Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Mórahalmi emberölés: 40 év múlva szabadulhat a visszaeső gyilkos

Szeged, Mórahalom - Két és fél évvel a mórahalmi tanyavilágban történt emberölés után hoztak jogerős ítéletet három román vendégmunkás ügyében: a helyi B. József halálát okozó Zsiga Viktort különös visszaesőként életfogytiglannal sújtották, leghamarabb 40 év múlva szabadulhat.
Társtettességben elkövetett emberölés miatt jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla a román állampolgárságú Zsiga Viktort, aki a szintén román Dobos Györggyel verte halálra majd rabolta ki mórahalmi tanyájában B. Józsefet 2012 októberében.

Zsiga Viktort 1996-ban Romániában is elítélték emberölés miatt, feltételes szabadlábra helyezése után gyilkolt Magyarországon. A most 36 éves férfi első fokon tényleges életfogytiglant kapott, ám az Ítélőtábla úgy döntött, hogy nem zárja ki a feltételes szabadságra bocsátásból: leghamarabb 40 év múlva szabadulhat. Büntetése azért ilyen súlyos, mert tettét visszaesőként követte el, valamint megállapították: az idős férfire ő mérte a halálos ütést. Dobos György ítéletét helybenhagyták: ő 14 és félév fegyházat kapott.

A bűncselekményben tippadóként játszott közre Gábor Samu, akit első fokon 5 év börtönre ítéltek. A 33 esztendős férfi büntetését 3 és fél évre csökkentették, büntetése letöltésének kétharmada után szabadulhat, amit már előzetesben letöltött, így szabadságra bocsátásáról hamarosan döntenek.

Dobos György és Zsiga Viktor rablási szándékkal tört be az áldozat mórahalmi tanyára, akit vascsővel úgy összevertek, hogy életét vesztette. A vádlottak 330 ezer forintot készpénzt és különböző értéktárgyakat vittek magukkal. A rendőrséget az elhunyt férfi rokona értesítette a gyilkosságról. A nyomok a rendőröket az egyik szomszéd tanyába vezették, ahonnan előállítottak Dobos Györgyöt, aki részletes beismerő vallomást tett. Zsiga Viktort Mórahalom belterületén kerékpározás közben fogták el.

Gábor Samuról a nyomozás azt derítette ki, hogy az egyik helyi kocsmában javasolta a gyanúsítottaknak, hogy rabolják ki az idős embert, mivel nagyobb mennyiségű készpénzt tart. Az emberölés után a Jobbik felvonulást rendezett Mórahalmon a cigánybűnözés ellen. Kilátásba helyezték, hogy nyilvánosságra hozzák a román idénymunkásokat foglalkoztató gazdálkodók névsorát. Nógrádi Zoltán polgármester kijelentette: Mórahalom biztonságos, élhető kisváros, a Jobbik akcióját politikai haszonszerzésnek minősítette.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

160 milliós álomotthon Szeged belvárosában

Már ránézésre is van valami Poirot-rajongók számára igazán vonzó a most bemutatott eladó… Tovább olvasom