Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Motivál az ösztöndíj? Felháborodott a szegedi egyetemista az SZTE támogatói rendszerén

Szeged - Szerkesztőségünktől kért segítséget egy szegedi egyetemista, aki úgy véli: helytelen és igazságtalan a Szegedi Tudományegyetem ösztöndíjrendszere.
– Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói sokkal alacsonyabb átlagoktól kapnak ösztöndíjat, mint eddig, viszont akik ugyanolyan jól vagy jobban teljesítettek, mint előzőleg, azok rendre kevesebb tanulmányi ösztöndíjban részesülnek – írta egy neve elhallgatását kérő egyetemista panaszosunk, akit nevezzünk Nórinak. Szerinte a szegedi egyetem úgy ad anyagi támogatást hallgatóinak, hogy közben nem veszi figyelembe a tanulmányi eredményt – holott az ösztöndíjnak pont ez volna a lényege.

Ez most így működik

– A legkirívóbb eset a húgommal történt: az eddigi legjobb átlagával, amellyel saját évfolyamán belül is a legjobb lett szociális munkás szakon, 5,7-tel, egyáltalán nem kap semennyi ösztöndíjat, míg az évfolyamán belül a rosszabb, 4,17-es átlaggal rendelkező hallgatótársa 13 ezer forintos havi támogatásban részesült. A húgom nyilván fellebbezett, hiszen eddig minden tárgyat teljesített, közel ilyen jók voltak eddig is az eredményei, és korábban mindig a maximális ösztöndíjat kapta, tehát semmi nem indokolta ezt. Magyarázatként annyit mondtak, hogy az új rendszerben ez most így működik – mesélte a szegedi egyetemista.

Nem motivál semmire

– Hozhatnám a saját példámat is, ami sokkal gyakoribb eset: az eddigi 4,59-es átlagommal 24 ezer 600 forintos ösztöndíjra voltam jogosult, míg most a 4,83-assal csupán 18 ezer 450 forintot kapok. Eközben a nálam rosszabbul teljesítő diáktársaim, akik eddig nem kaptak ösztöndíjat, közel ugyanekkora mértékű támogatásban részesülnek – magyarázta a panaszos hallgató. – Nem irigylem senkitől a pénzét, de felháborítónak tartom, hogy a tanulmányi ösztöndíj célját vesztette: tulajdonképpen nem motivál semmire, hiszen sokkal kevesebb munkával is hozzá lehet már jutni, akik pedig eddig minden erejüket megfeszítve dolgoztak, mert tényleg szükségük volt erre a pénzre – mint a húgom is –, azok hiába tették ezt, hiszen úgy tűnik, esetenként nem számít már a tanulmányi átlag – fejtette ki véleményét Nóri.
Vigh Bence szeretné fedezni albérleti lakhatását - ebben nagy segítség lehet az ösztöndíj. Fotó: Kuklis István
Vigh Bence szeretné fedezni albérleti lakhatását - ebben nagy segítség lehet az ösztöndíj. Fotó: Kuklis István
Megkérdeztünk néhány szegedi egyetemistát, találkoztak-e hasonló problémával.

– Elsőéves hallgató vagyok, 24 ezer forintos szociális ösztöndíjban részesülök – nyilatkozta lapunknak a történelem szakos Vigh Bence. – Szerintem egész korrekt a szegedi ösztöndíjrendszer, és nagy segítség lehet a fiataloknak. Én egyelőre abban vagyok motivált, hogy államilag támogatott maradjak – ez függ a tanulmányi átlagomtól is –, mivel albérletben lakom, amelynek a költségeit szeretném fedezni. Az ismerőseim körében még nem hallottam panaszt az ösztöndíjakkal kapcsolatban.

Munka nélkül nem elég

– Olyanról hallottam, hogy két szakra járt egyszerre egy hallgató, mindkettőn csoportelsőként végzett, de ösztöndíjat csak az egyikért kapott – mondta a TIK előtt Csóka Péter bölcsész. – Az ösztöndíj nem feltétlenül motivál tanulásra, és munka nélkül nem elég egy egyetemistának, ezért vesznek fel sokan diákhitelt.

– Eleinte sok egyetemista eltervezi, hogy ráhajt az ösztöndíjakra, és próbál minél jobb eredményeket elérni a vizsgaidőszakban – tette hozzá Csomós Géza. – Ezeket az igényeket általában gyorsan lejjebb adják a diákok: ha kettessel megvan egy vizsga, nem sokan mennek vissza a jobb jegyért. Havi 20–30 ezer forintos támogatás nagy segítség lehet egy albérletben élő fiatalnak, de szükséges mellé a diákmunka is, ha önellátó akar lenni – árulta el a szegedi egyetemista.

– Kollégáink megvizsgálták a szegedi hallgató panaszát, és mindkét esetben azt állapították meg, hogy az ösztöndíjak kiszámítása a szabályzatoknak megfelelően, adminisztrációs hiba nélkül történt – reagált megkeresésünkre a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Csoportokon belül hasonlítható össze

– A tanulmányi ösztöndíj kiszámításának alapja a hallgatók adott tanulmányi időszakban elért tanulmányi eredménye. Az ösztöndíj megállapítása során a hallgatókat csoportokba soroljuk az alapján, hogy eredményeik összehasonlíthatóak legyenek, majd ebben a csoportban a legjobban teljesítő hallgatók részesülnek tanulmányi ösztöndíjban. A kreditrendszerben nincsenek évfolyamok, ehelyett a félévenként megszerzendő 30 kredites előrehaladás szerint megállapított sávok határozzák meg, hogy a hallgatók melyik összehasonlítható csoportba kerülnek. Ilyen módon, ha az egymást évfolyamtársnak tekintő diákok eltérően haladnak a tanulmányaikban, akkor más ösztöndíjhalmazba kerülhetnek. A tanulmányi átlag az egyes csoportokon belül hasonlítható össze, eltérő csoportok közt nem – írta levelében az SZTE.

– Az ösztöndíj kiszámítására vonatkozó szabályzat elérhető az egyetem honlapján, a figyelembe vett tanulmányi eredményeket pedig a Modulo-rendszerben is megtekinthetik a hallgatók, ahol teljes körű és részletes tájékoztatást kaphatnak a támogatásról. A tanulmányi ösztöndíj egy teljesítményalapú juttatás, amely esetében kizárólag a hallgatók által elért, objektíven mérhető tanulmányi eredmények számítanak. A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett abban, hogy ezt a jogszabályoknak megfelelő, ösztönző jellegű és transzparens szabályozással és a felmerült problémákat hatékonyan kezelni képes ügyviteli szolgáltatásokkal támogassa – hangsúlyozta az egyetem közkapcsolati igazgatósága.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetcsokikat vár a Mátrix

Szeretetcsokikat vár a Mátrix
Szeretetcsoki 2018 címmel iskolás osztályok és óvodai csoportok, középiskolás csapatok számára hirdet jótékonysági gyűjtőakciót a Mátrix Közhasznú Alapítvány. Tovább olvasom