Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Mózes és a munkaügyesek

Szeged - Az Állam- és Jogtudományi Kar munkaügyi kapcsolatos végzős hallgatói csoportos fürdéssel ünnepeltek a széchenyi téri szökőkútban.
Saját bevallásuk szerint négy év kemény és megfeszített munkájával sikeres záróvizsgát tettek az Állam- és Jogtudományi Kar munkaügyi kapcsolatos hallgatói, nappali tagozaton összesen hatvankilencen.

Eddigi tanulmányaikat felhasználva egymás szavába vágtak, miközben azt magyarázták, hogy individuálisan kezdték a négy évet, most mégis kollektíve végeztek. A jeles alkalmat megkoronázandó, ruháiktól részben megszabadulva csoportos fürdéssel ünnepeltek a széchenyi téri
szökőkútban. A mutatványt még Mózes is megirigyelhetné, tekintve, hogy ő nyakig megmártózhatott volna a szökőkútban, akkor is szárazon jön ki belőle, míg a munkaügyesek közül többen már a pancsolást megelőzően alaposan eláztak.

Zóróvizsga utáni lubickolás. Fotó: Segesvári Csaba
Záróvizsga utáni lubickolás. Fotó: Segesvári Csaba

Miután mindenki kellőképpen vizes lett, az ifjúság elszavalta a munkaügyi kapcsolatok bővített fogalmát, amit Tóth Ferencnek, a szakma atyjának ajánlottak, és a fülledt nyárban továbbálltak ünnepelni.

A munkaügyi kapcsolatok bővített fogalma

A piacgazdaság két évszázados szerves fejlődésének eredményeként a munkavállalók és a munkáltatók ideiglenes koalíciói, érdekképviseleti, képviseleti szervezetei és az állam között, valamint az EU-szintű közösségi vállalatok képviseleti szervezetei között kialakított intézményes (jogliag szabályozott és megállapodásokon nyugvó kapcsolatok rendszere a szereplők együttműködésének konszenzuskereső fenntartására, a konfliktusok megelőzésére, s a már kialakult konfliktusok megoldására bipartit, tripartit, transznacionális és szupranacionális intézmények által.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. kikki 2009. július 07. 19:42
  „Kedves Encsi01!
  Tudom hogy mit beszélek! Nekünk a Csongrád Megyei Bíróság (rendes bíróság, a Széchenyi téren található) elnökhelyettese volt a munkajog tanárunk, aki egyben munkaügyi, és gazdasági bíró. Tisztában vagyok azzal is, hogy a munkaügyi bíróságnak mi a neve, jó pár tárgyalást végig hallgattam a Szegedi Munkaügyi Bíróságon a Tábor u.-ban.”
 • 22. encsi01 2009. június 27. 21:40
  „2. Bocsánat, Szegedi Munkaügyi Bíróságnak hívják, ellentétben azzal, amit kikki Csongrád megyeizett.
  3. Ha olyan rossz a bolognai képzés, miért jelentkezett a mesterszakra számos főiskolán végzett MK-s?”
 • 21. encsi01 2009. június 27. 21:37
  „Miért divat mostanában a bolognai képzésekre reflexből azt mondani, hogy rossz? Főleg, ha nem lát valaki mögé. Csak 1 példa: a munkajogot a Munkaügyi Bíróság elnöke tanította a most végző BA-soknak.”
 • 20. jamesz 2009. június 24. 14:06
  „Igen a munkajog az alap.
  Szerteágazó terület...hát igen, aminek külön bírósága van ugye...az nem vicc...:-)”
 • 19. kalliopé 2009. június 24. 09:42
  „A bolognai képzés tényleg nem valami jó, a régi képzéshez képest, szerintem. Munkaügyesekre, személyzetisekre, vállalati HR-sekre meg szükség van, van kereletre az ilyen végzettségű emberkékre, és pályakezdőként is el tudnak helyezkedni, nem muszáj csak egy városhoz ragaszkodni, mobilnak kell lenni.
  Az előttem szólókhoz meg csatlakoznék, hogy igen komplex összetételű ez a szak, és a munkajog ismeretének elsajátítására igen csak nagy hangsúlyt fektetnek. Úgyhogy aki nincs képben azzal, mit takar PONTOSAN ez a szak, az ne húzza le a béka s***e alá.”
 • 18. jamesz 2009. június 24. 08:34
  „Többnyire kockásingesek, meg tarisznyarákok fikázódnak.
  Majd lesnek amikor eléjük rakják a fizetési papírjukat, vagy a munkaszerződést....”
 • 17. kikki 2009. június 22. 10:29
  „Nem tudom ki mit tekint színvonalnak, de ha pl. a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese, gazdasági és munkaügyi bíró munkajog tanárnak nem az....hát...furcsa.
  Mondjuk az 5. hozzászólás tényleg színvonalas.... Én nem nézem le a más szakokat, hiszen nem lehet mindenki egyforma, ezért nem értem ezeket az embereket, hogy miért gondolják, hogy csak az lehet jó amit ők csinálnak.”
 • 16. IVY 2009. június 22. 09:41
  „Csodálkozol jamesz?
  Ennél különb dolgokat is szoktak művelni.
  Valahogy úgy érzik, -sok mindent megengedhetnek maguknak.”
 • 15. jamesz 2009. június 22. 09:21
  „Ész megáll.

