Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Múltidézés a jelenig

Géczi József és Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő volt a vendége a Közéleti Kávéház szervezésében a „Legöregebb és a legfiatalabb képviselő" címmel tegnap este a Roosevelt téri halászcsárdában megtartott rendezvénynek.
A két kormánypárti politikus beszélgetőpartnere, Gróf Róza kisebb (?) bakival indított, ugyanis MSZMP-s képviselőként szólította meg őket. A „rend" néhány másodperc alatt helyre állt, ezután Gróf Róza múltidézésre kérte a nagyobbik kormánypárt két tagját. Az egykori reformkörös, az 1991 óta országgyűlési képviselő Géczi József részletesen beszélt az 1988–89-es időkről, a békés átmenetről és a rendszerváltásról.

A politikus hangsúlyozta, mindenki másként élte meg azt az időszakot és magát a rendszerváltást. Ujhelyi István a „régi időkről" szólva megjegyezte, neki 1993-ban teljesen természetes volt, hogy valamiféle közösséget keresve az MSZP-ben kezdi politikai pályáját. Azzal mindannyian egyetértettek, hogy 1998-ban a szegedi fiatalok „megmutatták" magukat, de végül lemaradtak a rendszerváltásról.

Arra a kérdésre, hogy „Hol vannak a rendszerváltáskor megismert bátor értelmiségiek?", azt válaszolták: sajnos egy részük elfordult a politikától, másik részük pedig a háttérbe vonult. Ujhelyi hozzátette, a jobboldalon egyre több a hidegvérű, a szellemi műhelyektől magát távol tartó politikus. A jobboldali érzelmű értelmiség kiszolgálja a jobboldalt, míg a baloldali érzelmű értelmiség főleg a baloldalt kritizálja.

Bár a halászcsárda különtermét zsúfolásig megtöltő szegediek előtt Géczi és Ujhelyi többször is hangsúlyozta, tudják, nem választási gyűlésen vannak, mégis vissza-visszatérően élesen bírálták Orbán Viktort és a jobboldal, főleg a Fidesz-MPSZ kampányát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a… Tovább olvasom