Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Mórahalom kéri, a megye nem adná

Mórahalom - Fejenként és évente 210 ezer forinttal több pénz jutna az ellátott idősekre, ha Mórahalom átvehetné a helyi otthont a megyei önkormányzattól.
A város új épületet húzna fel, és miután odaköltözik az intézmény, régi helye a fürdőé lenne. A megyei közgyűlés elnöke azonban nem szeretné átadni a városnak az otthont. A helyzet érdekes, a közgyűlés csütörtökön dönt.

A mórahalmi önkormányzat idén július másodikán írt levelében azt kéri a megyétől, adja át neki a Mórahalmi Idősek Otthonának fenntartói jogát és ingatlanát. A csütörtöki megyegyűlésen szóba kerülő téma előterjesztője, Magyar Anna elnök azonban az interneten is elérhető irat szerint azt javasolja a megyei közgyűlésnek, hogy ne teljesítse a homokháti város kérését.

Az elnök asszony hivatkozik az önkormányzati törvény 69. paragrafusára, amely szerint önkormányzata akkor köteles átadni egy intézményt a helyhatóságnak, ha az ott ellátottak több mint ötven százaléka helybeli. A mórahalmi otthonban pedig csak 43,7 százalék a helybeliek aránya. Ezen túl pedig „mivel az idősek (és fogyatékos személyek) ellátása tipikusan megyei feladat, és a Csongrád megyei szociális intézményhálózat évek óta jól és hatékonyan működik, javaslom a közgyűlésnek, hogy az intézmény átadásával ne értsen egyet. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy keressük az együttműködés lehetőségének különböző formáit a település polgármesterével közösen" – így az előterjesztés.

A mórahalmi fürdő a szomszédban is terjeszkedhetne, ha új otthon épülhetne. Fotó: Frank Yvette
A mórahalmi fürdő a szomszédban is terjeszkedhetne, ha új otthon épülhetne.
Fotó: Frank Yvette

A keresés nem lehet nehéz, hiszen Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán maga is tagja a megyei közgyűlésnek – éppen annak a polgári frakciónak, amely a többséget biztosítja Magyar Anna mellett a döntésekkor. Így a helyzet nagyon érdekes. A fideszes vezetésű megye ragaszkodik az intézményeihez – hiszen jóformán nincs más feladata, mint ezek fönntartása – és szembe kerül a történetesen szintén fideszes vezetésű várossal, amelynek határozott tervei vannak.

– Kistérségi társulásban működtetnénk, így fejenként évente 210 ezer forinttal, 50 százalékkal több normatívát ad rá a törvény szerint az állam – halljuk Nógrádi Zoltán polgármestertől. Ez azt jelentené, több jutna az ellátottakra. De lehetőség nyílna arra is, hogy modern, háromféle szolgáltatást nyújtó intézménnyé alakuljon az otthon, beilleszkedve a helyi szociális ellátórendszerbe. Egyrészt hagyományos idősotthon lenne, másrészt garzonlakásaiba olyan nyugdíjasok költözhetnének, akiknek van ingatlanuk, de fontos számukra, hogy közel legyen a segítség. Harmadrészt egy ápolási részleg is létesülne olyan betegek számára, akiknek a kórházból kikerülve nincs hová menniük. Mórahalomnak 2000 óta van engedélyes terve új szociális intézmény megépítésére egy parkban.

Mórahalom átvenné a megyétől a fürdő melletti idősek otthonát. Fotó: DM
Mórahalom átvenné a megyétől a fürdő melletti idősek otthonát.
Fotó: Frank Yvette

A közelben most fúrnak termálkutat, az elképzelés szerint termálvízzel fűtenék az épületet, amely jobban megfelelne a célnak, mint a mostani ház, a valamikori határőrlaktanya. Nógrádi hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy megszüntetnék az intézményt, hiszen száz helybelinek ad munkát, és sok itteni emberről gondoskodik. Az viszont szerepel a tervekben, hogy ha sikerül megépíttetni az új épületet, és oda az idősek átköltözhetnek, a megüresedő ház felé terjeszkedhet tovább a gyógyfürdő.

Ami az elnöki ellenvéleményt illeti, Nógrádi azt mondta, nem ért egyet az elnök asszonnyal. Van javaslata is ez ügyben, de ezt csak csütörtökön fogja elmondani.

Olvasóink írták

  • 3. csutka 2008. november 27. 13:51
    „Szeretnénk tudni mi lesz a sorsa a nagymágocsi szociális otthonnak.Az is a megyei önkormányzathoz tartozik és 2010-ig van ideiglenes működési engedélye.Kb 140-150 helybelinek ad munkát.A megye egyik legszebb épületében a Károlyi kastélyban működik már több mint 40 éve.A gondozottak létszáma 300 fő körül van.A Kastély mellett levő telken folydogál 22 éve egy termál kút csak úgy a nagyvilágba.A falu lakosait még a fúrás után arról tájékoztatták a kút vizminősége megegyezik a szegedi Anna kút vizének minőségével.A közelmúltban arról Írt a helyi hírmondó,hogy lenne vevő a kútra,de nem adja el a helyi Önkormányzat,mert tervei vannak vele.Érdekes vagy 15 évig árulták,most ,hogy lenne egy komoly vevő most lettek tervei az Önkormányzatnak is.Nos várjuk a fejleményeket.”
  • 2. gyalogkakukk 2008. november 27. 02:38
    „http://szeged-szoreg.myminicity.com/”
  • 1. CID 2008. november 26. 20:14
    „Azt hiszem itt ami fontos a fürdő ! Elég jó FIDESZ-es reklám. Na de hát hogy, magyarveró Magyar Anna nem ért egyett Nógrádi úrral ? Jah, ez is jó parsztvakítás.............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázötven forint alá esett a benzin ára

Szeged - A benzin literjének ára 8, a gázolajé 6 forinttal megy lejjebb mától. Egy liter 95-ös… Tovább olvasom