Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Motorcsónakkal a megáradt folyón

Ijesztő a kép a Tisza árterében: vannak olyan házak, melyeknek már csak a legteteje látszik ki a víz alól. Néma csend mindenfelé, a folyó hömpölyög az építmények falai körül. A vízi rendészet és a vízi mentők csapata állandóan járőrözik a nyugodtságot színlelő Tiszán.
Az újszegedi gátőrház a folyóról alig látszik Fotó: Schmidt Andrea
A máskor élettel teli Sárga üdülőtelep kísértetvárossá változott. Néma csendben siklik a motorcsónakunk a vízen, csak a fák legmagasabb ágaira költözött madarak éneke töri meg a némaságot. Seller András, a Szegedi Vízi Mentő Szakszolgálat elnöke ügyesen lavíroz a kisebb fák tetején, melyekből már csak egy-egy ág „kiált" levegőért a víz felszíne felett. A villanyvezetékekre is vigyázni kell: ha nem hajolnánk jobbra-balra, a fejünk beleakadna az áram nélküli drótba. Olyan magas a víz, hogy a közvilágítási lámpatestek a hajóból elérhetők. Némelyik épületnek már csak a teteje látszik ki.

– Ez itt a Kiskőrösy halászcsárda – mutatja Molnár Endre, a szakszolgálat műszaki vezetője. Nem hiszek a szememnek: a főépület tetőtéri ablakait nyaldossa az agyagszínű, nyugodtságot színlelő Tisza. A csárda parkolójában, ahol a fehér P betűs kék táblából már csak néhány centiméter látszik ki, néhány pillanatra megállunk, hogy a környező házakat jobban szemügyre vegyük: a magas talpakon állók ablakain bekukucskálva látszik, a tulajdonosok felkészültek, amit lehetett elszállítottak.

– Az egyik épületből a napokban két embert kellett kimentenünk – mondja Dávid Imre, a Szegedi Vízi Rendészeti Rendőrőrs parancsnoka. Hozzáteszi: éjjel-nappal több hajóval járőröznek, mert a tolvajok szeretik az ilyen helyzeteket kihasználni. A hajózási és a halászati tilalom ellenére többen a vízre merészkednek, ellenük szabálysértési eljárást indítanak.


Híd alatt

A szegedi Stefánia melletti szakaszon a vízen parkoló úszóház stabilan állja az áradást. A vízi rendészet szerint nem kell attól tartani, hogy elszabadul. Úgy saccolják, most még éppen elférne az építmény a Belvárosi híd alatt. Tegnap a motorcsónakban ülve a fejünk még éppen nem súrolta a régi híd rakpart fölött húzódó pillérének az alját. 

 
– Megértjük a halászokat, hogy ilyenkor lehet igazán jó a fogás, de nekik is be kell tartani a szabályokat. A védekezést nem akadályozhatják – jelenti ki a parancsnok, aki – már a gyermekklinika alatti részen – figyelmeztet egy kisgyereket, hogy ne menjen a víz közelébe. A Boszorkányszigettel szemben, a bal parton, a Lövölde utcától délre a gát fehéren csillog: a fólia veri vissza a napsugarakat. Ezen a részen is szorgalmasan dolgoznak a katonák, magasítják a partot. Az újszegedi gátőrháznak már a lábazata jól látszik, normális vízállásnál, amikor hét méterrel alacsonyabb a szint, csak a tető figyelhető meg a mederből. Alig észrevehetően haladunk a part mellett, nehogy hullámokat keltsünk.

– Ma kegyes az időjárás, reméljük, ilyen is marad, míg le nem vonul az árhullám. Ezen a szakaszon, ha az erős szél a vizet a parthoz csapná, nem használna védműnek – magyarázza Seller András, miközben óvatosan kormányozza befelé a hajót.

A meder közepén olyan nagy a Tisza sodrása, hogy csak cikcakkban lehet az árral szemben haladni. Ebből is érzékelhető micsoda nyomás hárul a töltésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem… Tovább olvasom