Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Most egy légterű irodákat keresnek Szegeden

A belvárosi, szépen felújított patinás épületek helyett idén az egy légterű, városközponttól távolabbi, olcsóbb irodákat keresik a bérlők. A luxus helyett a praktikum a döntő. Több call center érdeklődik Szeged iránt, minimum ezer négyzetméter egybefüggő légterű irodában gondolkodnak.
Az irodaházboom szele Szegedet is megcsapta. Egy hónappal ezelőtt a volt Hafner-fatelep helyén a Magyar Telekom call centerének alapkövét rakták le, a lapos épületben négyszázan dolgoznak majd hamarosan. A távközlési cég négyzetméterenkénti bérleti díjat fizet. Pitó Enikő, az ITD Hungary régiós központjának igazgatója szerint piaci trend, hogy a nagy cégek nem vásárolnak tulajdont, inkább bérelni szeretnének, és legalább ezer négyzetméteres irodában gondolkodnak.

Az ITDH jelenleg két olyan külföldi társasággal tárgyal, amelyek Szegeden szeretnének létrehozni hasonló telefonos ügyfélszolgálati központot. Kevés azonban a call centernek alkalmas épület. Egy szegedi ingatlanszakértő elmondta, több olyan társaság képviselőit vezették már körbe a városban, amelyek régi szocialista nagyvállalatok ebédlői iránt érdeklődtek. Még az Anna-kúti csomópontnál lévő „postapalotába" is benéztek, és szomorúan vették tudomásul, hogy az ottani ebédlőben mind a mai napig ebédelnek a dolgozók. Persze, ezek a látogatók nem találomra jönnek, az ITD-nek például a Deloitte cég brüsszeli irodája készített elemzést a magyarországi városokról olyan szempontból, mennyire alkalmasak ügyfélszolgálatok befogadására.

Régiek

A rendszerváltáskor több korábbi vállalati és szakszervezeti székház alakult át irodaházzá. Vagy a dolgozók vették meg az épületet, vagy külső befektetők kezébe került. Mára jellemzően kicserélődtek a tulajdonosok. A volt Csomiterv-székházban lévő Arany János utcai irodaházat például 45-en tulajdonolják, a közös képviselő a Regius 2002 Bt. Itt 1000-2000 forintba kerül egy négyzetméter. A sok kis tulajdonos már többször felújította az irodákat, maga a ház pedig hamarosan egyedi fűtésre áll át és a vízvezetéket is kicserélik. A Skála melletti „olajosházban" az Olajterv az egyik tulajdonos a sok közül, nevével őrzi a múltat, akárcsak a Fő fasori Délterv-székházban a Délterv Kft. Itt egyébként az egészségbiztosítási pénztáré a legnagyobb alapterület.

A modern irodaházak sorát – lapjaink új székházát sem felejtve ki – gyarapította nemrégiben a Szeviép Zrt. új székháza is, amely bérlőként a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt fogadta be. Információink szerint Újszegeden, a Bertalan híd lábánál lévő telket az Arcadom budapesti ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg, és a jövő év nyarára 10 ezer négyzetméterűnél is nagyobb irodaházat épít. A hely kiválasztásában szerepet játszott, hogy a komplexum tovább bővíthető. Úgy tudjuk, a Siemens PSE Kft. is ide költöztetné irodáját az Eszperantó utcából, ám kérdésünkre lapzártáig nem kaptunk választ.

Emellett folytatódnak a belvárosi, szintén modern, ám a parkolóhelyek és a kiadható négyzetméterek számát tekintve korlátozottabb irodaház-beruházások is. Az OTP Takaréktár utcai épületének legfelső szintjén félidejénél tart egy felújítás. A ház többségi tulajdonosa, Tóth Tamás elmondta, hogy végül egy légteret alakít-e ki, az a leendő bérlőtől függ.

Bérlőkre vár a Széchenyi tér 3. számú patinás épület felújítója is: az egy éve átadott ház földszintre a Vodafone és az FHB Bank költözött, a felső szintek azonban kiadók. A tulajdonos nem akarja elaprózni a légteret, persze, ha komoly jelentkezője lenne, gipszkartonból akár egy nap alatt megoldaná a leválasztást – közölte neve elhallgatását kérve. Akárcsak a Kárász utca és a Klauzál tér sarki, Rossmann feletti helyiségek esetében, amelyek szintén bérlőre várnak. Irodákat alakít majd ki a Szent István téri felújítandó szecessziós palota első emeletén is az új tulajdonos, egy budapesti cég. A kiadással azonban a fentiek tükrében gondjai lesznek.

Lapunk úgy tudja, a belvárosi luxus irodákért 12-14 eurót – 3000-3500 forintot – kérnek négyzetméterenként, míg kijjebb 6-8 euróból is kijönnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek hűsölnek a szegedi strandokon

Megugrott a forgalom a szegedi strandokon. Reggeltől késő estig özönlenek a mártózni vágyók. Szükség… Tovább olvasom