Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Műemlékek Szegedtől Csongrádig

Szeged - Nem lehet lebontani, és csak előzetes engedélyeztetések után újíthatják fel az egyedi védett épületeket tulajdonosaik. Csongrád megyében 302 műemléket tartanak számon. Szegeden legutóbb a vízi rondella és a Tisza Lajos körúti Márer-ház került fel a listára.
A szegedi vár vízi rondellája a közelmúltban került műemlékvédelem alá, mint ahogyan a Gutenberg utca 20. alatti zsidó hitközség székháza, a Kálvin téri református palota, református templom és a Tisza Lajos körúti Márer-ház is – tudtuk meg Mátyus Zoltánnétól, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal Dél-alföldi Irodájának műemlék-felügyelőjétől.

Szegeden 173 egyedi védett épületet, vagyis műemléket tartanak számon, ezek között van például a Reök-palota, a dóm és a zsinagóga. Azonban nem csak olyan épületek kerülhetnek védelem alá, amelyeken azonnal megakad a turisták tekintete. A csongrádi megyeszékhelyen időről időre újabbak kerülnek a műemlékvédők látóterébe. Mátyus Zoltánné például a Széchenyi téri vasalóházat említette, amelyben gyógyszertár üzemel. Az ottani berendezés egyébként már műtárgyként védett. De olyan modern kori építmények is felkerültek már a listára, mint a Szent István téri víztorony. A Berzsenyi utca 4. szám alatti, Molnár Farkas által tervezett Schwarz-ház, valamint a régi SZTK épülete is érdekli a műemlékvédőket.

A szegedi zsidó hitközség székháza...Fotó: Schmidt Andrea
A vásárhelyi Fekete Sas épülete...
Fotó: Tésik Attila

Az „egyedi védett" kategóriának az a lényege, hogy ezeket az épületeket épségben, jellegük megváltoztatása nélkül kell fenntartani. Az épületszerkezethez nem szabad hozzányúlni, de még az apróbb díszek, stukkók, kilincsek, ablakok-ajtók sem cserélhetők. A felújításról a tulajdonosnak kell gondoskodnia, ehhez pályázatok útján is szerezhet pénzt. Amennyiben nem tesz eleget a jogszabályi kötelezettségeknek, büntetésre számíthat. A műemlékké nyilvánítási procedúrát az épület tervezője, tulajdonosa is kezdeményezheti, végül miniszteri rendelet dönt róla.

Helyi védelem

Míg az egyedi védett épületekről miniszteri rendelet, a helyi védelemről a közgyűlés határoz. Szegeden közel 900 épület áll helyi védelem alatt. Ezeken a házakon a műemlékekkel ellentétben lehet változtatni, ám mindent előzetesen egyeztetni kell.

...és a vásárhelyi Fekete Sas épülete is védett. Fotó: Tésik Attila
...és a szegedi zsidó hitközség székháza is védett.
Fotó: Schmidt Andrea

Halászfalu és alsóvárosi utcák

Csongrád megyében 10 kijelölt műemléki környezetet tartanak számon – ilyen például Szegeden a Mátyás tér és a környező alsóvárosi utcák –, valamint két műemléki jelentőségű területet: Szegeden a történeti belváros és a csongrádi halászfalu. A megyében egyébként Szeged után Csongrádon van a legtöbb műemlék: itt 41-et jegyeznek, amelyek többsége a halászfaluban áll. Hódmezővásárhelyen 32, Szentesen 15, Makón pedig 14 műemlék található.

Olvasóink írták

  • 3. rudi 2010. május 05. 16:52
    „Jó lenne, ha lenne a műemlék ill. védett épületeknek állami támogatással összekapcsolt pályázata. Sok társasház, és egyéb ilyen stílusú épület van, általában hatalmas közös helyiségekkel, amelyek felújítását az itt lakók saját pénzből, közös költségből nemigen tudnak finanszírozni”
  • 2. Ludrew 2010. május 04. 23:34
    „http://hu.wikipedia.org/wiki/Mak%C3%B3_m%C5%B1eml%C3%A9keinek_list%C3%A1ja”
  • 1. dodó 2010. május 04. 12:40
    „Talán, ha a képek felíratát megcserélnétek, vagy a felírat a helyén maradna és a képeket cserélnétek fel egymással...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Géza bevonná a civileket

Szeged - A következő parlament 14 Csongrád megyei országgyűlési képviselője közül heten első… Tovább olvasom