Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Morvai Krisztina a magunkfajtákról és a magukfajtákról

Szeged - Emberi jogi krízishelyzetben egy jogász ne csak a bálozással legyen elfoglalva – vallja Morvai Krisztina. Az emberjogi aktivistát, aki Magunkfajta című könyvével járja az országot, a KDNP szegedi szervezete látta vendégül. Emberekről és jogokról beszélgettünk.
– Hol szokott vásárolni?
– Piacon, de néha kénytelen vagyok bemenni valamelyik szupermarketbe.

– Például az ön által bojkottált Auchanba?
– Oda nem. Nagyon megalázó volt, hogy a táskák bemutatására kötelezték a vásárlókat. Az Auchan elleni akció sikerrel végződött. Az ombudsman is emberi méltóságot sértőnek nevezte, hogy az áruház biztonsági őrei, gyakorlatilag tolvajnak nézve a vásárlókat, átkutatták a táskákat. Franciaországban például elképzelhetetlen lenne ilyen eljárás.

– Egy csinos hölgy miért nem bálba vagy fogadásokra jár inkább, ahelyett, hogy a 2006. őszi zavargások rendőri túlkapásairól beszél országszerte?
– Báloztam eleget, most a lányaimon a sor. Emberi jogi krízishelyzetben egy jogász ne csak a bálozással legyen elfoglalva!

– Krízishelyzet!?
– Igen, amikor honfitársaimnak kilövik a szemét, vagy elveszik tőlünk az országunkat azáltal, hogy olyan törvényeket fogad el a parlament – például az egészségügyi törvény –, amelyek teljesen idegenek a magyar emberek akaratától és értékrendjétől, akkor krízishelyzetről beszélhetünk. Az a feladatom, hogy megfogalmazzam vagy leírjam a véleményemet, és az országot járva próbáljam hirdetni az igazságot.

Morvai Krisztina: A magunkfajta a csalódott MSZP-szavazótól a polgári oldalon keresztül egészen a nemzeti radikális oldalig terjed.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Férje, Baló György nemrégiben nyilvánosan is elhatárolódott az ön nézeteitől. Szoktak vitatkozni mondjuk a vasárnapi ebédnél?
– Igyekszünk elkerülni minden ilyen jellegű témát, mert nem biztos, hogy jóra vezetne. A gyerekeinket ugyanis együtt szeretnénk felnevelni.

– Nem örülnék, ha a feleségem azoknak az embereknek a jogaiért küzdene, akik – miközben műsort vezetek a köztévében – megostromolják az MTV épületét, és még a kocsimat is felgyújtják. Megéri felrúgni a családi békét?
– Én azokért az emberekért álltam ki, akiket azért vertek össze, mert rosszkor voltak rossz helyen. Kétszáz-kétszázötven embert kínoztak meg a börtönökben, és indítottak ellenük koncepciós eljárásokat. A hatalom 2006. október 23-án pedig durván megsértette az emberek gyülekezési jogait.

Névjegy

Morvai Krisztina 1963. június 22-én született Budapesten. Jogász, a családon belüli erőszak kutatásának egyik úttörője Magyarországon. Fellépett a prostitúció ellen. 2006-ban a Civil Jogász Bizottság társelnöke lett. 1987 óta az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékén tanít, jelenleg docensi beosztásban. Három lánya van, férje a népszerű televíziós, Baló György.

– Sikerült valamit elérni? Gondolok a kártérítésekre.
– A kártérítésekkel elég rosszul állunk, mert eddig a sérültek egyetlen fillért sem kaptak. A perek folyamatban vannak, de ezek Magyarországon akár évekig is elhúzódhatnak. Megalázó, hogy a sérülteknek újra és újra el kell mondaniuk, mi történt velük. Például amikor a gumilövedék becsapódott a nyakába, hogy pisilte össze magát, az édesapa, aki öt ujjal ment el otthonról, három ujjal tért haza a kórházból. Sorolhatnám.

