Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Munkatársunk tesztelte a kátyúvonalat

A kátyúvonal él, de a rövid határidőt – amit a minisztérium kommunikál – képtelenek tartani az utak fenntartói Csongrád megyében.
Fotó: Gyenes Kálmán
Még kedden reggel kilenc órakor a magyarországi közúthálózat hibáinak bejelentésére szolgáló telefonszámon – 06-80-404-404-en – jeleztük, hogy Szegeden a Népkert soron több kátyú veszélyezteti az autókat, illetve ugyanez a helyzet a 47-es úton Algyő felé haladva, a két körforgalom között. A Népkert sori szakaszt az önkormányzat, míg a főutat a Magyar Közút Kht. Csongrád megyei területi igazgatósága tartja fenn. Tegnap azt tapasztaltuk, hogy a Népkert soron továbbra is óvatosan kell hajtani, a gödröket nem tömték be, az algyői úton viszont a kátyú eltűnt. Rigó Mihály területi főmérnök elmondta: a bejelentéstől számítva negyedórán belül megérkezett az értesítés a központból, de már az útfelügyelő is érzékelte a problémát és intézkedett, mert balesetveszélyesnek ítélte a kátyút.

– A szabályzatunk szerint a 47-es úton két nap a kátyúzási határidő, tehát lett volna még időnk a javításra. De a Szeged–Csongrád közötti szakaszon egy hét alatt kell elvégeznünk a munkát. A rendeletet a kátyúvonal bejelentésével nem módosították, ezért ehhez tartjuk magunkat – jelentette ki a főmérnök.

A miniszter ígérete szerint a forgalmat akadályozó, de nem balesetveszélyes hibákat időjárástól függően egy napon belül igyekeznek elhárítani. Ám akárcsak a közútkezelők szabályzatát, a szegedi önkormányzati rendeletet sem változtatták meg. Az utakat továbbra is hét kategóriába sorolják és eszerint végzik a munkákat. A körutak, sugárutak, tömegközlekedési utak javítását például három napon belül kell megkezdeni, a többi szakaszra öt-, tizenöt és harmincnapos határidőt határoz meg a rendelet. Tóth Tibor, a minisztérium háttérintézményeként működő útgazdálkodási és koordinációs igazgatóság kommunikációs vezetője elismerte: nem várták el a kátyúvonal létrehozásával a rendeletek, szabályzatok módosítását, de hatékonyabb munkára szeretnék az útkezelőket ösztönözni.

A végeken viszont megőrülnek: az utakat felügyelő Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-hoz kedden húsz bejelentés érkezett a „forródróton".
– A szakemberek az előírásnak megfelelően a helyszíneken felmérték az úthibákat és osztályozták. Az öt centiméternél nem mélyebb kátyúkat az előírás szerint tavaszra jegyeztük elő, a többi javítását pedig megrendeltük. Az álom, hogy 24 óra alatt elkészüljön a munka. A szabályzat is megenged háromnapos határidőt – mondta Serege János, a kht. városüzemeltetési részlegének vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom