Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Műemlékmentés - másként

Szeged - Egy játék részeként GPS-szel és digitális fényképezőgéppel felszerelkezett civilek mérik föl a hazai műemlékek állapotát. Csongrád megyében már a hetven százalékukat megvizsgálták, és sok „új" érték felbukkanása mellett az is kiderült: van olyan műemlék, ami már nincs is.
Csupán GPS és egy digitális fényképezőgép szükséges ahhoz, hogy bárki műemlékvédővé váljon egy nyár elején indult országos civil kezdeményezésben. A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal (KÖH) közösen egy sajátos, utazással és tárgynyereményekkel honorált játékot szervezett, amelynek célja, hogy az ország több mint 11 ezer műemlék épületének és köztéri szobrának állapotáról naprakész adatbázis jöjjön létre.

Az első körben szeptember 15-éig tartó játék úgy indul, hogy a www.muemlekem.hu oldalon regisztráló vállalkozó szelleműek letöltik a hivatalos műemléki listát, címekkel, helyrajzi számokkal – majd nekiláthatnak a „munkának". Személyesen felkeresnek minél több műemléket, GPS-szel bemérik annak koordinátáit, majd fotókkal, állapotleírással együtt 1-től 5-ig pontozzák, amit látnak. Ezt az úgynevezett logot – amit személyes élményeikkel vagy a műemlék sorsának leírásával is színesíthetnek – aztán feltöltik a honlapra. A más versenyzők által még be nem mért, fel nem töltött „szűz" műemlékekért öt pont jár, a többiért csak egy. Arra is lehetőség van, hogy kétszázötven pontonként a játékosok egy-egy épületet, szobrot műemléki védelemre javasoljanak – erről a KÖH dönt.

A Kass szállónak hármast adtak a civilek. Fotó: Frank Yvette
A Kass szállónak hármast adtak a civilek.
Fotó: Frank Yvette

Az országos verseny mellett megyénként is jutalmazzák a legjobbakat. Csongrád megye az állapotfelmérés szempontjából jobban áll a középmezőnynél: az itteni műemlékek 71 százalékánál, összesen 176-nál már megfordultak a megye civil műemlékvédői. Ugyanez az arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 16, míg Budapesten 99 százalékos. A műemlékek állapotában azonban – a felmérők szerint – igencsak nagy különbségek vannak Csongrád megyén belül.

Értékelés – vizsgálattal

Ötöst kap az a műemlék, ami kifejezetten jó állapotban van, és gondozott a környezete is. Kaphat egy rom is ötöst, ha láthatóan foglalkoznak a megóvásával. Egyes jár annak a műemléknek, amit elbontottak, vagy statikailag komoly veszélybe került: beomlott a teteje, vagy bedőlt a fala. Egy ilyen értékelésről azonnal értesítést kap a regionális műemléki igazgatóság és a KÖH, akik vizsgálatot kezdhetnek az ügyben.

A legrosszabb osztályzatot, egyest kapott az elvileg műemléki védelem alatt álló csongrádi Öregvár utca 33. sz. alatti halászház – ami valójában eltűnt, „helyén egy új épület áll". Csongrád mentségére legyen mondva, hogy a településen sok más halászház viszont a játékosok szerint is jó állapotban maradt fenn. Nagyon elhanyagolt állapotú a szintén műemléki védelem alatt álló nagymágocsi magtár, amit még Ybl Miklós tervezett 1850 körül. A felmérő kettesre értékelte a látottakat.

Rossz állapotú műemlékeket persze a megyeszékhelyen is találni. A védetté nyilvánítási eljárás alatt álló tápéi kápolna és koldusházról azt írja értékelője: „nagyon rossz állapotban van, sok helyen lejött a vakolat, kilátszik a vályogtégla". A felsővárosi Csaba utcában élők talán nem is tudják, de a 34-es számú napsugaras ház is műemlék – ezt azonban állapota nem tanúsítja. A log készítője, miután kioszt neki egy kettest, így értékel: „A gyerekek, csavargók mindig fölgyújtják, aztán a hatóság bedeszkázza az ablakot, fóliát rak a tetőre, stb., de rendesen soha nem csinálja meg, és nem talál neki funkciót".

Szegedi pontok

Kedvezőbben nyilatkoznak a civilek a Stefánia szellemkastélyáról, a Kass Szállóról és az egyetem nemrég bezárt Dugonics téri épületéről, a „Főreáltanodáról". Az előbbi hármast kapott, mert évtizedek óta semmi sem történik vele, az utóbbit – amelynek felújításához nemrégiben nyert milliárdokat az SZTE – „gyenge négyesre" értékelte civil felmérője az omladozó vakolat miatt. Szerencsére sok, kevéssé ismert műemlék épületet kivételesen jó állapotban találtak. Az egyik ilyen az 1810 körül épült, Kis-Tisza utcában lévő, eldugott hajósgazdaház – ami nemcsak a nagy árvizet élte túl, de felújítása után most is mutatós.

Olvasóink írták

 • 5. Kerekes Katalin 2008. szeptember 07. 16:06
  „Tanító
  Szeged,Csaba utca 34. a nagyszüleim háza volt.1973-ig minden nyarunkat itt töltöttük a testvéremmel.
  Több terv is született az épület hasznosítására, de eddig egy sem valósult meg.
  Az 50-60 évvel korábban készült családi fotókon jól látszik,miért is válhatott műemlékké ez a ma már sajnos romos épület.”
 • 4. Hires 2008. augusztus 22. 15:40
  „Kass szálló /régi volt Hungária szállót/ a városnak kellene rendbe hozni, és idegen forgalmi szempontból, lehetne a város ÉKKÖVE. Sok hirességünk mulatót és szált meg régi Hungáriába, pl, világhírű PUSKÁS FERENC és az arany csapat.”
 • 3. Piki 2008. augusztus 21. 10:53
  „A régi Hungi-nak akár ismét előlről hozzá lehetne kezdeni a felújításához......
  Évek óta betört és bedeszkázott ablakok, belől szenny és mocsok. Néha alternatív színház és tárlatok kapnak helyet benne, de én nem jó érzéssel mennék be egy ilyen lepusztult épületbe, színházi előadást nézni. (mondjuk nem is voltam)
  A Szálló "tulajdonosa" él és létezik még, vagy ő (is) eltűntek az idő homályában.....?”
 • 2. sajt 2008. augusztus 21. 10:42
  „Nem tudja valaki, hogy a képen látható Kass szállóval (régi volt Hungária szálló) vannak-e tervek, elképzelések? Kár lenne veszni hagyna azt a gyönyörű épületet!”
 • 1. joy 2008. augusztus 21. 01:42
  „Kár, hogy GPS nélkül nem lehet részt venni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetetlen klinikai küldetés

Szeged - Mivel nem veszik fel a telefont, nem lehet időpontot kérni a szegedi klinikai központ mammográfiás vizsgálatára – állítják olvasóink. Tovább olvasom