– Megjelent egy interjúkötet, amelyben az elmúlt évek eseményeiről beszél. A címe: Magunkfajták. Mit akar a címmel mondani?
– Várkonyi Tibor Felsült Júdások címmel egy felháborító publicisztikát közölt a Népszavában. Az apropója pedig az volt, hogy a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatosan az Európai Parlament meghívására részt vettünk egy meghallgatáson. Válaszlevelemben megírtam, hogy a „magukfajták" megszokták, hogy folyamatosan gyalázhatják a „magunkfajtát". Ez egy olyan kifejezéssé vált, ami identitást jelöl, és nem kirekesztő. Azokat az embereket jelöli, akik a saját hazájukban nem tudják otthon érezni magukat, mert állandó megaláztatásban van részük. Úgy érzik, hogy van egy szűk hatalmi elit, amelyik tematizálja a közéletet. A „magunkfajta" a csalódott MSZP-szavazótól a polgári oldalon keresztül egészen a nemzeti radikális oldalig terjed.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. CNM 2008. november 10. 00:38
  „Csodálatos ember!
  Okos,határozott,és céltudatos!
  Áldja meg az Isten”
 • 20. bibis 2008. szeptember 01. 23:46
  „A szomorú az,hogy egy ilyen nézeteket valló ember aki szerintem
  üldöztetési téveseszméktől szenved tehát beteg,az egyetemen oktathat.Én biztosan kivágnám onnan.”
 • 19. Jcss 2008. szeptember 01. 15:22
  „Minden tiszteletem az ÖNÉ!
  OKos, művelt és kiáll az emberekért, nem a hatalom igavonója, kiszolgálója!
  A mai világban ez igen ritka, mint a fehér kókagyurcsány(i)...”
 • 18. Zsombor 2008. május 17. 07:27
  „Kedves blossom!

