Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Munkagödrön át közlekednek a rókusi körforgalomnál

Szeged – Január óta megszűnt a gyalogos közlekedés az épülő rókusi csomópontnál – állítják a környéken élők. Megnéztük, hogy lehet eljutni a Károlyi Mihály kollégiumtól a plázáig és vissza. Csak a gödrökön és a sáron át.
A Rókusi körút–Kossuth Lajos sugárút találkozásában immár hetedik hónapja építi az óriási körforgalmat az A-Sz-E Konzorcium. Az építkezés kezdeti szakaszában a gyalogosokat külön táblák irányították. Aki a Kossuth Lajos sugárút felől érkezett, egy hídon át tudott kelni az újjáépülő vágányokon, és egy keskeny ösvényen keresztül, az építkezés mellett juthatott haza a rókusi tízemeletesekhez.

Január óta megváltozott a helyzet – eltűnt a gyalogosösvény. Csütörtökön az épülő körforgalomnál próbáltuk kitalálni, akkor most merre is kell gyalogosként közlekedni.

Elsőként egy nem túl nehéznek tűnő feladattal kezdtünk: a Károlyi kollégiumtól akartunk átjutni a plázához. A már korábban megismert úton indultunk, a síneken átívelő hídon keresztül, a Kossuth Lajos sugárút páratlan oldalára, majd egyenesen a tízesek felé vettük az irányt. Ma már semmi sem jelzi, merre kellene menni, a "gyalogosközlekedés a túloldalon" táblák széttörve hevertek a földön. A munkások sem szóltak, mindenki kedvére fedezheti fel Szeged egyik legnagyobb építkezését. A kőfal mentén haladtunk egy rövid ideig – majd az óriási sár miatt megálltunk. Csak egyfelé lehetett továbbhaladni: a kimélyített munkagödrön át. Miután leküzdöttük ezt az akadály is, már csak a hatalmas forgalommal kellett megbirkóznunk - kijelölt gyalogos-átkelőhely híján nem engednek el az autósok. Vagy átrohanunk köztük, vagy perceket várunk, amíg csitul az autóáradat.

Mit is írtak a táblára? Nem lényeges... Fotó: Segesvári Csaba
Mit is írtak a táblára? Nem lényeges... Fotó: Segesvári Csaba

Merre lehet átjutni?

– A Severbe indultunk, de most fogalmunk sincs, merre menjünk – mondta tanácstalanul Laci és Pisti, a két huszonéves srác, akivel a Károlyi-kollégium előtt találkoztunk. – A Mars térről jöttünk, de úgy látszik, vissza kell menni pár utcát, nem akarunk keresztülmenni az építkezésen: még ránk szólnának – tették hozzá a fiúk.

Amíg a kollégiumnál vártunk, hogy megtudjuk, ki merre közlekedik, egy pár egymást segítve, kihúzva a gödörből igyekezett keresztüljutni az épülő csomóponton.

– A Károlyiban lakom, ahogy elnézem, ez egy ralipálya – mérte fel a helyzetet Nagymihály Balázs. – Muszáj lesz megkerülnöm az épületet – tette hozzá az egyetemista fiú.

Élet és közeledés a tízemeletesek tövében

Visszatértünk a rókusi tízemeletesekhez, útközben egy fiatal hölgy kerékpárral próbált átkelni a Rókusi körúton – abban bízott, valahogy majd át tud evickélni. A porban, kamionok és megrakott teherautók között érdekes mutatvány az óvoda mellett átjutni az út túloldalára.

Egy ötvenes férfival is szóba elegyedtünk: – A Kossuth Lajoson jöttem – mondta –, az ötemeletes panelok mellett bementem egy udvarba, amely átvezetett a Rókusira, de innen csak a feltúrt úton tudok továbbmenni. Nincs mit tenni, a tájékoztatás nulla – tette hozzá.

Közelekedjünk! Bele a közepébe. Fotó: Segesvári Csaba
Közlekedjünk! Bele a közepébe. Fotó: Segesvári Csaba

A Kossuth Lajos sugárút néhány tízemeletesének lakói már szinte immúnisak a felbontásra. Az elmúlt hét hónap alatt sok mindent megéltek.

– Itt lakunk a 113-ban, eddig a kolesz oldalában szálltam fel a villamospótlóra. Most vagy a Rókusi pályaudvarra vagy a Szatymazi utcába kell elmennem, ha be akarok jutni a városba – mondta Simon Béláné, akivel a házuk kapujában futottunk össze. – Volt olyan, hogy már reggel 5-kor elkezdték a munkát, a lámpa mellett fúrtak. Azt hitte a szomszéd, hogy egy ufó szállt le – emlékezett vissza mosolyogva az elmúlt hét hónap történéseire a fiatal nő. – Az ablakból szoktuk nézni, hogy épül a körforgalom. Reméljük, minél előbb befejezik – tette még hozzá, mielőtt belépett a lépcsőházba.

Mi lesz ha kész lesz?

– Enélkül is meglettünk volna. Ha elkészül, akkor is csak kerülővel tudunk majd a villamosmegállóba eljutni – kesergett Fenyő Terézia. A nyugdíjas asszony elmesélte, ha kész lesz a körforgalom, a Károlyi-kollégium előtti megállóba csak egy vargabetűt leírva tudnak majd eljutni – a tervek szerint a Kossuth Lajos sugárút pláza felőli részéről az SZVSE-pályához nem vezet gyalogos-átkelőhely. – Eddig nyeltük a port, tűrtük a zajt, talán most már befejeződik az építkezés – jegyezte még meg a kutyáját sétáltató idős nő.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. szilléri 2010. március 07. 16:32
  „Hát igen ! Egy év előkészítés ( szarakodás !!!!!!!!!tender, közbeszerzés ) után szeptemberi munkakezdés ! Kb. tíz ezer éve nyár után ősz, majd tél következik.
  Kedves! bzoli-41 a mai napon is nagy hiba lenne mondjuk betonozni. Tudod az a fránya fagy !
  Valami az súgja, hogy esetleg az volt az elképzelés, hogy a választások ellőtt minden héten a város nagyjai eltudjanak vágni egy-egy nemzeti színű szalagot.”
 • 72. bzoli-41 2010. március 06. 22:56
  „Kész vicc ami itt történik...Közlekedni képtelenség, a munka nem halad.Már csak az lenne a szép,ha egyszer véletlen elkészülne az a nyamvadt villamosvonal,kiderülne hogy nem jó az alapja mint ahogy az a Boldogasszonyon is volt...Az újabb pár hónap csúszás lenne...A kötbért úgysem tudnák kifizetni,közben csődöt jelentene a főválalkozó,és lelépne...”
 • 71. Sly7 2010. március 06. 19:47
  „Ma felfestettek egy ideiglenes zebrát a Rókusi krt. végénél keresztbe:)”
 • 70. csendesen 2010. március 06. 16:29
  „Nincs kedvem senkivel kötözködni,de már nagyon szánalmas ez a folyamatos nyafogás.Mindig az a rossz ami éppen van.Eddig állandóan az volt a probléma,hogy ott kell hetelni a kereszteződésben,most viszont,
  hogy megújul és ha tudjuk !!! majd használni sokkal jobb lesz.Mert ugye mindenhez idő kell,akkor is,ha az MSZP
  hozza össze,de akkor is,ha a FIDESZ.Bizonyám,ez jövőre is így lesz.Reméljük lesz tavasz és ősz is.
  Részünkről pedig türelem,mert ha jól tudom ez is nekünk épül mint minden annyi más itt Szegeden és amiket
  nagyon sokan ennek ellenére csak leszólni és pocskondiázni tudnak.”
 • 69. klj_54 2010. március 06. 13:33
  „52. hozzászólás CsImre 2010.03.05. 16:38
  Végre egy normális hozzászólás, amelyen érdemes lenne a döntéshozónak is elgondolkozni!

  58. hozzászólás FreeSzeged 2010.03.05. 18:31
  Igen, Botka nem ott lakik és MÉGSEM AZ Ő UTCÁJÁT ÉPÍTIK!
  Szidjad csak nyugodtan, ha jól esik...

  65. hozzászólás kabsij 2010.03.06. 06:57
  Te mit tudnál tenni Botka helyében?
  Roppant könnyű haladzsázni itt a monitor előtt, de valami kézzelfoghatót is fel tudol mutatni, vagy csak a hőzöngéshez értesz?

  68. hozzászólás Gerard 2010.03.06. 10:39
  Megtanulják az emberek hidd el, nem kell lenézni őket.”
 • 68. Gerard 2010. március 06. 10:39
  „üdv..én csak annyit..hány autós tud majd a több sávos körforgalomba közlekedni..,mikor a sima 1 sávban nem tudnak..megállnak..a rendőri karjelzés ismeretáröl már nem is beszélek...Párizs.. 15 méter széles körforgalmak vannak festés nélkül és nincs gondd.., Botka úrról..annyit, ö már pestre készül...a 4 év alatt is alig volt szegeden..helyette van solymosi ur....a semmiből...mert ki tudja honnan jött?”
 • 67. szunyi 2010. március 06. 09:28
  „65. hozzászólás kabsij

