Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Működésben az árvízi ügyelet

Négy ember kezében négy telefon az Atikövizig megerősített műszaki ügyeletén, a Stefánián. Vagy – ha elkezdenek csörögni a mobilok is – még több kézben még több telefon. Vízállásadatok röpködnek a levegőben. A fali kivetítő az épp aktuális csapadékjelentést mutatja.
– Félkatonai szervezet árvízhelyzetben az igazgatóság – mondja Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna ügyeletvezető. Ez szinte az egyetlen mondat, amit ott-tartózkodásunkkor egyvégtében végig tud mondani, mert szinte megállás nélkül csörögnek a telefonok. A két műszaki ügyeletes, Batta Emese és Kőfalvi István a folyamatosan érkező adatokat elemzi.

Mit jelent a félkatonai szervezet ez esetben? Azt jelenti: mindenkinek megvan a hatásköre, jogosultsága, ki miért felelős, ki mit intézhet – csak így tud működni a rendszer, amelytől függ, hogy elviszi-e az áradás a várost, vagy sem. Ha például a szegedi szakasz védelmi vezetője, Kozák Péter – aki egy személyben felelős a rábízott területért – úgy látja valahol a gáton, a töltés tetejével csaknem egyező szinten, malterszürkén rohanó áradattól fél méterre, azonnal kell ötven ember: értesíti az ügyeletet, és érkezik az ötven ember. Oda és akkorra, ahová és amikorra a védelemvezető kérte. Senkinek eszébe sem jut megkérdezni, miért kér az adott helyre ötven embert. Hiszen ő látja, mi a helyzet, ő van ott, ő tájékozódott előzetesen. Ugyanakkor az igazgató és a főmérnök is mindig tudja, milyen intézkedések történnek, minden intézkedésnek nyoma van – ismerteti a működési mechanizmust az ügyeletvezető.

Persze korántsem ilyen folyamatosan, hiszen közben három másik médiumot tájékoztat telefonon, plusz a megyei védelmi bizottság titkárával egyeztet. Két perc alatt kideríti: szó sincs hirtelen, többcentis vízszintcsökkenésről, mint aminek híre beérkezett, s mely gátszakadásra utalhat. Aztán máris az országos irányító törzs vezetőjét tájékoztatja. Ha valahol, harminc-negyven kilométer messzeségben, árvízi jelenséget észlel egy segédgátőr, például elkezd gyanúsan zavarosodni a töltés mentett oldalán a korábban még tiszta fakadó víz – máris siet tájékoztatni a gátőrt, aki kitűzi a jelenség helyére, és ugyanabban a vonalban a töltés tetejére is, a fehér, sárga vagy a vörös zászlót, attól függően, milyen súlyos a helyzet. S már értesül is a védelmi vezető, mi történt. A védelmi vezető pedig szól a mobilon az ügyeletre, és ha kell, máris indul a helyszínre a töltés-felülvizsgáló szakcsoport.

Minden az ügyeleten keresztül – bonyolódik? Dehogy bonyolódik: sokkal inkább egyszerűsödik. A látszólagos kavalkádban lassan-lassan a kívülálló számára is kirajzolódnak a fő vonalak.
A falon grafika: ajtón keresztül emberi lakásba betörő víz... Ennek valóra válását kell megelőzni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegednél 3 centimétert csökkent a Tisza vízszintje

Vasárnapra Szegednél és Csongrádnál néhány centimétert csökkent a Tisza szintje, de a nagy víznyomás… Tovább olvasom