Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Mosolyogni tessék! - Emléktábla Janikovszky Évának

Szeged - Szülővárosa új emlékhellyel tiszteleg Janikovszky Évának. A Bolyai utca 19. szám alatti szülőházán ma 14 órakor avatnak táblát. Ebből az alkalomból arra voltunk kíváncsiak, mennyire forgatják a Janikovszky-könyveket a mai olvasók, mit mondanak felnőttnek és gyereknek az olyan könyvcímekből lett mondatok, mint például: Mosolyogni tessék!, Kire ütött ez a gyerek?
– Anya olvasott, én odabújtam hozzá, és hallgattam: Daniról szólt a mese. Meglepődtem, amikor tavaly a tankönyvből mi is olvastunk Daniról – idézi a Már óvodás leszek..., illetve a Már iskolás leszek... című könyvélményét Setény Adél Anna. A szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola másodikosa osztálytársaival együtt kölcsönözni való mesék közt válogat, többek között Janikovszky Éva könyveit böngészi a Somogyi-könyvtárban.

– Iskolai irodalmi műsorokban is fölhangzanak Janikovszky Éva sorai. Ilyen idézeteket bőségesen találunk a Velem mindig történik valami, vagy a Felelj szépen, ha kérdeznek! című könyveiben. Ez persze a gyerekekben nem rögzül, mint ahogy az olvasókönyv történeteit sem a szerző, hanem a történet alapján jegyzik meg – magyarázza Kucsora Zsuzsanna tanítónő, amikor Bodnár Dorina fölkiált. A kislány beleolvas az egyik Janikovszky-könyvbe, s heurékaélménnyel felfedezi, a tankönyvből ismerős számára a mondat: „Ha én felnőtt volnék, minden macskát megsimogatnék..." Dorina gyorsan hozzáteszi: – Én is szeretem az állatokat.

– Az égig érő fű, Az úgy volt..., Ha én felnőtt volnék. Ez a három legnépszerűbb Janikovszky-mű a gyerekkönyvtárunk kínálatából – mutatja a kölcsönzési jegyzéket Kulcsár Mariann. A könyvtáros arra is büszke, hogy az írónő által dedikált művek közül több is a kölcsönözhető kiadványok polcára kerülhet, mert a gyerekek vigyáznak ezekre is.

A szegedi Zrínyi-iskola másodikosai betűzik Janikovszky Éva mondatait. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Zrínyi-iskola másodikosai betűzik Janikovszky Éva mondatait. Fotó: Frank Yvette

– Dedikált könyveket őrzök Janikovszky Évától otthoni könyvtáramban, de hirtelen nem is tudom, melyiket mondjam kedvencemnek – jegyzi meg Lednitzky András. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerint fontos, hogy Szeged emlékezzen jeles szülötteire. Márpedig Janikovszky írónő Kucses Éva néven született Szegeden 1926. április 23-án, s itt élt 1948-ig, egyetemista koráig. Janikovszky Évaként először 1960-ban, a Szalmaláng című regényével jelentkezett. Sok műfajú alkotóként nemcsak gyermekeknek és felnőtteknek írt könyveket, hanem dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban, sőt: filmforgatókönyvek szerzőjeként is ismert. Több könyvéből készült rajzfilm, tévéjáték – gyermekeknek.

Névadótól mottó

– Óvodához illő névnek találtuk Janikovszky Éváét, amikor úgy döntöttünk: ezentúl hívják így Vásárhelyen az egykori béketelepi intézményt. Miért? – kérdez vissza Patkósné Dezső Katalin, az intézmény vezetője. – Azért, mert Janikovszky Éva képes volt gyerekszemmel is látni a világot. Mi ennek a titka? Talán a szeretet. Tudta: a nevelésnek, mint a lemeznek is két oldala van. Az egyik, amit a gyerek érzékel, a másik, amit a felnőtt szeretne elérni. Éppen ezért minden szülőnek olvasásra ajánlom például A tükör előtt (Egy kamasz monológja) című könyvét, vagy a kedvencemet: Mosolyogni tessék! Ez utóbbiból választottam magamnak mottót. A dolgozószobám falára is fölírtam: „Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig. De bujkáljon bennünk a mosoly – minden eshetőségre készen –, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly, meggyőződésem szerint, mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 betegből 86 másnak is ajánlaná

Szeged - A betegek többsége elégedett az ellátással, de azért van, amit kifogásolnak – derül… Tovább olvasom