Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Mórahalmon táboroznak a roma fiatalok

Mórahalom – Jó látni a gyerekeket, hogy mennyire jól érzik magukat. Ki sem akarnak jönni a vízből! – mesélte Kolompár Éva, aki két gyermekével vesz részt a hétfőn kezdődött napközis táborban. 50 gyerek és 14 felnőtt tölt öt napot Mórahalmon, a tábort szegedi és dorozsmai – nem csak a Cserepes sori és Árpa utcai szegregátumban élő – cigányoknak szervezték.
A tízéves Kolompár Alexandra és a tizenkét éves Farkas Alexandra is remekül szórakozott a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben, a csúszdázás tetszett nekik a legjobban.

– A gyerekek kevesebb mint egyharmada még sosem volt fürdőben, sőt van olyan felnőtt is, aki életében először jár ilyen helyen. Még jobban izgul, mint a kicsik. A hét folyamán megnézzük a mórahalmi nevezetességeket is. A résztvevőket busszal viszik ki, teljes ellátást kapnak reggelivel, ebéddel és uzsonnával. Mindenki kapott új fürdőruhát, emellett karúszókat, matracokat, úszógumikat is vásároltunk – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (SZCNÖ) elnöke.

A gyerekek jól érezték magukat a mórahalmi fürdőben. Fotó: DM
A gyerekek jól érezték magukat a mórahalmi fürdőben. Fotó: DM

Szeged önkormányzata 625 ezer forint támogatást biztosított a programra, az „Elszalasztott 1000 év" Csongrád Megyei Független Cigány Érdekvédelmi Szervezet Közhasznú Egyesület 280 ezer, az SZCNÖ 200 ezer forinttal járult hozzá. A szülőkön kívül öt főiskolás hallgató felügyeli a gyerekeket. A tábor jó alkalom akár arra is, hogy megtanuljanak úszni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szódával hangolnak a hungarikum fesztiválra

A Somogyi-könyvtár Internet-terében archív fotográfiák láthatók szeptember 17-éig a Bánffi szódás család gyűjteményéből. Tovább olvasom