Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Mórahalmi vásár: a húsvéti nyúltól a horvát katonakabátig

Több ezren gondolták úgy, hogy a mórahalmi vásárban töltik el a vasárnap délelőttjüket. Az olcsó árak sokakat vásárlásra ingereltek, kevesen mentek haza üres szatyorral. Korán keltünk vasárnap, mégis csak illik időben érkezni a mórahalmi kirakodó- és állatvásárba.
Már reggel hét előtt rengetegen autóztak a szélrózsa minden irányából a fürdőjéről is híres homokháti kisvárosba. A tömeg csak úgy hömpölygött az árusok felé, akik hangos szóval vagy éppen méla unalommal kínálták a portékájukat. Az ember nem győzte kapkodni a fejét: vadiúj, használt és kevésbé használt ruhák, mezőgazdasági szerszámok, bográcsok, régiségek, édességek, hasznos és haszontalannak vélt apróságok csalogatták az érdeklődőket. Óriás hangyabolyhoz hasonlított a zsibongó vásár.

A kismalac is fogyott

Mórahalmon az állatvásár is jól megfér a kirakodó mellett. Előbbin a 8-11 ezer forintba kerülő kismalacok voltak a legkelendőbbek. A kis mangalicákért 12-15 ezret kellett fizetni. Egy fekete magyar rackától és cigája anyától származó kosért harmincötezret, egy birkáért 16-20 ezret kértek. Egy kisebb borjút 135 ezerért kínáltak, de nem volt rá kereslet. Az árusok panaszkodtak, hogy a magas költségek: a takarmányozás, az inszeminálás, a fülezés és az egyéb orvosi költségek mellett nem éri meg marhát tartani.

Mindjárt a bejáratnál nagy volt a tolongás: egy fiatal nő márkás pamutpólókat árult. Nem csak az asszonyok kapkodták. Egy férfi a karjánál fogva húzta vissza a feleségét: – Te, mama! Hármat adnak ezerért – bökött rá az asztalra. – Akkor veszünk – vágta rá az asszony. Néhány méterrel arrébb akciós margarin volt a sláger – ötvenért. A vevők mindjárt a táskájukba pakolhatták az élelmiszert, nem kellett a hűtőszekrény ajtajával bajlódniuk.

Kicsit odébb akár harci díszbe is öltözhettünk volna. A horvát katonakabátért ezerkilencszázat kellett volna legombolnunk. Új, szűrőbetétes gázálarcot már háromszáznyolcvanért a fejünkre húzhattunk volna. Végül egyiket sem vettük meg, maradtunk a nyolcvanforintos kávénál.

Egy Erdélyből érkezett asszonyságnál díszes párnát mustrálgatott egy idősebb asszony. Sokallta érte a hatszáz forintot, pedig meggyőzőnek tűnt a kofa érve: – Román ez, nem kínai, ilyen olcsót sehol sem kap – bizonygatta. És ha már a kínaiak: feltűnő volt, hogy Mórahalmot kerülték a távol-keletiek. Mindössze egy kínai árust találtunk az egész forgatagban.

Lángos igen, hot-dog nem

Akik megéheztek, kolbászt és hurkát faltak, de a lángosnak is keletje volt, tömött sorokban álltak érte. Bezzeg a büfénél egy lélek sem várakozott: a hot-dog és a hamburger senkinek sem kellett.

A vásárban a cipők, a papucsok és a szandálok bizonyultak a legkelendőbbnek. Egy helyen ezerötszázért legalább kétszázféle lábbeli közül válogathattak a bámészkodók. Persze a találékonyabbak tudták, hogy nem kötött árról van szó, akár száz-kétszáz forintot is lealkudtak. Az ásotthalmi Szekusán Eleonóra ráérősen nézelődött két nagyfiával, amikor megkérdeztük az asszonyt, hogy mit rejtenek a csomagok a hónuk alatt. – Ruhaneműt és játékokat, meg a nagyobbik fiam bukósisakját. Még kabátot és legutoljára egy hörcsögöt vásárolunk – mondta sejtelmesen. A kisebbik fiú, Attila büszkén dagasztotta a mellét: – Enyém lesz a hörcsög, már el is készítettem a helyét.

Barbócz János magányosan álldogált a nézelődők között, de a kezében szorongatott táskáról könnyen rájöttünk, hogy megtalálta azt, amiért kijött a vásárba. – A látszat csal. A feleségemmel vagyok, csak a nejem elment valamerre bámészkodni. Majd csak előkerül. Egyébként a hobbikertünkbe vásároltunk bokorbabot, borsót és kiskapát – mutatta meg a táska tartalmát a mihálytelki férfi. Egy férfi kis nyuszikat hozott eladásra. Egy óra múlva már alig volt belőlük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú hétvégére megtelt a megyeszékhely

A tegnapi szabad pénteken nagy volt a mozgolódás a belvárosban. A szegediek kihasználták a szép… Tovább olvasom