Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Múlt és jelen találkozik a Székely Marshal kötetben - Datki Zsolt bemutatta kisregényét

Szeged - Datki Zsolt Székely Marshal című kisregénye hármas tagolású, és egész titokzatos. Az SZTE Pszichiátriai Klinikája neurobiológus kutatójának könyvbemutatóját csütörtökön tartották.
A sepsiszentgyörgyi születésű neurobiológussal, Datki Zsolttal Janka Zoltán egyetemi tanár beszélgetett könyvéről, a Székely Marshalról. 

A kötet a jövőben játszódik, 2078-ban. Keveredik benne az analóg múlt és a digitális jövő. – Ha lesz jövő, akkor az digitális lesz. A helyszín, a csonka Európa ugyanis addigra geopolitikailag feloszlik ebben a történetben. Egy Páké nevű erdélyi faluban élő székely nagypapáról szól a kötet, akihez ellátogat kamasz unokája. Iskolai házi feladatot kapott a gyermek: családfakutatást kell csinálnia. Emiatt épül visszaemlékezésekre és régi titkokra a könyv. 

– Lovas szekér az a jövőben is lesz – nyugtatta meg az író a közönséget. – Ha úgy tetszik, kocka vagyok. Tervezek, protokollt írok. Ezt a könyvet is egy évig tervezgettem, míg a tényleges megírása nem telt ilyen hosszú időbe. Az alap egy teljesen hétköznapi beszélgetés nagypapa és unoka között. 
Datki Zsolt kisregényében, a Székely Marshalban Zsombor néven van jelen.  Fotó: Kuklis István
Datki Zsolt kisregényében, a Székely Marshalban Zsombor néven van jelen. Fotó: Kuklis István
A kutató azt is elárulta, hogy olyat akart alkotni, amit többen elolvashatnak, mint az adminisztrációs kutatási anyagait, amiből egyébként már tíz regény is kijött volna. Magát is beleírta a könyvébe, Zsombor néven. Elvégre hiába fikció a regény, önéletrajzi indíttatású a legtöbb eleme. A kötetben előkerül a western világa és a lövészversenyek is. 

– A lovassági tisztek pisztolyának nagyobb a markolata, mivel a kesztyűjük vastagabb volt. Emellett a tárban mindig öt töltény volt a hat helyett biztonsági okokból – meséli az író.

Azért fontos a pisztoly, mert ez a kötet egyik fő eleme, egy kis faládika mellett, amely a titok nyitja. Egy ősi ígéret és egy régi barátság áll mindennek hátterében. A felmenőik ígéretét pedig az utódoknak be kell tartani. 

– A történetet tovább lehet gondolni, ahogy az olvasó szeretné – mondja Datki Zsolt, aki egyébként úgy fogalmazott, csak akkor ír, amikor ráér, a kutatói munkája engedi. Akár hajnali ötkor is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek meséi gyermekeknek-Mesék szárnyán Franciaországba

Gyerekek meséi gyermekeknek-Mesék szárnyán Franciaországba
Magyar és francia származású gyermekek írtak mesekönyvet Franciaországról. Tovább olvasom