, majd Budapesten és Zalaegerszegen is bemutatták.

"Az örökéletű farmer" című kiállítás látogatói megismerkedhetnek a viselet történetével az 1870-es évektől napjainkig. A farmer történetén és a készítés technológiáján kívül bemutatják a hazai farmergyártók régi termékeit, a Mustangot, a Levi's-t, a Thomast, de magát a legendás Trappert is.

Az időszaki tárlaton azt a farmerkabátot is kiállítják, amelyet Karácsony János, az LGT legendás gitárosa viselt. A kiállításon láthatók lesznek a '80-as évekből származó feliratos farmerkabátok és tolltartók is, amelyekre egykori tulajdonosaik kedvenc zenekaraik neveit, szimbólumaikat vésték rá.

A farmer történetét bemutató tárlaton megtekinthetők lesznek 20-30 évvel ezelőtt készült reklámok is, az egyik plakáton például Sütő Enikő reklámozza ezt a világhódító viseletet.

A vándorkiállítás anyagát a Móra Ferenc Múzeum a szegediek, köztük a múzeumi szakemberek farmeres fotóival, illetve saját ruhadarabjaival egészítik ki. A darabok nagy része a '70-es, '80-as évekből származik, és van olyan is köztük, amely a Móra Ferenc Múzeum textilgyűjteményének része.

A kiállítás február 8-ig tekinthető meg a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc ezüstöt sütött ki Erfurtban

Szeged - Bár arany csak az általuk főzött ételekbe került, így sem szomorkodik a szegedi Bálint… Tovább olvasom