Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Most érdemes igazán eladósodni

Jelentősen drágulhatnak a deviza-lakáshitelek és a gépkocsi-törlesztőrészletek a svájci kamatszint emelkedése, illetve a forint gyengülése miatt. Az új lakásoknál azonban ma még mindig inkább a deviza a nyerő.
Ennél a valutaváltónál tegnap 280 forintért lehetett eurót venni. Fotó: Karnok Csaba
Másfél százalékra emelte az alapkamatot a svájci jegybank, így négyéves csúcsra jutott a frank irányadó kamatlába. Az elemzők szerint ráadásul további emelések várhatók. Ez érinti a lakosság által kedvelt svájci frank alapú lakáshitelek kamatait, a kölcsönök törlesztőrészlete jelentősen emelkedhet.

A PSZÁF adatai szerint jelenleg a támogatott forinthitelek költségei általában felülmúlják a svájci frank alapú lakáshitelekéit. Előbbiek teljes hiteldíjmutatója (THM) új lakás esetén 6–8 százalék, használt lakás esetén 7,4–9,7 között mozog. A svájci frank alapú kölcsönöket ezzel szemben 4,7–6,7 százalékos THM-mel kínálják, igaz, az öt százalék alatti ajánlatok általában akciósak, és csak néhány hónapig érvényesek.

Az elemzők a forint gyengülése és az idei magas inflációs várakozások miatt arra számítanak, hogy a forint alapkamatát is tovább emelik, a forinthitelek is megdrágulhatnak, így a kétféle hiteltípus THM-je közötti különbség nem valószínű, hogy kiegyenlítődik. Tovább ronthatja a forinthitelek versenyképességét, ha az Országgyűlés elfogadja a kamattámogatások 20 százalékos járulékkal való terheléséről szóló törvényjavaslatot, és megszűnik a támogatott hitelek utáni adókedvezmény.

Eltér a bankok álláspontja arról, hogy milyen svájcifrank-árfolyam mellett válnak olcsóbbá a forinthitelek. Az MNB hivatalos frankárfolyama a napokban 175 forint körül volt. Információink szerint a bankok többsége ennél nagyobb forintgyengülés mellett kínálná alacsonyabb törlesztőrészlettel a forinthiteleket. Új lakások esetében az OTP Banknál ugyan már most is jobban jár az ügyfél a támogatott forintkölcsönnel, használt lakásoknál viszont várnia kell, amíg a 192 forint/frankos árfolyamig gyengül a hazai deviza. Ilyen mértékű gyengülést azonban nem valószínűsítenek az elemzők.

A forint tegnap

Erősebben kezdte tegnap a napot a forint a bankközi devizapiacon, azonban 9 óra után ismét intenzív gyengülésbe kezdett. A jegyzés 10 órakor 277 forint fölé szaladt az euróval szemben, Londonban 277,70 forinton kereskedtek a magyar devizával, ezzel új történelmi gyengeségi rekordot állított be a forint.

Az ingatlanszakértők azt mondják, az ügyfelek még mindig szinte kivétel nélkül svájci frank alapú hitelt vesznek fel, ha használt lakást vásárolnak. Sőt most érdemes igazán ebben a devizanemben eladósodni, mert csökken a törlesztőrészlet, ha stabilizálódik a forint árfolyama. Az építési hitelnél – szocpollal együtt – azonban már fontolóra kell venni a forintalapú hitelt.

Nőnek a svájci frank alapú gépkocsi-törlesztőrészletek is: Borsosné Lányi Katalin, aki 400 ezer forintot vett fel ötéves lejáratra, csak azért, hogy havonta kereken 10 ezer forintot fizessen, elmondta, a forintárfolyam ingadozása miatt már fél éve 10 és 11 ezer 500 forint közötti összegeket fizet. Szerinte még így is jobban járt. Annak idején ugyanis azért nem forintban adósodott el, mert havi 12 ezret kellett volna törlesztenie. Anderle Ádám, az ország egyik legnagyobb lízingcége, a Lombard Lízing Zrt. vezérigazgató-helyettese euróalapú hitelre mondott példát: egy 7 éves futamidejű, 1 millió forintos kölcsön havi 25 ezer forintos törlesztőrészlete a forintgyengülés miatt most 26 ezer 500 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom