Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Multi rendeli a kutatást

Szeged tudásalapú gazdaságot épít, ebben a szektorban remél új munkahelyeket. A folyamat a kezdetén tart, de a „multik" már itt vannak: egyelőre kutatásokat finanszíroznak az egyetemen, később ebből önálló fejlesztő iroda születhet. A hallgatók, doktoranduszok még most szokják, hogyan megy is ez.
Erdélyi Miklós adjunktus és Kákonyi Róbert PhD-hallgató is részt vesz a közös kutatási programban. Fotó: Schmidt Andrea
Az ipari partner tűzi ki a témát és kéri számon az eredményeket. Ez a fő újdonság a megrendelésre végzett egyetemi kutatásban. A hallgatók, doktoranduszok még most szokják, hogyan megy is ez. A szegedi egyetem egyik ilyen jól működő kooperációjában a General Electric-kel együtt orvosi képalkotó berendezések tökéletesítésén dolgoznak a szegedi fizikusok.

Szabó Gábor fizikus, akadémikus úgy fogalmaz, „szakmai és emberi reputáció" kell ahhoz, hogy nagy nemzetközi cégek pénzt áldozzanak az egyetemi kutatásokra. Persze ezek a cégek nem a telefonkönyvből keresték ki a szegedi fizika tanszékcsoport számát. Az egyik „nagyfőnökkel" például már dolgozott együtt Szabó Gábor egy tudományos bizottságban.

A közös munka tétje leegyszerűsítve könnyen megérthető: egy CT-hez, azaz komputertomográfhoz nem kell más, csak egy beteg, egy fényforrás, egy detektor, egy számítógép és a rajta futó szoftver, és egy orvos. A szoftvert lehet ugyan okosítani, de azt a képet veszi alapul, amelyet a detektor szolgáltat. Fontos tehát, milyen minőségű a gépbe kerülő „alapanyag". A GE azzal bízta meg a szegedi fizikusokat, hogy minél jobb képet tudjanak a CT-vel előállítani.

A kritikus tömeg

Sokan az autópályától munkahelyteremtést várnak, de ott a veszély, hogy a beruházók a jó közlekedésnek köszönhetően át is lépnek rajtunk. Szegednek arra nyílhat esélye, hogy csúcstechnológai ipar telepedjen meg a városban, amely nem teremt tömegesen munkahelyeket, de magas a létrehozott hozzáadott érték – véli Szabó Gábor. A fizikus szerint a folyamat elején járunk. Az ipari partnerek mellett még az egyetemi kutatócsoportokról leváló úgynevezett spin-off cégek teremthetnek munkahelyeket – kérdés lesz-e belőlük elég életképes, létrejön-e a biopolisz életre keléséhez szükséges „kritikus tömeg".

A munkát segítette, hogy adódott a lehetőség: állami támogatással úgynevezett kooperációs kutatást indítsanak. Ebbe szegedi kardiológusok, radiológusok és a műegyetem biomechanikával foglalkozó kutatói is bekapcsolódtak. A történetben az egyik érdekes csavar itt következett. A budapesti műszaki egyetemen már régóta foglalkoztak az erekben zajló áramlás modellezésével. Az ipari partner, a GE azonban nem akarta szétaprózni a forrásait, és úgy döntött: a BME állapodjon meg a szegediekkel – így a műszaki egyetem kutatói a szegediek programjába kapcsolódtak be.

Az előrehaladást a partner nagyon szigorúan ellenőrzi, félévente nyilvánosan be kell mutatni az eredményeket. A GE saját pénzével szállt be a kutatásba, így a haladást könyörtelenül számon kérik, „kitapossák" az eredményeket – hangsúlyozza Szabó Gábor. Három PhD-ösztöndíjas, három egyetemi hallgató és egy közalkalmazott dolgozik a közös kutatási programban a GE-nek.

A kooperációs kutatás az első lépés afelé, hogy megjelenjen Szegeden egy „multi". A szerződéses kutatás után egy következő lépcsőfok az lehet, ha a GE irodát hoz itt létre, hogy az ipari alkalmazás technikai részeit oldják meg. Ők általában már nem egyetemi emberek. A fizikus professzor szerint így fest a derűlátó jövőkép.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom