Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mórahalom elöl jár, Makó hátul kullog

A mórahalmi kistérség kihasználta, a makói kevésbé a nemzeti fejlesztési tervhez kapcsolódó uniós forrásokat – ezt közölte táblázatba foglalva az egyik országos hetilap.
A mórahalmi kistérség az első tízben, a makói az utolsó tízben végzett azon a felmérésen, amelyet a Heti Világgazdaság közölt az egy főre jutó európai uniós támogatások alapján. A táblázat az első nemzeti fejlesztési tervet értékeli, és a mórahalmi kistérségnek 60 projektet és összesen 2,3 milliárd forint támogatást számol el. Az egy főre jutó támogatás a Homokhátságon 197 ezer 910 forint, a makói kistérségben ezzel szemben csak 13 ezer 83 forint. Itt a cikk szerint 38 projekt egymilliárd forint támogatást hozott.

– A táblázat a megkezdett programokat nem tartalmazza, így nem szerepel benne például a 12 milliárd forintos szennyvízberuházás, a klárafalvi biogázüzem, a Korona Szálló határ menti üzleti konferencia-központtá alakítása – reagált Marosvári Attila, a megyei közgyűlés alelnöke a makói kistérség besorolására. Hozzátette: a hetilap az egy főre jutó támogatást 81 ezer emberre számolta ki, holott a kistérségben 52 ezren laknak. Ennek ellenére elképzelhető, hogy „egy adott intervallumban igaz lehet" a táblázat, de a makóiak nem csak uniós, hanem sokkal inkább nemzeti forrásokra pályáztak. Ezek nem szerepelnek az összesítésben. Marosvári elmondta: 2007-től a szűkebb hazai források miatt az eddiginél több uniós támogatásra pályáznak majd.
A mórahalmi eredménnyel kapcsolatban Fodor Csaba, a kistérségi iroda vezetője elmondta: nem hallott ugyan a lap listájáról, de valóban sok sikeres pályázatuk van. A kistérségben magas a külterületi lakosság aránya, a tanyavilág problémái sok pályázat alapját jelentik. Fodor szerint az a siker titka, hogy a kistérségi irodán és az önkormányzatnál külön apparátus dolgozik a pályázatokon, előre készülnek, terveznek, engedélyeztetnek. A pályázatokkal kapcsolatban sok a bonyolult papírmunka, ezért az sem mellékes, hogy gyakorlott szakemberek foglalkoznak ezzel.

A nyertes projektek közül Fodor két, összesen 800 millió forintos informatikai pályázatot emelt ki. Az újak közül megemlítette a Maty-ér–Ásotthalom kerékpárutat és a tanyarehabilitációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillogó, villogó járműcsodák Szegeden

Szombattól hétfőig csodajárgányok randevúznak Szegeden, a Mars téren. Az autók szerelmesei a világ… Tovább olvasom