Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Musicalmozaik, előadásszünetben

Mielőtt szélnek eresztik az összes macskát ennek a hétnek a végén, a szegedi Dóm tér még háromszor megtelik – ugyanennyiszer volt itt zsúfolt ház az elmúlt hét végén. Az élőzenés Webber-musical beváltotta a szabadtéri menedzsment reményeit.
A szegedi szabadtéri weblapja valóságos jegytőzsde: egyik látogató 14-ére vásárolna jegyet, pénz nem számít, mégis kifejezetten rosszak a kilátásai. Vagy mégsem? Más valaki előre nem látható ok miatt, bármennyire sajnálja, de kénytelen áruba bocsátani jó előre megvásárolt belépőjét. A szabadtéri embereit folyamatosan gyötrik az ismerősök és ismeretlenek: nagyon kérem, kérem, legalább egy jegyet! Mit tehetnének? Az előadások előtt végigtelefonálják mindazokat, akiknek ismerik a számát, hátha nem jönnek el, és akkor fölszabadul pár hely...

Mi a Macskák vonzereje? – Szerintem sokan vannak úgy a szegediek, mint én – magyarázza Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgatóhelyettese. – Mindenki hallani akarja élőzenével a musicalt azok közül, akik 16 éve is látták, amikor a zene felvételről szólt. Mivel folyamatosan a jobb minőségre törekszünk, az idei műsor összeállításakor is ez vezérelt bennünket, s a Macskák reprízére egyértelműen azért szavaztunk, hogy élőzenével is bemutathassuk.

Premierkoszt

Előételnek Grissini ropirudacskák és tortilla volt, és zöldséges rudacskák három mártással, úgymint paradicsom, avokádó, tejszínes kecskesajt. A főételek közül a barbecue oldalas volt a már emlegetett banánlevélen. A harcsaroládot viszont baconbe csavarták, kelkáposztába töltötték és bagettel kínálták. A szezámmagos csirkecombot rétestésztába tették. És volt még görögdinnye, fetasajt pármai sonkával. A desszert: gyümölcskosár őszibarackkal, málnával, vaníliás pudingos linzertésztával. Végül a truváj: az aranyozott csokitorta. Hát, ezeket falta, cincálta, szopogatta maga Bombalurina és Lengelingéla, Elvis Trén és Mefisztulész, Grizabella és Old Csendbelenn, meg mind az összes macska. Majd belenyaltak a pezsgőbe.

Kétségtelen, Makláry László, a musicalt vezénylő, Szegedről elszármazott karmester és zenekara nagy tapsokat kapott az eddigi előadásokon. Maga Webber mester is nagyon örült, mint hírlik. De nem drágítja meg nagyon ez a szabadtérit tekintve művészeti luxusnak is minősíthető előadásmód a produkciót? Sokba kerül, ismerik el a nyári színház vezetői, de a telt házaknak ez az ára – és haszna. Konkrét összegeket nem lehet kihúzni a menedzsment tagjaiból – hiába is kíváncsiskodunk. De azt nem tagadják, hogy gázsi és gázsi között jókorák a különbségek. Sok oka van ennek, egyebek mellett a név, a személyiség ismertsége, azaz vonzereje.

Vagyis alighanem jól tippelünk, amikor Gálvölgyi János gázsiját saccoljuk a legnagyobbnak. A sokféle tévéműsorból is mindenki által ismert színész felkérésével a szabadtéri legnagyobb tömegű célcsoportjának igyekeztek a kedvébe járni. Egy tavalyi felmérés során ugyanis kiderült, a nézők között kétszer annyi a nő, mint a férfi. A fiatalabb korosztályhoz tartozó hölgyeknek Torres Dánielt „tálalták", az összes férfinézőt pedig – korosztálytól függetlenül – Malek Andreával, Oroszlán Szonjával, Gallusz Nikolettel „fogták meg".

Megszokhatták már a szabadtéri vendégei, hogy az előadások szüneteiben a színpadtól jobbra, az árkádok alatt sejtelmes árnyak mozognak pasztellfüggönyök mögött. Ez a nagyon fontos személyiségeket fogadó hely bővül ki a premiereket követően a macskaköves járdaszakasszal is – végtére egy egész társulatot kell ilyenkor vendégül látni, színházi szokás szerint: köszönteni. Az idei első előadás után tehát macskák ettek a macskakövön, méghozzá banánlevéltányérból. Hogy mit? Azt nehéz szavakkal leírni. Az ízvilág ismertetésével nem is kísérletezünk, de alább leírjuk a nem mindennapi, mondhatni művészi fantáziával összerakott-tálalt étkek nevét, ahogyan a Sárkányból kitelepült vendéglátóktól, Elekes Zoltán cégvezetőtől és Goda Gábor séftől hallottuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helga és Edina – a kitűnő ikerpár

Első osztály óta minden év végén mosolygós ötösök díszítik a szőregi ikerpár bizonyítványait. Szabó… Tovább olvasom