Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Műbalhé a Székhelyi-ügy?

Műbalhénak tartja a Székhelyi József színidirektor jövedelmével és meghallgatásával kapcsolatos felvetéseket Kormos Tibor, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. Összeállításunkban összevetettük a győri és a szegedi színigazgató, valamint két szegedi politikus jövedelmét.
Korcsmáros György
A Magyar Nemzet Sztárgázsi Székhelyinek című cikke nyomán tegnapi lapunkban írtunk a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának juttatásairól. Ebben az évadban Székhelyi József két darabot rendez: a már bemutatott Dulszka asszony erkölcsét és az áprilisban műsorra tűzött Beszélő fejeket. Ezért egyenként 700 ezer forint honorárium illeti meg.

Színészként a Kényes egyensúly című Albee-dráma főszerepét játssza 500 ezer forint próbapénzért, plusz előadásonként 50 ezer forintért. Tervek szerint a kisszínházban összesen tizennyolc alkalommal megy majd a produkció, azaz színészként körülbelül 1 millió 400 ezer forintot kereshet majd ebben a szezonban.

Székhelyi József
Összehasonlításul megnéztük, mennyit visz haza Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, aki ugyancsak rendez és színészként is fellép. A két teátrum 2006-os költségvetése hasonló: a szegedié 1,3 milliárd, a győrié 1,2 milliárd forint. Itt 220 közalkalmazott és 140 szerződéses, ott 225 közalkalmazott és 120 megbízási szerződéssel dolgozó állandó munkatársa van a színháznak. Korcsmáros igazgatói alapfizetése havi bruttó 40 ezer forinttal magasabb, mint Székhelyié, ugyanakkor költségtérítést nem kap. Rendezésenként szegedi kollégájánál százezerrel többet, azaz 800 ezer forintot vehet fel, színészi gázsija viszont 20 ezerrel alacsonyabb, azaz 30 ezer forint előadásonként. (2005-ben két produkciót rendezett és 44 előadásban játszott.) Ha a saját színházuktól felvett összes jövedelmükből havi átlagot számítunk, ötezer forint a különbség Székhelyi javára. Egy kormánypárti és egy ellenzéki szegedi képviselő (Dobó László és Kozma József) parlamenti és önkormányzati munkáért járó tiszteletdíjával összehasonlítva kitűnik, politikusnak lenni jóval kifizetődőbb, mint intézményvezető művésznek.

Dobó László (Fidesz)
Kohári Nándor fideszes városatya azt nyilatkozta, hogy a mai kulturális bizottsági ülésen kezdeményezi Székhelyi meghallgatását, mert erre eddig csak egy alkalommal került sor.

– Természetesen meg fogjuk hallgatni Székhelyi Józsefet, de csak az évad végén – reagált képviselőtársa nyilatkozatára Kormos Tibor, a kulturális bizottság SZDSZ-es elnöke, aki szerint a testületnek jogában áll eldönteni, hogy kit és mikor kér meg arra, hogy számoljon be. – Ezt Kohári úr is pontosan tudja, dróton rángatásnak mi nem leszünk alanyai. Ez az ügy egy műbalhé, amit mindig újra leszednek a polcról. Nem emlékszem pontosan, hogy kétszer vagy háromszor hallgattuk meg eddig a gazdasági igazgatójával együtt a direktor urat.

Kozma József (MSZP)
A színház gazdálkodása teljesen rendben van, rengeteg produkciót játszanak, telt házzal mennek az előadások, nincs értelme, hogy egy botránykeltő kezdeményezésnek a kulturális bizottság bedőljön – hangsúlyozta Kormos, aki úgy véli: Székhelyi havi bruttó 330 ezer forintos igazgatói bére alapján egy ekkora intézmény élén szinte alulfizetettnek mondható. – Nevetségesnek tartom, hogy ez egyáltalán téma lehet. A direktor úr minden rendezéséhez, színészi szerepvállalásához előzetesen engedélyt kért, ráadásul a gázsija sem számít magasnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Paczolay Péter

Balogh Elemér jogtörténész után a Szegedi Tudományegyetem újabb oktatója lett tegnap az… Tovább olvasom