  A mindent mindennel összemosni, egyesíteni nem lehet. A mai kortünet
  is ebből nőtt ki: van igazság és van hazugság. Van jó és van rossz. Ezek egymással összeférhetetlenek, legalábbis számomra. A mérce pedig a Teremtő rendje. Ha valami ezzel nem fér össze, ki kell mondani! Le kell tisztuljon az életünk a rápakolt sok hazugságtól, megtévesztéstől, mert ezek mindig álságos "érdeket" szolgálnak. Az természetes, hogy nem gyűlöletből - de a Teremtés rendje elfogadásából kell néven nevezni mindent. Különben bábeli zavar támad-mint ma, s rászakad a fejünkre a világ!”
 • 17. V.I.F. 2008. január 30. 10:27
  „Kedves 15 és 16, ha alkalomadtán szükségük lenne a hatalom packázásaival szemben az önöket megillető emberi jogaik megvédéséhez, kihez fordulnának? Kiben bízhatnának? Ha a társadalom tagjaiban nem alakul ki egy egészséges ellenállás a hatalmon lévő személy, vagy személyek túlkapásai, jogsértései ellen, akkor újból lesznek Nérók, Rákosik, Sztálinok, Ceausescuk és az ő személyük védelme ürügyén a hatalmat mindenki felett kiterjesztők. Mindig a túlzó hittel, bizalommal kezdődik...”
 • 16. gülü 2008. január 29. 20:47
  „elmebeteg ez a nőszemély. a balónak is ezért gülü a szeme”
 • 15. hilda 2008. január 29. 18:15
  „MK egy futobolond.”
 • 14. szkeptikus 2008. január 29. 09:48
  „Hajrá Krisztina!”
 • 13. V.I.F. 2008. január 29. 09:18
  „Kedves babakocsis, aki akkor délután Pesten volt az ünnepségek záró pillanataiban és előtte (magam is Pesten voltam) csupa vidám, mosojgós embert látott üldögélni a vendéglők teraszain, a pestiek élvezték a gyönyörű meleg napsütéses őszt és az ünnep békés hangulatát. Ezt a békét törte meg a hajcsárok terelő hadművelete. Ekkor még senki nem tört és zúzott. Nem okozott-e erkölcsi és fizikai ellenállást, szembefordulást ez a rendőri fellépés? Értelmes emberben igen, létrejön az ellenkezés, a düh. Csak a birkát lehet terelni. A rendőri túlkapások megtették a hatását, a pesti keményfiúk persze, hogy szembeszálltak.”
 • 12. babakocsis 2008. január 28. 21:28
  „bocs:
  kihagytam:
  nem megyek balesetire...”
 • 11. babakocsis 2008. január 28. 21:27
  „Kedves Alma!
  Én, mint kisgyermekes anya nem tettem volna ki a gyermekemet egy esetleges "megmozdulásnak" sem. Nem azért, mert elveim ellen van, hanem mert féltettem volna a gyermekemet egy esetleges sérüléstől, főleg hogy ilyen helyzetbe kerültem volna.
  Mivel meghirdetett dolog lehetett, tehát nem megyek oda. És akkor megyek balesetire. A kedves sétálgató apuka akkor kivétel ez alól, ha arra lakik... Nos, erről ennyit.
  Tehát ha nem akarod hogy csámcsogjanak rajtad, nem rakod ki a melled a fürdőruhából. Az más dolog, hogy ez a férfiaknak tetszik :)) Nem?”
 • 10. Cc 2008. január 28. 19:36
  „Örömmel látom az MSZMP értelmiségeit(istván és Lágy Miklós) ki is domborodik a pártos jelleg azonnal.Lehet a Morvait nem szeretni a vélemény szabad, de nem föcsögő sz@rként kellne ráöklendezni a másikra, a indokainkat elsőre. Mit tett az országért, hát nem lopta szét mint a regnálók és ez nem semmi. Csak ő tett valamit a sz@rrávert emberekért, szájkaratés sz@rjankó Viktor a páncélozott autójával elpucolt cserben hagyva a követőit az Astoriánál, azóta is bőszen fenyegeti a Gyurcsányt amitől az nyugtalanul hál. Nagyon jól elvannak ők egymással csak a nép zavarja őket állandóan. Az, hogy az "értelmiség " nem érti, hogy mit mond a tv-ben a Morvai az a 22 IQ következménye, mi csak azt láttuk, hogy úgy szénné égette a pártkeltéseket, mint a CNN riportere a Gyurcsányt.
  Ja és elsőre letegezni egy nőt még elmaradott bárdolatlan földművesek sem szoktak kivéve aki kimaradt túlkorosan a kisegítő iskola hatodik osztályából.”
 • 9. V.I.F. 2008. január 28. 16:52
  „blossom, nyugaton a randalírozót lefogják, a békés embert kikerülik. Nálunk a randalírozót hagyták rombolni, a békés emberbe belementek. Belelőttek. Rúgták, ütötték, az étteremből előrángatták a gyanútlant. Szörényi Levente énekelte még a hatvanas évek végén: Láss, láss, ne csak nézz!”
