Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Multikulti francia randi

Az ötvenhatodik emeleten bulizott Janka, Melitta és Bence. A három ságváris diák Párizs legmagasabb épületében búcsúzott el a francia fővárostól. Tíz napot töltöttek ott, hogy 54 nemzet 180 gyermekével csevegjenek az élet nagy dolgairól. A franciák fizették az utazást, a szállást, a gimnazistáknak pedig csak ismerkedniük kellett egymással és Párizzsal. A legfontosabb szabály persze az volt: franciául kell beszélni.
Fotó: Segesvári Csaba
Kínaiakkal, luxemburgiakkal, lettekel és lengyelekkel haverkodtak össze szegedi diákok Párizsban. A ságváris csapat tíz napig barátkozott 54 ország fiataljaival a francia fővárosban. Lakatos Janka, Gyüdi Melitta és Gát Bence más-más csoportba került, hogy beteljesíthessék a találkozó egyik célját. A különböző országokból érkező diákoknak ugyanis keveredniük, barátkozniuk kellett egymással. Ez az „Allons en France " – azaz „menjünk Franciaországba" – nevű program lényege.

A franciák fizették az utazást, a szállást, a gimnazistáknak pedig csak ismerkedniük kellett egymással és Párizzsal. A legfontosabb szabály persze az volt: franciául kell beszélni. Hivatalosan ez úgy hangzik: a francia állam kezdeményezte program résztvevői a francia nyelv és kultúra ismerői és terjesztői lesznek. Az idei találkozóra – július 7-étől 16-áig – 180 diák érkezett a világ minden pontjáról. Magyarországról csak a szegedi Ságvári gimnázium kapta meg a lehetőséget, hogy legrátermettebb tanulóit elküldhesse. A két tannyelvűsök közül Janka, Melitta és Bence utazhatott – mert jó tanulók, nyitottak, vagányok. A 16-17 éves kamaszokat a két tannyelvű francia tagozat vezetője, Filó Réka kísérte el az útra.

Megvolt minden, ami a Párizsban kötelező: – Az első napon egy nyitott busszal megnéztük a várost. Egy napot arra szántak a szervezők, hogy elmenjünk megnézni a legfontosabb múzeumokat. Sajnos a Louvre-ra csak fél óra maradt – panaszolja Janka. – Ennyi idő egy ekkora múzeumra nagyon kevés, de azért a „kötelezőket" talán meg tudtuk nézni.

Bence szerint a franciák szervezésben nem a legjobbak, de ennél a rendezvénynél – magukhoz képest – jól teljesítettek. Csak néha az időt nem tudták beosztani. A múzeumozásnál is az utazással és a várakozással eltelt az idő, ezért nem tudták tüzetesen végignézni a világhíres termeket. – Engesztelésül bemehettünk egy olyan múzeumba, amit a szünnap ellenére külön csak a mi kedvünkért nyitottak ki. A nemrég fölavatott Musée de Quai Branlyban Európán kívüli kultúrákat csodálhattunk meg; afrikai, óceániai, dél-amerikai kultúrák jellegzetességeit.

A sportnapon, a Fontainebleau erdőben lehetett úszni, teniszezni, biciklizni golfozni. Aztán jött július 14-e, a franciák nemzeti ünnepe, és hatalmas felvonulást rendeztek a Champs Elysées-n. A katonai parádét a tömegből nézték végig, integetett nekik autójából a francia elnök, Jacques Chirac is. A tűzijátékot az Eiffel-torony mellől lőtték fel, még most is nagy átéléssel mesélik, milyen gyönyörű volt.

Párizstól az 56. emeleten búcsúztak el. Az esten kaviáros szendvicset nassoltak, és megbámulták a hatalmas város körpanorámáját. A helyszín, a Tour Montparnasse nevű felhőkarcoló, Párizs legmagasabb épülete, sokkal nagyobb az Eiffel-toronynál.

Ötvennégy nemzet fiai és leányai között természetesen születtek barátságok. Sírva búcsúztak el egymástól, és rögtön a hazaérkezést követően felvették egymással a kapcsolatot e-mailben, illetve internetes társalgó programok segítségével. A „francia beütés" pedig életreszóló: a három fiatal a gimnázium után sem akar felhagyni a nyelv tanulásával. Egyöntetűen mondták, biztosan az életük része marad a francia, mindegyikük ezzel a nyelvvel akar tovább tanulni. Az egyelőre még a jövő titka, hogy ezt itthon vagy Franciaországban teszik.

Barna Krisztina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nem az áremelésekre

A Fidesz-MPSZ szegedi önkormányzati frakciója a mai közgyűlésen nem szavazza meg a meleg víz és a… Tovább olvasom