Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Munkahely, ötven méterrel a város fölött

Szeged - Kék munkavédelmi sisak, erős sóhajtozás, remegő lábak: az első felmászásnál eldől, kiből lesz toronydaru-kezelő. Zörényi Tibor átment a próbán – másfél éve dolgozik 50 méteres magasságban, mintha egy tizenhét emeletes panelház tetején üldögélne.
Napi 8 órát tölt 50 méter magasban, egy apró kabinban Zörényi Tibor. Toronydaru-kezelő, a Felső Tisza-parti stadion mellett épülő Tisza Palota és call center felhúzásában segítkezik. Csak viszonyításképpen: olyan magasan van, mintha egy tizenhét emeletes panelház tetején, vagy a rókusi víztorony felső „csészealján" üldögélne.

– Hozzá lehet ehhez szokni – mondja, hiszen másfél éve daruzik. – Az első felmászásnál eldől, képes-e valaki csinálni – vélekedik. Míg fotóriporter kollégámmal készülődünk, hogy meglessük kabinjában, jó tanácsként annyit mond: „ne nagyon nézzünk le".

Hatalmas karcsú gémek forgolódnak. Hat tonnát is elbírnak.
Fotó: Segesvári Csaba

Toronydaru számokban

Zsótér Károly, a darut üzemeltető Mindszenti Építő Kft. ügyvezetője mutatta be a szerkezetet, melynek érdekessége, hogy magát építi fel – a kezelők egy minidarut szerelnek össze csupán, ez rakja azután folyamatosan maga alá az elemeket. Egészen 50 méteres magasságig. A daru sugara ugyanekkora. Akár 6 tonnát is elbír, mégis csupán négy ponton kapcsolódik a földhöz, egy 4,6 méter átmérőjű talapzaton.

A betontömbökkel rögzített talapzatnál indulunk neki a sárga, piros, majd feljebb fehér állványzatnak. Kicsit megnyugszunk, mikor megtudjuk, a precíz németek gyártották. Higgadtságunk az első tíz méteren tovaszáll. Marad a sárga munkavédelmi sisak, a mind gyakoribb sóhajtozás és az erős lábremegés. Végeláthatatlannak tűnnek a vaslétra fokai.

Tibornak amúgy van múltja a szakmában: dolgozott magasban, „de ez más". – Vannak kilengések – mondja, épp időben: már félúton járunk. Visszafordulnánk, de már azzal sem lennénk előrébb. – Szeles időben néha meginog a kabin – ugyanez történik, ha nagyobb terhet emel vagy tesz le. Betonozásnál, vaskötegek, zsaluanyag mozgatásánál használják – magyarázza.

Először a lenti, piros sisakok lesznek egészen apró pontok, aztán már tisztán kivehető a stadion műfüvén zajló edzőmeccs. Kisvártatva a tízemeletes panelok tetejét vizslathatjuk, később akár a Budapesti út vagy az újszegedi sportcsarnok környékének forgalmáról is adhatnánk helyzetjelentést. Ahogy fölérünk a lépcsőn, szűk közlekedőbe érünk. Erősen fogjuk a korlátot: mögöttünk a nehezékül szolgáló betontömbök, előttünk a szűk kabin. Utóbbiban csupán egy szék, a kezelőpult és legfeljebb két ember fér el.

Munkahely a város fölött. Fotó: Segesvári Csaba

– Jó a panoráma. Nem mászkálnak körülöttem állandóan – sorolja az előnyöket a kezelő, hozzátéve: ebédidőben azért lejön, bár előfordul, hogy szendvicsét is a magasban költi el. – Munkám nagy odafigyelést és nyugalmat igényel. Minden mozdulatnak jelentősége van, egyetlen hiba is sokba kerülhet – vallja, miközben a szerkezet megmoccan: óriási csavarköteget helyezünk a majdani Tisza Palota helyére.

– Ha elindul a daru, a szívem majdnem megszakad – ferdítjük el magunkban Demjén Ferenc örökbecsűjét, majd remegő lábbal, soha nem látott óvatossággal lefelé indulunk. „Az első felmászásnál eldől" – cseng a fülünkbe. E sorok írója bizonnyal sosem lesz toronydaru-kezelő.

Olvasóink írták

 • 6. mandy (_ _ §) 2008. február 27. 18:44
  „az látszik, hogy nem kedveled a ´magasságot´! márpedig, aki ´magaslatilevegőt´ akar szívni, az nem lehet ´tériszonyos´: vagy kinyiffansz: választhatsz.”
 • 5. myrjam 2008. február 27. 15:00
  „Vajon mennyi idő alatt mászik oda fel az ember???
  Megemelem a kalapom...”
 • 4. mandy (* *,) 2008. február 27. 11:21
  „néha úgy érzem te is a föld felett lebegsz 50 méterrel ... maradj csak a földön nehogy kitörtd a nyakad ... nekem”
 • 3. team5 2008. február 27. 10:56
  „1. ltammy 2008.02.27 08:11
  "100 euro az órabér."

  Ez butaság, legalábbis Írországban. Te nem tudom hol élsz, de itt ennek töredékéért dolgoznak az adott szakmában még az Írek is.
  Legyünk már korrektek! ;-))”
 • 2. kismukk 2008. február 27. 09:19
  „Hol pisil? Én 8 óra alatt kb.3x szoktam...de lehet beteg vagyok.”
 • 1. ltammy 2008. február 27. 08:11
  „Nos minden elismerésem az úrnak, főleg a munkakörülményei miatt. 8 órát fenn tölteni a magasban? Néhány száz kilométerrel nyugatabbra 3 óra a maximum fenntölthető idő és 100 euro az órabér. Kívánok neki egy intenzív nyelvtanfolyamot és sok sikert az életben...no és azt ne itthon pazarolja fillérekért a szakmai tudását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már bankkártyával is fizethetünk adót

Szeged - Az APEH január 1-jétől lehetővé tette az adózók számára, hogy bankkártyával fizessenek az… Tovább olvasom