 • 8. blossom 2008. január 28. 16:07
  „nem kellene mar abba hagyni ezeket hogy komcsi meg stb.. az orszag szarban van ha a jo isten lenne a miniszterelnok sok ember meg azt is komcsizna, de csodat o sem tudna tenni ha az emberekben meg a jobb-bal megy!!!ti meg mindig nem ertitek egy orszagban "eveztek " egyutt menne csak igazan!!!!en PARTATLAN vagyok ,meg hazatlan mert vegig nezzem ahogy az orszagot megeszi a GYULOLKODES!! az az igazsag hogy ha kulfoldon a rendorok nem simogatjak a rossz emberek,ezt mar szerintem sokan lattak vagy latja a tv-ben de utana senki nem szaladgal azert mert megverte a rendor!mindenki tisztaban van azzal ha tuntes van meggondolando miert is van ez,mindenki szabad akaratabol van ott ahol van.”
 • 7. alma 2008. január 28. 12:19
  „Én ott voltam Pesten és láttam mi történt. Gyerekes családok, öregek menekültek fejvesztve a lovas rendőrök elől. El kellene már hinni emberek, hogy ami ott történt az brutális és kegyetlen volt, és persze előre megtervezett és koreografált. Lezárták az utakat, se ki se be, utánna meg bevágták a tömegbe a könnygázt és a gumilövedéket. Ha valakinek a gyereke ott megsérül biztosan nem szidja Morvait! Csak a szerencsén múlt, hogy nem haltak meg emberek!!!
  Morvainak igaza van, valakinek valamikor ezért felelnie kell.
  Nem az az embert kell szidni aki kiáll az emberi jogokért!!!
  Az ami pedig az MTV-nél történt, nem egyenlő azzal amikor a Fidesz gyűlés után vertek akit tudtak. Akkor miért nem léptek közbe, miért hagyték a huligánokat rombolni? Nagyon egyszerű! Azért, hogy legközelebb legálisan verhessen meg bárkit! Megtették!
  Ez Gyurcsány demokráciája!”
 • 6. V.I.F. 2008. január 28. 09:27
  „Kedves István, az ország állampolgárainak legyen elfogadható jogállama, ne pedig egy felette rendelkező hatalomnak. Ezen alkotmányban rögzített kollektív jog sérült 2006 október 26-án, amikor rendőri erők még az ünnepnap napfényes délutánján minden járókelőt ütve űzve kizavaztak fővárosunk Budapest belvárosából. Csak nézni kell az akkor készült tévé felvételeket, rendőrségünk túlkapásai nyilvánvalóak voltak. Morvai Krisztina önért is, az ön jövőbeli jogbiztonságáért is tesz, kedves István.”
 • 5. istván 2008. január 28. 09:04
  „,ki az a morvai krisztina, tett már valamit az országért azonkivül hogy a tv-ven állandoan csak nevetgél, még akkor is ha a legbrutálisabb dolgokrol beszél, persze általában ezeket csak ö agyalja ki”
 • 4. V.I.F. 2008. január 28. 08:58
  „"""- Nem örülnék, ha a feleségem azoknak az embereknek a jogaiért küzdene, akik - miközben műsort vezetek a köztévében - megostromolják az MTV épületét, és még a kocsimat is felgyújtják."""
  Nem ezeknek a brigantiknak az emberi jogaiért küzd Morvai Krisztina! Ezeket a brigantikat kellett volna kikapcsolnia a rendőrségnek ott és azonnal! Csak szájtátva nézték ezt a rombolást. Szakmai hibát követtek el. E málészájúságot orvosolva léptek fel a rendőrök - szó szerint a ló túlsó oldalára esve - mindenki ellen, aki az utcákon volt a helyi bejelentett ünnepség helyszínein a rendezvények végén, azzal a jelszóval, hogy no, akkor most irány haza, te csőcselék, nem lesz alkalmatok újból a tévé székház elé vonulni!
  Kedves Kunstár Csaba, fel kell tenni az objektivitás szemüvegét.”
 • 3. mugri 2008. január 28. 07:56
  „Tán csak nem löveti ki a kommerek szömit novembör hetödikén, mint ahogy azt tötték Lágy Mihail uraimék 2006. okt 23-án, he-he....”
 • 2. olvasó 2008. január 28. 06:44
  „Morvai Krisztina őszinte,harcos ember. Nem törődik azzal, hogy férje a jelenlegi torz-rendszer futtatott riportere.
  Kiáll elveiért, nem haszonleső.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misézik vagy vezet?

Szeged - A katolikus püspökök arra kérik a szakminisztert, hogy a rendőrök ne büntessék a misebort fogyasztó papokat. Kiss-Rigó László szerint vasárnaponként egy-egy pap két-három helyen is misézik. Tovább olvasom