Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Musical Rudolf főhercegről

A Szegedi Szabadtéri Játékok, a Budapesti Operettszínház és a bécsi Vereinigte Bühnen közös világpremierre készül: jövő májusban a fővárosban, július végén pedig a Dóm téren mutatják be Frank Wildhorn Rudolf című új musicaljét.
A Broadway egyik legsikeresebb szerzője, a Jekyll és Hyde világhírű komponistája, Frank Wildhorn az ugyancsak amerikai szövegíróval, Jack Murphyvel új musicalt írt Rudolf trónörökösről és a mayerlingi tragédiáról. Az utolsó csók alcímet viselő darab a Habsburg főherceg és Vetsera Mária tragikus végű szerelmét is feldolgozza. Mint ismeretes, Ferenc József és Erzsébet fiát ifjú szeretőjével 1889 januárjában holtan találták a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban. Haláluk körülményei máig tisztázatlanok.

A jövő májusi budapesti kőszínházi ősbemutató és a júliusi szegedi szabadtéri világpremier a bécsi Vereinigte Bühnen, a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójaként jön létre. A darabot a pesti teátrum igazgatója, Kerényi Miklós Gábor rendezésében nemzetközi team állítja színpadra, a zenei vezető a holland Koen Schoots, a koreográfus az osztrák-amerikai Kim Duddy lesz. A szerepekre októberben meghallgatást hirdet az operettszínház.

– Az előadás hidat jelent New York, Bécs, Budapest és Szeged között – mondta a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor, aki szerint Rudolf főherceg politikai meggyőződése egy nagy európai állam létrehozása volt, pénzügyi, gazdasági közösséget szeretett volna egyenrangú nemzetek között. Ő volt a nagy európai közösség egyik első megálmodója, ha hatalomra került volna, a kontinens történelme bizonyára más fordulatot vesz. A darabban persze nem csak ezek a komoly politikai gondolatok jelennek meg, hiszen a musical elsősorban egy gyönyörű szerelmi románc. Az annak idején az Elisabethet is sikerre vivő rendező értékelése szerint Frank Wildhorn varázslatos, slágergyanús zenét komponált.

– Mivel három komoly partner fogott össze az előadás megvalósítására, garantált a siker. A Szegedi Szabadtéri Játékok jövőre ünnepli 75. születésnapját, ez a produkció méltó lesz a jubileumhoz. Július 28-án tartjuk a szegedi premiert, amit további öt előadás követ a Dóm téren – mondta Bátyai Edina, a Játékokat működtető kht. ügyvezető igazgatója, aki Dolhai Attila és Janza Kata ízelítőjét hallva azt jósolja, a Rudolf hasonló siker lesz jövőre Szegeden, mint idén a Rómeó és Júlia volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom