Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Most utoljára számít érettséginek a nyelvvizsga

Idén bármelyik diák részt vehet az őszi érettségi vizsgán, aki teljesítette az előfeltételeket. A felvételizni szándékozók ezzel megnövelhetik esélyüket arra, hogy bekerüljenek az áhított felsőoktatási intézménybe. A diákok körében azonban mégis a nyelvvizsgára adott kedvezmény miatt népszerű az őszi vizsga.
Érettségizők a Kőrösyben. Sokan előrehozzák a maturát. Fotó: Karnok Csaba
Az eddigi őszi érettségi időszakokban azok adtak számot tudásukról, akik a tavaszi vizsgák idején nem teljesítették a követelményeket – megbuktak. Idén csaknem 37 ezren jelentkeztek az október 21-én kezdődő őszi vizsgákra: legtöbbjük nem utólag, hanem előre szeretné megszerezni az érettségét bizonyító okiratot.

Utoljára: a „megváltó" nyelvvizsga

Az őszi szezon lehetséges vizsgafajtái idén: rendes, előrehozott, javító, pótló és ismétlő érettségi vizsga. Szintemelő és kiegészítő vizsgára ebben az évszakban nincs lehetőség. Most temetjük majd a hagyományos érettségi vizsgát: utoljára lehet a régi rendszerben maturálni, és ami még fontosabb, utószor van lehetőség az idegen nyelvi érettségi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal történő kiváltására.

Az elmúlt évhez képest nincs a diákokat érintő jogszabályi változás. Az érettséginek továbbra is előfeltétele, hogy a vizsgatárgyakból az írásbeli kezdetéig teljesítenie kell a tanulónak a helyi tantervben meghatározott követelményeket, illetve meg kell szereznie az ott előírt összes év végi osztályzatot. Az első vizsganapon, október 21-én nemzetiségi nyelv és irodalomból és nemzetiségi nyelvből adnak számot tudásukról a tanulók. Ezt követi október 24-én a magyar nyelv és irodalom írásbeli, a szóbelikre pedig november második felében kerül sor, és egészen 30-áig tartanak.

A tavaszi érettségi botrány tapasztalataiból okulva az őszi érettségin szigorúbban őrzik majd a feladatlapokat. Az írásbeli vizsgák előtt nem az iskolák, hanem a körzetközponti jegyzők vigyáznak a dolgozatokra. Reggelente ott ellenőrzik az iskolaigazgatók a csomagokat, onnan viszik át az azokat az iskolába.

1800 diák jelentkezett

Az OKÉV tájékoztatása szerint Csongrád megyében összesen 1809 diák jelentkezett az őszi érettségire, közülük 1378 emelt szinten szeretne vizsgázni. Szegeden három helyet, a Déri Miksa Ipari Szakközépiskolát, a Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolát és a Vedres István Építőipari Szakközépiskolát jelölték ki az őszi érettségik színhelyéül. Dobó László, az utóbbi intézmény igazgatója elmondta, a Vedresben minden tárgyból érettségiztetnek az ősszel. – Eddig ilyenkor általában két-három tanuló vizsgázott nálunk, idén ősszel körülbelül 240 diák maturál majd az iskolánkban. Közülük mintegy 200 előrehozott emelt szintű vizsgát tesz – mondta el az igazgató.

Az ősszel megszervezett országosan mintegy negyvenezer vizsga majd háromnegyede emelt szintű lesz. Az érdeklődés azért ilyen nagy, mert a diákok élnek az idegen nyelvi érettségi nyelvvizsgával való kiváltásának lehetőségével.

A legjobb számít

A Csongrád megyei 1378 emelt szinten vizsgázó közül csak angolból 945-en jelezték, hogy kihasználják az utoljára kínálkozó alkalmat, németből pedig 258-an. A jövőben valószínűleg kisebb lesz az őszi időszak népszerűsége, pedig jól járhatnak, akik ősszel megpróbálnak néhány tantárgyból emelt szinten maturálni, mivel a különböző vizsgaidőszakokban letett érettségik közül a felvételin a legjobbat veszik figyelembe. Még tovább növelheti az esélyeket, hogy jövőre a május–júniusi vizsgaidőszakon kívül újdonságként a tanulók rendelkezésére áll majd a február–márciusi érettségi is.


Vizsgafajták

Rendes: közvetlenül a középiskolai tanulmányok elvégzése után. Előrehozott: az egyes tantárgyra előírt követelmények teljesítése után, a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt. Pótló: a vizsgázónak fel nem róható okból elmaradt vagy félbemaradt érettségi folytatása. Javító: a vizsgázónak felróható okból elmaradt vagy félbemaradt, illetve sikertelen érettségi megismétlése. Ismétlő: a korábban sikeresen letett érettségi vizsga megismétlése egyes tárgyakból a jobb eredmény érdekében. Kiegészítő: sikeres érettségi után a bizonyítványban nem szereplő egyes vizsgatárgyból tett vizsga. Szintemelő: egy tárgyból egy alkalommal tehető vizsga, a középszinten sikeresen befejezett érettségit emelt szintűvé egészíti ki.


Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös pályázatot hirdet az egyetem és a Démász

Közös, kiemelt pénzdíjas pályázatot hirdet az SZTE és a Démász Rt. egyetemi hallgatóknak. A… Tovább olvasom