Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Morog a jég, de nem félnek tőle

A kemény hideg miatt befagytak Szeged záportározó tavai. Az ideiglenes jégpályákra csoportosan érkeznek a csúszkálni vágyók – gyerekek és felnőttek egyaránt. A befagyott tavakon azonban tilos és rendkívül balesetveszélyes tartózkodni. Aki a tiltótábla ellenére jégre lép, szabálysértést követ el és akár feljelentést is tehetnek ellene.
Renáta és Henrietta élvezte a késő délutáni korizást. Fotó: Karnok Csaba
Fotós kollégámmal a Búvár-tó jegén lépkedve már messziről észrevesszük a befagyott tavon csúszkáló nyolcéves Henriettát és húgát, Renátát. A kislányok önfeledten hancúroznak a jégen. Hirtelen jégrepedés hangja üti meg fülünket. Egyszerre állunk meg. A jégpáncél vastagsága még a tó szélén sem egyenletes.

A kicsiket mindez nem érdekli – a korcsolyanyomokból ítélve másokat sem. A lányok édesanyjukkal érkeztek, aki minden évben lehozza őket. – Nálunk családi esemény a Búvár-tó jegén korcsolyázni. Most még csak terepszemlét tartunk, de hét végére az egész felület alkalmas lesz a korizásra – mondja Zsuzsa, aki természetesen félti gyerekeit, nehogy hirtelen beszakadjon alattuk a jég. Ottjártunkkor ezért csak a tó szélén engedélyezte nekik a csúszkálást, amit a lányok többé-kevésbé meg is fogadtak.

Tilos és balesetveszélyes

A Szegedi Vízmű Rt. közleménye szerint a befagyott tavakon tartózkodni tilos és balesetveszélyes. Aki a tiltótábla ellenére jégre lép, szabálysértést követ el és feljelentést tehetnek ellene az illetékes jegyzői hivatalnál. Arról, hogy ki ellenőrzi a víztárolók jegén csúszkálókat, lapzártánkig sem a vízműtől, sem a Búvár-tavat bérlő Szeged Plazától nem kaptunk választ.

A környező panelokból egyre több gyerek érkezik a plaza előtti tóhoz. Többségük szülői felügyelet nélkül. Nem sokkal öt óra után már közel harminc embert számoltunk össze a jégen. Fogócska, jégen biciklizés és csúszkálás volt a program. – Tegnap is itt voltunk, akkor az egyik biztonsági őr azt mondta, rámehetünk a jégre, de vigyázzunk. Ma már szigorúbbak voltak. Azt mondták, ha nem takarodunk innen, nyakon vágnak. Most nem szólhatnak ránk, mert sokan vagyunk – meséli a tizenhárom éves Alex.

Ildikó három gyerekét hozta le a befagyott tóra. – Már délelőtt kitaláltam, hogy idejövünk. Előtte átsétáltam a tavon, lássam biztonságos-e. Itt-ott még hallani jégmorgást, de nem veszélyes. A gyerekeimnek is megengedtem, hogy a tó közepéig bemenjenek. Úgy nevelem őket, hogy vakmerők legyenek – meséli a középkorú nő.

Sötétedés után a hazafelé tartók kérdésünkre egyöntetű választ adtak. Nem félnek jégre lépni, bár tudják, nem szabadna csúszkálniuk. Ezért sem vállalták teljes nevüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom