Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Müller Péter Sziámi a skizo határán

Szeged - Inspirálónak nevezte a hármas együttműködést Szakcsi Lakatos Bélával és Kerényi Miklós Gáborral a Szentivánéji álom dalszövegírója, Müller Péter Sziámi. Szakcsival Londonban is felléptek. Ezenkívül URH-zik és megvan a Sziámi is, igaz, csendesebb periódusát éli. De mi köti még mindig a Szigethez?
Nem használta Shakespeare mondatait, amikor megírta a Szentivánéji álom című musical harminchárom dalának szövegét Müller Péter Sziámi. Nem modernizáltunk, új darab született – mondta.

– A Szentivánéji álomról még a színházba járók sem nagyon tudják, hogy miről szól, mert nem a történet viszi a darabot, hanem a költészet. Mindenki nagyon szereti, talán a legnépszerűbb Shakespeare-darab, de ha megkérdezik az embereket, csak olyanokat mondanak, hogy vannak benne mesteremberek, meg szamárfüle lesz valakinek. Nekünk olyan darabot kellett ebből színpadra írni, amiből világos, hogy mi a tétje, mik a fordulatai és a rétegei, és ezek hogyan hatnak egymásra. Újra kellett fogalmazni.

Szakcsi Lakatos Béla zeneszerzővel, Kerényi Miklós Gábor szövegkönyvíró-rendezővel bő egy évig dolgozott a darabon, eközben Müller szerint nem volt olyan szöglete a világnak, ahol ne találta volna meg egy telefon vagy SMS olyasmikkel, hogy a „szenved a föld" dalszöveg helyett nem lehetne-e inkább „a földön a félelem". Elvitatkoztak hangokon, szavakon, jeleneteken.

Müller Péter Sziámi: Büszke vagyok a Szigetre Fotó: Segesvári Csaba
Müller Péter Sziámi: Büszke vagyok a Szigetre.
Fotó: Segesvári Csaba

Inspirálónak nevezte a hármas együttműködést, Szakcsi Lakatos Bélával kapcsolatban nagy találkozásról beszélt. Olyannyira, hogy elkezdtek együtt zenélni, a duó már Londonban is koncertezett. Müller közben fellép az URH-val és a Sziámival is. Előbbivel több mint húsz év után ezen a nyáron újra – Sopronban a Volt Fesztiválon kezdtek, most a Szigetre készülnek. Annak ellenére, hogy korábban azt nyilatkozta a Délmagyarországnak, hogy nem rajong a túl nagy rendezvényekért, a Sziámi is rendszeres fellépője a megafesztiválnak.

Közönségtalálkozó a REÖKben

Az idei szabadtéri szezonban ma este játsszák utoljára a Szentivánéji álmot a szegedi Dóm téren. A Reökben ma 16.30-kor találkozhatnak az érdeklődők Csengeri Ottíliával, Peller Annával, Szabó Dáviddal, Kerényi Miklós Mátéval. A művészekkel Herczeg Tamás beszélget. A belépés ingyenes.

– A tétre menő, még nem eldőlt, kialakulatlan dolgokat szeretem. Természetesen a Szigetre is büszke vagyok (Müller Péter a fesztivál egyik alapítója, 2007-ben viszont eladta tulajdonrészét a Szigetet szervező irodából, de kreatívként továbbra is dolgozik a rendezvény körül – a szerk.), de ahol igazán otthon érzem magam, az a klubhangulat.

A Sziget ragaszkodik a Sziámihoz, vagy a Sziámi a Szigethez? – próbáltuk megérteni ennek fényében a kapcsolatot, de Müller szerint nincs szó ragaszkodásról, akkor lépnek fel ha hívják őket. Mivel az együttes most egy „csendesebb periódusát éli", természetesnek vették, hogy idén kisszínpadon játszanak. A fesztiválon Müller augusztus 15-én az URH-val, 16-án a Baltazár Színház vendégművészeként, 17-én a Sziámival látható. „Picit a skizo határán harcolok azért, hogy azonos maradjak saját magammal" – mondta a zsúfolt „táncrendről".

A programok és kötelezettségek között a Müller család a Szentivánéji álom szegedi bemutatója előtt talált 10 napot arra, hogy együtt legyen. Európában csavarogtak.

– Sokat vagyok együtt a családommal, elsősorban a pici gyerekeimmel. Úgy rendeztem be az életem, hogy a család legyen a közepében. Szakmailag szabad ember maradtam, hogy ezt megtehessem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tompáné gyújtotta meg Szegeden az olimpiai lángot 1972-ben

Szeged - A Szegeden áthaladó, Münchenbe tartó olimpiai fáklyát 1972-ben Tompáné Berta Anna vitte. A közönségkedvenc Pannika több mint fél évszázada szerelmesedett a sportba. Tovább olvasom