Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Morrison-est a SZESZ műsorán

Morrison-est a SZESZ műsorán
Színház- Megnyílnak az érzékelés kapui a Szegedi Egyetemi Színház Jim Morrison-estjén. De több ez, mint emlékezés: a Doors zenekar egykori frontemberének versei, dalszövegei párbeszédekké érnek a Pinceszínház színpadán nő és férfi, no meg a drogok között.
Az érzékelés kapui – ezzel a címmel játssza a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) Jim Morrison-estjét. A Doors zenekar tragikus sorsú frontemberének neve összeforrt a bohém 60-as évekkel. A Szegedi Pinceszínház színpadán így a drogfüggők élete elevenedik meg Morrison-versek és -dalszövegek által – legközelebb február 16-án 19.30-tól. Az est több mind egy emlékezés: a sorok párbeszéddé állnak össze férfi, nő és a szerek között.
Márton Bence Aurél Skrionya Rékával  (felső kép) és Nógrádi Claudiával (alsó kép) a 60-as évek mámorában. A SZESZ előadása Jim Morrisonnak állít emléket. Fotó: Bunda Zsuzsanna (POSE Photography)
Márton Bence Aurél Skrionya Rékával (alsó kép) és Nógrádi Claudiával (felső kép) a 60-as évek mámorában. A SZESZ előadása Jim Morrisonnak állít emléket. Fotó: Bunda Zsuzsanna (POSE Photography)

 – Azzal nem tudtam megelégedni, hogy nagyon sokan szeretik és ismerik Jim Morrison világát, és ez elég arra, hogy szeressék az előadást – fogalmazott a darab rendezője, Varga Norbert. A társulat művészeti vezetője azért idézi meg az egykori Doors-frontembert, mert úgy véli: ma kiélezettebbek a fiatalokat gyötrő kérdések. – Önmegvalósítás, karrier, házasság. Elveszettebbek vagyunk, mint valaha, talán sosem voltak ennyire útjelzők nélküliek az utak – fogalmazott.
Az érzékelés kapui

Aldous Huxley angol író drogokkal kapcsolatos élményeit írja le Az érzékelés kapui című kötetében. Varga Norbert rendező azért választotta a könyv címét az előadás névadójának is, mert – elmondása szerint – ez a könyv az egész 60-as évek megértésének egyik kulcsa.

 Az előadás érdekessége, hogy a játszók, Nógrádi Claudia, Skrionya Réka, Márton Bence Aurél és Tóth Csongor nemFöldes László Hobo fordításait, hanem „saját" adaptációkat mondanak Gorjanác Éva jóvoltából. Mivel a rendező nem tartotta jó ötletnek, hogy Morrison helyett más énekeljen, a Riders on the Storm vagy épp a Light My Fire című dalok a szövegek kiegészítőjeként hozzák vissza a 60-as évek hangulatát.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékozd Paul Pottsot Valentin-napra!

Ajándékozd Paul Pottsot Valentin-napra!
Lepd meg szerelmedet a közelgő Valentin-nap alkalmából egy felejthetetlen nyári előadással, amelyen még a világhírű Paul Potts is dalra fakad, és koccintsatok előre az élményre egy fergeteges bulin! Tovább olvasom