Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mórahalmon egy, Eperjesen nyolc jelölt

Egy polgármesterjelöltre lehetett szavazni Mórahalmon, de az általunk megkérdezettek nagy része ezt nem bánta, elégedettek Nógrádi Zoltánnal. Ezzel szemben Eperjesen nyolcan – a megyében a legtöbben – pályáztak a település vezetésére. A falubeliek szerint a jó fizetés reményében indultak ilyen sokan.
A régi polgármesterre, Nógrádi Zoltánra szavaztak Mórahalmon. Fotó: Karnok Csaba
Harmatos fű, gyenge napsütés, fehérre meszelt, zöld tornácos ház. Bent szendvics készül, a tea és a kávé már kifőtt. A mórahalmi nyolcas választókerületben lassan telik a vásárnap délelőtt, a voksolókat inkább délutánra várják. Időnként azért megáll egy autó, vagy nekitámasztanak egy kerékpárt az egykori vasútállomás oldalának.

– Azt szeretném, ha ebben a zavaros világban legalább a szavazás békében telne – mondja egy idősebb úr, akit – és később mindenki mást is – arról faggatunk, mit szól hozzá, hogy csak egyetlen polgármesterjelöltje van Mórahalomnak, a város jelenlegi vezetője, Nógrádi Zoltán.

– Tiszta szívemből örülök. Jól végzi a munkáját. Ilyen fejlődés más városban nincs. A mezőgazdasági termelés az egész országban problémás, itt, hála a Mórakertnek minden rendben. Nógrádi munkahelyet teremt és fölvirágoztatja a várost. A nevét kérdezzük, Nógrádi András – válaszolja. Talán rokon? – Igen, de nem azért dicsérem.

– Tökéletes polgármester. Megépítette a buszmegállót, a kerékpárutat, fejlődött a fürdő – sorolja Mészáros Andrea. Egyetért vele Papp Attila József is, aki hosszú perceket tölt a szavazófülkében. Azt mondja, az önkormányzati jelölteken gondolkodott, mindenkiről megpróbált valamit felidézni.

– Erre a kérdésre nem reagálok – hárítja el a magányos jelöltre vonatkozó érdeklődésünket egy asszony a kettes szavazókör, az iskola előtt. Férj és feleség is alig-alig nyilatkozik, azt mondják, véleményükből következtetni lehetne pártállásukra.

A legnagyobb forgalmat az Aranyszöm Rendezvényház mint négyes körzet bonyolítja. Többen a templomból jönnek szép ruhában, nagymamák nevetnek gyerekekre, idősek dugják össze a fejüket a fülkék előtt. – Szóhoz sem jutok – reagál kérdésünkre egy fiatal ember, majd értetlenségünket látva magyarázni kezd: elégedett a polgármesterrel, hiszen az ő segélye többször is emelkedett. Hiányolja azonban a szórakoztató-központot, és „hibaként" rója föl, hogy az új pizzériát keveset reklámozzák.

Nem volt nagy izgalom tegnap délben Eperjesen: a falubeliek borítékolták, ki lesz az a két polgármesterjelölt a nyolc aspiránsból, aki szoros versenyt vív a vezetői posztért. Sok család, házaspár ebéd előtti, amolyan étvágycsináló sétával társította a voksolást, ezért is tűnt az átlagosnál gyorsabbnak Bódis György, aki biciklivel repesztett végig a község főutcáján. – Én '56 óta nem szavazok. Akkor megkocsikáztattak, ezért úgy döntöttem, hogy többé nem döntök senkiről. Meg amúgy is, nekem délután van: már nyolcvan felé járok – mondta kiábrándultan a nyugdíjas férfi, majd továbbtekert.

Másoktól megtudtuk, hogy Eperjes leköszönő polgármestere, Kollár János továbbra is köztiszteletnek örvend. A megkérdezett eperjesiek állították, ha megint megmérettette volna magát, biztosan tarol vetélytársaival szemben. Az új helyzeten – vagyis a megye legtöbb polgármesteri jelölésén – viszont sokan megütköztek a faluban. Borzasztónak találták, hogy legtöbbjük pusztán anyagi érdekek miatt száll versenybe.

– Az Ildi meg a doki között dől el a csata – szögezte le a sarki kocsma egyik asztalánál csak Istvánként bemutatkozó férfi. – Az egyik a hivatalban dolgozik, a másik háziorvos, de polgármesternek is jó lehet talán. Ami igazán fontos, hogy mindketten tanult emberek. Én el se jöttem volna szavazni, de annyira felbosszantott, hogy ki mindenki akar itt pozícióba kerülni, és 200 ezret keresni, hogy eljöttem. Pedig megpróbálhatnának beállni a sorba – tanácsolta István, és a söntés felé indult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László győzött Szegeden

A választási adatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett az eredmények a vártnál nagyobb… Tovább olvasom