  Kinek adnád? Csak annak lehet aki pályázik és olcsobban igéri.
  A pályázazet feltétele volt, hogy 30 napnál régebbi kifizetett számlája nem lehet, bevétel az elmúl 3 évbe meghaladta az 1 milliárdot és 2 évben nyereségesnek kellett lenni.”
 • 66. szdragon 2010. március 06. 07:08
  „Én kicsit utánajártam ennek a Botka-Gyurcsány kapcsolatnak és a következőket találtam: Botka László 1600 alkalommal szavazott együtt GYURCSÁNY FERNCCEL!!! Olyan kérdésekben értenek egyet, mint a 13. havi nyugdíj elvétele, kórházeladások, vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, vidéki vasútvonalak megszüntetése, ÁFA emelés, gázáremelés. (forrás internet:) Szép elképzelések:S”
 • 65. kabsij 2010. március 06. 06:57
  „A Délmagyar sokkal inkább cikkezhetne arról, hogy a beruházások kapcsán Botka László képtelen koordinálni szeged ügyeit. Egyáltalán nem látja át, hogy mit csinál. (azzal takarózik, hogy nem tud mit csinálni a késlekedő építkezésekkel, csak kötbért kiszabni, röhej nem olyannak kell odaadni a pályázatot, aki nem megbízható) Ez jellemző az elmúlt parlamenti időszakra is, amikor összesen 35 percet sikerült neki beszélni a parlamentben.”
 • 64. bgaszab 2010. március 06. 06:54
  „Botka semmit nem csinált magától, minden ami van az EU-s pályázat, amelynek önereje kötvényből van. A város adósság állománya 22 milliárd, ennyi kötvénye van Szegednek! Eredményes politika....”
 • 63. szsmith 2010. március 06. 06:52
  „aKovács ez így van, ahogy mondod!!! Botka László volt a legnagyobb támogatója Gyurcsány Ferencnek a Mozaik Klub nevű szocialista Klubban. Ő volt az, aki ajánlotta az MSZP figyelmébe (tehát neki köszönhetjük fletót) , és ez a támogatás kölcsönös.”
 • 62. aKovács 2010. március 05. 20:55
  „59. NTM
  Botkáról csak annyit, hogy Gyurcsány remek tanítványa!
  Gyurcsánytól tanulta meg az eladósítás művészetét!
  Itt gyakorolja kicsiben, amit Gy. megcsinált nagyban.”
 • 61. Csodabogár 2010. március 05. 20:32
  „60. török
  Te nevezed pesszimistának az előtted hozzászólókat?
  Olvasd már el a saját hozzászólásod végét! :)))))))))))))

  Botka miután ősszel sikeresen megbukik (legalábbis remélem), menjen el rétestésztát gyártani, mert azt lehet nyújtani, de a város közlekedését akadályozó feltúrásokat, és az M43-as befejezését nem kellene!
  Közlekedni akarunk!”
 • 60. török 2010. március 05. 19:17
  „Sok pesszimista szarrágó. Akelyett hogy örülnétek, hogy nemsoká kész lesz és jó, szép, hasznos lesz. Nem baj, októberben szavazhattok a fidesz nemlétező alternatívájára, és négy évig nézhetjük egymást jobbhíján (mert változás nem sok lesz).”
 • 59. N.T.M. 2010. március 05. 18:58
  „Jó dolog, hogy kapunk EU-s pénzeket ezekhez a projektekhez, mint pl. villamos-pálya rekonstrukció, de ezekhez az EU-s pályázatokhoz önerő is kell.
  Felmerül a kérdés miből tudja Szeged város befizetni ezt az összeget?
  Hát miből másból, mint kötvénykibocsátásból, vagyis eladósodásból. Ezek a beruházások is a jövőt fogják terhelni. A következő önkormányzatok lesznek eladósodottak emiatt. Ha jön ősszel egy új, akkor az fogja nyögni.”
 • 58. FreeSzeged 2010. március 05. 18:31
  „Éljen Botka...
  ...ott a feltúrt leendő körforgalom mellett, járjon gyalog sártengeren, gödrökön keresztül nap, mint nap!
  vagy
  Éljen Botka...
  ...a Kálvária sgt.-on, vagy a nagykörút forgalmasabb részén, ahol kamionok dübörögnek egész nap!
  De nem.
  Ő nem ott él, hanem kertvárosban, ahol csönd van és nyugalom.
  Ott nem nagyon zavarja őkelmét az átalakítások, építkezések végtelenségig húzódása.
  Köszöni, jól van.”
 • 57. jojogagarin 2010. március 05. 17:32
  „a fehérvári bemutato is jol szemlélteti, hogy nem olyan bonyolult
  ez a fajta körforgalom, csak itt is szegeden valamiért elhúzzák az építkezést
  lehet, hogy igy többet tudnak sikkasztani, azért csinálják”
 • 56. handzsetta 2010. március 05. 17:23
  „ha már sikerült ilyen sok pályázatot megnyerni a városnak
  akkor lássuk is, ahogyan fejlődik”
 • 55. hasitasi90 2010. március 05. 17:22
  „Laci csinálj már vmit, hiszen te vagy a város "vezetője"
  az életben is igy fogsz csinálni mindrent, ahogy ezt a körforgalmat”
 • 54. vejnemojnem 2010. március 05. 17:18
  „ez azért elég nagy gáz hogy, egy ilyen egyszerű építkezés ilyen nagy szarral jár”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészek szerepe a kampányban

A választási elemző szerint a művészek ilyenkor hitelesítő funkciót töltenek be, aminek kockázata is lehet mindkét fél számára. Tovább olvasom