Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Munkácsy milliárdokat érő művei Szegeden

Egy nappal a megnyitó előtt, csomagtartóban hozták tegnap reggel a Munkácsy-kiállítás utolsó festményét. A tárlat berendezése óta milliárdos értékek lógnak a Móra Ferenc Múzeum két termében, melyeket mától hét héten át bárki megtekinthet.
Tegnap az utolsó Munkácsy-festmény, a Mosónők című alkotás is megérkezett a múzeumba. Fotó: Schmidt Andrea
Egy nappal a megnyitó előtt, csomagtartóban hozták tegnap reggel a Munkácsy-kiállítás utolsó festményét. A tárlat berendezése óta milliárdos értékek lógnak a Móra Ferenc Múzeum két termében, melyeket mától hét héten át bárki megtekinthet. Vannak köztük olyan képek, melyek korábban még sosem voltak láthatók együtt.

Teljessé vált a Munkácsy-tárlat, tegnap délelőtt megérkezett az utolsó, negyvenötödik festmény a Móra Ferenc Múzeumba. A Mosónők című alkotást a tulajdonos Pákh Imre ügyintézője, Szabó Sándor hozta a Nemzeti Galériából, ahol most fejezték be a tisztítását és restaurálását.

Még a kiállítás kurátorát, Nagy Imrét is meglepte a szállítás módja: a művet, melyet tízmillió forintnak megfelelő angol fontért vásárolt meg az Amerikában élő magyar műgyűjtő – de bevallása szerint akár kétszer ennyit is szívesen adott volna érte –, a kocsi csomagtartójában, becsomagolás nélkül hozták.
– A személyem volt a garancia a kép biztonságára – mondta könnyed mosollyal Szabó Sándor, majd hozzátette: megszokott dolog, hogy így hozzák-viszik a festményeket.

A legismertebb és legértékeltebb

Munkácsy Mihály a legismertebb és legértékesebb magyar művész itthon és külföldön egyaránt. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi árveréseknek, évszázadosnál régebbi keresettsége a legismertebb magyar képzőművésszé tette. Már életében ünnepelt és sikeres festő volt, akinek műveiért Európa és Amerika műgyűjtői versengtek. Ehhez komoly mértékben hozzájárul, hogy életműve zömében nem itthon, hanem Párizsban keletkezett, kereskedője pedig az utolsó ecsetvonást követően el is adta a képeket tehetős gyűjtőknek. Munkácsytól jóval több tanulmány, kompozíciós vázlat, a sokalakos képek egy-egy szereplőjének valamely változata bukkan fel a piacon, mint amennyi a kész kép. Utóbbiak közül a legtöbb már olyan magán- vagy közgyűjteményben pihen, ahonnan soha vagy csak kis valószínűséggel fog mozdulni a jövőben.

A műalkotást azonnal a helyére is akasztották. A kiállítási anyag különlegessége, hogy olyan képek kerültek egymás mellé, melyek eddig még soha. Nagy Imre példaként említette az Ásító inast, melyet 1869-es keletkezése után szinte azonnal megvásároltak, így tehát például a Honfoglalással a mostani kiállítássorozatban került először egy terembe. Előbbi ugyanis külföldön, magángyűjteményben, utóbbi pedig a szegedi múzeumban volt.

A negyvenöt Munkácsy-festményt megérkezésük óta folyamatosan biztonsági emberek őrzik, ami nem csoda: milliárdos értékek lógnak most a Móra Ferenc Múzeum két földszinti termének falain. A legértékesebb képek közé tartozik a Cigánytábor és az Apa születésnapja: ezeket az alkotásokat darabonként egymillió dollárra, azaz 213 millió forintra értékelték. A Két család című festményt pedig a Christie’s egyik rendezvényén 662 ezer dollárért, 141 millió forintért vásárolta meg Pákh Imre. Ezzel egyébként a mű helyet kapott a patinás aukciós ház honlapján, mint a XIX. századi európai festészet kategóriájának náluk valaha indított egyik legfontosabb és legértékesebb alkotása.

A kiállításnak vannak olyan darabjai, melyek nem csupán áruk miatt különlegesek. A Merengő nőt például, melyet 130 ezer dollárért, közel 28 millió forintért vásárolt meg Pákh Imre, Munkácsy nem vászonra, hanem fatáblára festette. Kiállították a művész egyetlen téli témájú alkotását, a Téli utat, és van a gyűjteményben egy olyan kép is, melynek hátulján Munkácsy személyes pecsétjének viaszlenyomata látható. Ez azért különleges, mert a festmények ily módon való szignálása egyáltalán nem volt szokás. A pecsét egyébként szintén megtekinthető a múzeumban.
A szervezők azt remélik, sikeresebb lesz a kiállítás, mint a múzeum eddigi rekordlátogatottságát hozó Chagall-tárlat. Azt 28 ezren látták, ennél tehát több látogatót remélnek az elkövetkező hét hétben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna-kúti csomópont: átépítés két év múlva

Az Anna-kúti csomópontot csak két év múlva építik át. A képviselő-testület pénteken dönt arról, ki… Tovább olvasom