  Komolyabb szak ez, mint a neve mutatja, ráadásul rendkívül komplex.Kiterjed egy rakat jogi oldalra, adó és Társadalombiztosításra, számvitel....gazdasági vonalra, menedzsment, vállalati folyamatok, de ismerni kell a közigazgatási eljárásokat is-az állami szféra működését, a szakszervezetek működését....valamint jócskán tartalmaz pszichológiai szociológiai oktatási elemeket is, az EU-ról nem is beszélve.

  A munkaügy ráadásul onnantól, hogy valaki munkába áll végigkíséri az életét. A munkaviszony létesítése, az adózás, stb. Ma már nem az van mint régen, hogy Icuka a munkaügyről majd megcsinálja az adóbevallást, meg írjuk alá a papírokat azt´ jónapot.(maximum mondjuk egy 10 fős pékségben).

  Továbbdolgozni nem tudók, ez meg egy alaptalan vád. Minden munkaügyis elhelyezkedett, rövid időn belül.”
 • 14. sevenof9 2009. június 22. 03:48
  „ttk msc + phd.
  de mar a mi idonkben is volt olyan,hogy az evfolyambol 4-5 ember 90% folott irt zh-t a tobbi 60% alatt es megse vagtak meg oket,hanem ujrairattak.
  a szinvonal a ttk-n is rohamosan esik a bolognai folyamattal,a jogi karon elotte se volt.”
 • 13. kikki 2009. június 21. 12:35
  „Hát nem csalódtam a magyarokban.:( Valami undorítóak ezek a hozzászólások! Érdekelne, hogy nekik milyen végzettségük van, amire ennyire büszkék, hogy így lenézik a munkaügyet! Mert ha valami normális lenne, akkor lenne annyi intelligenciájuk, hogy ilyen eszükbe se jutna. Megnézném, hogy hogy teljesítenének egy munkajog vizsgán. Ja, és kívánom nekik, hogy tudják meg hol van a munkaügyi bíróság!!! És ajánlom, hogy mielőtt így megnyilvánulnak nézzenek utána a dolgoknak, pl. nézzék meg a tantervet - ahogy már előttem is írták - és utána dumáljanak, ha nem változik meg a véleményük.”
 • 12. subex 2009. június 21. 09:47
  „Disznók voltatok??? :):):):)”
 • 11. flexsnake 2009. június 20. 17:37
  „10. engem igen, most hogy tudok róla. Ugyanezért 2éve egy társaságot keményen megbírságoltak, akkor a móra múzeum előtt. Ráadásul a kép meg a városháza előtt készült. Hát csak tartsuk be a rendet.
  Abban is van igazság hogy olyan végzettséggel jönnek kifelé a végzősök amikre már nincs szükség.
  Még informatikust is képeznek mikor egy állásra 50jut belőlük,közben más szakmákban hiány van.”
 • 10. Hottentotta 2009. június 20. 15:03
  „Mennyi "kedves" (és pláne intelligens) kommentelő... Még ekkora vehemenciával ráugrani egy "kis színes"-re...
  Amúgy meg:
  1. nem, az MK nem a büfé-ruhatáros kategória,
  2. senkit sem zavart a szökőkutas akció.”
 • 9. SympleX 2009. június 20. 14:45
  „Megnézném én az itt fröcsögő hozzászólók végzettségét, ti mit tettetek le az asztalra? Szobafestő mázoló, esetleg bolti eladó? Amíg fogalmatok sincs mit takar egy szak neve, ugyan duguljatok már el. Vagy netán savanyú a szőlő? :) A végzősöknek meg gratulálok, szép volt! :)”
 • 8. 620829 2009. június 20. 14:06
  „évente jön ki a sok SEMMIRESEMJÓDIPLOMÁS és növelik tovább a dolgozni nem tudók szép tömegét.....gratula a szakválasztáshoz.........az ott értelmetlenül elköltött pénzért már valami értelmeset is lehetne venni!!!!!!!!!”
 • 7. kalliopé 2009. június 20. 14:05
  „6. trendi a HR, de a munkaügy és a HR nem egészen ugyanaz.... ha megnézed mi a tanterve egy munkaügyisnek (SZTE-n) és mi a tanterve egy HR-snek mondjuk a Szent István Egyetemen vagy a Zsigmond Király Fősiskolán.....egy munkaügyi szakon töb a jogi meg a közigazgatási tantárgy, míg egy konkrét HR szakon sokkal több gazdasági tantárgy van.”
 • 6. varadipal 2009. június 20. 09:26
  „Az ügyhöz munka is kell.Ezt a jog nem szabályozza.
  Ilyen maradi vaskalapos oktatás: "Munkaügyisek". Most nem HR-s a trendi? Oxfordban már azt tanítják.
  Azért az is szép, hogy legalább most megfürödtek.Később befürdenek.”
 • 5. sevenof9 2009. június 20. 03:59
  „hun a zarojel vege?
  ujabb bufeszak?
  4 ev kemeny seggeles,szop@s a jogikaron. hat legalabb a fiuknak jo volt.
  egy ideje a lo se dobbant mar,azert vittek el...atrakjak az ovonokepzo ele,ott nyeriteni is fog! :)
  a jog=jobb felôl üt s nekem fütyöl”
 • 4. flexsnake 2009. június 19. 23:00
  „OSzt Mózes hogy jutott eszedbe? A közteresek miért nem büntettek mikor a szökőkutakban fürdeni szabálysértés. Fotózzatok már hajléktalanokat is a dugótéri szökőkútban.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet késnek majd a vonatok – ígéri a MÁV

Szeged - Új irányítóközpontot avattak pénteken a szegedi Nagyállomáson. Tovább olvasom