Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mórakert: 400 taggal már megállapodtak

Mórahalom - Forráshiányos helyzetbe került a Mórakert Szövetkezet 2008 utolsó negyedévében, amire több lapáttal még a gazdasági válság is rátett. A tagoktól ezért azt kérték, fizessenek vagyoni hozzájárulást, hogy egyenesbe kerülhessenek.
A csütörtöki küldöttgyűlés még 30 napot adott a tész-nek arra, hogy az elfogadott programot végrehajtsa. Márciusra talpra állnak – ígéri a vezetés.

Fennállása legnehezebb két hónapján van túl a Mórakert Szövetkezet – közölte tegnap sajtótájékoztatón Nógrádi Zoltán a térség országgyűlési képviselőjeként. Az elkövetkező időszak sem lesz könnyű: a csütörtökön megtartott küldöttgyűlés ugyanis még 30 napot szavazott meg a pénzügyi konszolidációs program végrehajtására a menedzsmentnek.

Miért küzd fizetési gondokkal az 1995-ben létrejött, ma 8 milliárd forintos árbevételű Mórakert, amely az ország első elismert és egyik legnagyobb tész-e, évi 70 ezer tonna mezőgazdasági áru forgalmazója? Nógrádi szerint azért, mert nem tudott tartalékot felhalmozni, és nem termelt profitot sem – miközben megteremtette az átvett áru logisztikáját, raktárbázisát, feldolgozó üzemeit, és piacokat is szerzett. A szövetkezet nonprofit jelleggel működött, tartalékok nélkül. Utólag ő is úgy látja: nem lett volna szabad a nonprofit jelleget – vagyis azt, hogy a nyereséget visszaosztották a tagoknak, kivéve a működéssel kapcsolatos költségeket – fenntartani. Akkor kerültek bajba, amikor már a működési költségekre sem tudták a pénzt visszatartani, és forgóeszközhitelhez kellett folyamodni.

Folyamatosan szállítanak a kereskedelemnek. Fotó: Karnok Csaba
Folyamatosan szállítanak a kereskedelemnek.
Fotó: Karnok Csaba

Arra a kérdésre, mekkora a forgótőke hiánya, Nógrádi több százmillió forintot említett. Ugyanígy több százmillió forint az az összeg, amellyel a tagság megsegítette, megsegíti a szövetkezetet. Hódi Pál, a Mórakert elnöke személyesen tárgyal minden taggal: a 766-ból tegnapig már 400-zal találkozott, és egyezett meg a működési, vagyoni hozzájárulásokról, a bent lévő kifizetések ütemezéséről.

Mórakert - Fotó: Karnok Csaba
A sajtótájékoztatón egyértelművé vált, hogy azért tartották hárman, mert a feladatokat leosztották. Nógrádi az állami támogatásokkal foglalkozik, hetente konzultál Gráf József agrárminiszterrel, és tárgyal a bankokkal. Hódi Pál a tagokkal egyezkedik szinte éjt nappallá téve. Rácz József, a Mórakert ügyvezető igazgatója a napi működésért, a szerződéskötésekért felel. Ő elmondta, folyamatosan szállítanak a partnereknek, február végéig megkötik az éves szerződéseket. Az igazgatóság szerint 1–1,5 évre van szükség ahhoz, hogy ne legyen már lejárt tartozása, késedelmes kifizetése.

Konszolidációs program

A szervezeti struktúrát már átalakították a Mórakertnél, az elkövetkezőkben személyi változások is lesznek. Felgyorsítják az állami és az uniós források lehívását, a bankokkal keretszerződéseket írnak alá a kötelezettségek átütemezéséről, az export finanszírozásáról. Egy hónapon belül államilag garantált és kamattámogatott forgóeszközhitelhez jutnak. Folytatódik a tagok vagyoni hozzájárulásának szervezése is.

Aki fizetett

Varga Ferenc 20 éve tagja a Mórakertnek, családi gazdasága 25 hektáron burgonyát termel. 5 millió forinttal járult hozzá ahhoz, hogy a Mórakert talpra álljon, cserébe egy kft.-ben kapott üzletrészt. Mint elmondta, nem volt könnyű a döntés, hiszen a pénzből a gazdálkodását szerette volna ebben az évben elindítani, most ilyen célra hitelt kell felvennie. De bízik a Mórakertben, a hatalmas piacban, amit a szövetkezet létrehozott.

Olvasóink írták

 • 7. illés 2009. február 10. 18:26
  „Személycserékre kerül sor, bár lassan már nem lesz kit lecserélni. Ha szükséges a személycsere, akkor valaki felelős a történtekért. Egyetlen felelősségrevonás, vagy feljelentés még nem történt. Talán attól félnek a fejesek, hogy fény derül a háttérben történő mutyizásra? (sógor, koma, jóbarát, Don Keresztapa)”
 • 6. Weedow 2009. február 10. 14:51
  „Az előző hozzászólásomban a "minden tisztelet" -et sajnos elfelejtettem idézőjelbe tenni, és nem a jó értelemben gondoltam.”
 • 5. kertészke 2009. február 10. 13:04
  „VV4-nek nagyon igaza van! A kolompéros rokonyok jól jártak tavaly tavasszal, mikor a pesti nagybanin jóval olcsóbb volt a krumli, mint amennyiért a szövetkezet átvette tőlük a raktáraikban betárolt aszalódótt termésüket. "Szegények" mutassanak is példát mikor a céget kell menteni...”
 • 4. VV4 2009. február 08. 20:07
  „Nem is értem, miért pont Mr. Vargát említi a cikk?! (Talán mert Nógrádi rokona?) A többi termelő, aki szintén horribilis összegeket fizetet be, mert különben nem kapja meg a bennragad pénzét, miért nem szerepel a cikkben. Pedig ők nem vállalkozni, hanem megélni akartak abból a pénzből. (Az már csak hab a tortán, hogy ők cserébe semmit nem kapnak...) Rokoni és politikai mutyizás van itt is, mint mindenhol ebben a szégyenletes országban...”
 • 3. Weedow 2009. február 08. 19:32
  „A Mórakert 1995-ben alakult, tehát Varga Ferenc nem lehet tagja 20 éve a Szövetkezetnek.
  A gazdálkodását szeretett volna elindítani? - Ez jó nagy hülyeség, mert szerintem több, mint 20 éve gazdálkodik.
  ( mit akart ezen elindítani? - legfeljebb az ide évet)

  A Varga csárda és a Varga pékség gondolom nullszaldós, ézért kellett felvennie a hitelt.

  Minden tisztelet Varga Úrnak !”
 • 2. madártej 2009. február 07. 18:15
  „Mops, ez a szokásos Dm pontosság része. 20 éve nem volt, valóban, de ez a DM-et nem izgatja...”
 • 1. MOPS 2009. február 07. 17:12
  „Nincs is húsz éve Mórakert!!!!!! Varga miért vett volna fel hitelt!? Ha meg vett fel akkor valamitől fél!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Hadijelentések a doni csapdából

Szeged - Hatvanhét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország.… Tovább olvasom